Илюстрации за деца: Най-доброто от Италия, Квадрат 500, 15.06–25.07.2016г.

0

Любителите на илюстрацията и на книгите за малки и пораснали деца ще могат да разгледат творби на 18 италиански художници. Произведенията документират пътя на  две творчески поколения, които придават нов облик на илюстрованата книга за деца. Тяхната оригиналност и експресивно богатство са се наложили и в чужбина, където авторите получават награди и признания. Изложбата е гостувала в Мадрид и в Берлин, а след като българската публика ще има удоволствието да я види, ще отпътува за Пекин.

Invito[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]роектът на Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ се осъществява в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня и Националната галерия в София. На официалното откриване ще присъства един от участници в изложбата – г-н Алесандро Сана. Той ще води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще бъде посветен на децата – главната публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.

Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, споделя:  „Независимо дали се доверяват на минимализма на знака, на емоционалния заряд на цвета или на комбинацията от няколко умело балансирани елемента, илюстраторите са способни да предизвикат изумление и да променят възгледите на читателя, карайки го не само да гледа, но и да вижда. Чрез представените творби се стремим да допринесем за обогатяването на културната панорама в София и да обърнем специално внимание както на четенето, така и на децата. Националната галерия откликна на  поканата за сътрудничество, предоставяйки престижните си пространства в Квадрат 500 – прекрасна обстановка за тази изложба.“

Откриване на 14 юни от 18:00 часа
Квадрат 500, зала 19
Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here