Су-Бин Ли в Баядерка на софийска сцена

0

IMG_5505[dropcap style=”flat”]С[/dropcap]у-Бин Ли е завършила балетно училище „Сунхуа” и в момента учи балет в Националния корейски университет по изкуства. Балерината е на 16 години, когато след участието си в Международния балетен конкурс, Варна е обявена за звезда от първа величина, а триумфалното ѝ представяне я нарежда до имена като Патрик Дюпон, Елизабет Плател, Силви Гилем, а защо не и до Владимир Василиев, чиито творчески път стартира със бляскавото им представяне на сцената ни в морската столица.

През 2014 талантливата балерина печели Гран при за младите – Специалната награда на град Варна и Наградата за млад изпълнител на името на доц. Емил Димитров – създател и доайен на Балетната олимпиада във Варна, както и участие в представленията на „Лебедово езеро” през следващата година и „Баядерка” за сезон 2015/2016 година.

През януари софийската публика ще посрещне Су-Бин Ли на сцената на софийската опера в ролята на Никия (Баядерка). Спектакълът е от четири действия и седем картини. Създаден е точно преди 127 години по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа, а сега добавяме името и на Павел Сталински, чиято постановка съществува в репертоара на операта ни от 2012 година.

Именно в тази приказка на 27 и 29 януари ще участва 18-годишната изключителна корейка Су-Бин Ли.

IMG_5506

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here