Отвори очи с живопис – благотворителна изложба, Любомира Попова, Art Place Interpred, 29.12.2015г.

0
Отвори очи с живопис е изложба в подкрепа на Очи на четири лапи - фондацията, обучаваща кучета-водачи за незрящи хора.

Изложба с благотворителна цел в подкрепа на Очи на четири лапи

[dropcap style=”flat”]О[/dropcap]твори очи с живопис е изложба с благотворителна цел на Любомира Попова Fineluart, която се осъществява в подкрепа на Очи на четири лапи – фондацията, обучаваща кучета-водачи за незрящи хора в единственото в България и на Балканския полуостров училище за служебни кучета за хора с увреждания. Събитието е част от едноименния онлайн проект на художничката, с който стартира инициативата и който ще продължи и след закриването на изложбата.

  • 70% от приходите ще бъдат дарени на фондация Очи на четири лапи – единственото в България и на Балканите училище за кучета-водачи за незрящи хора.
  • Каузата, подкрепена от художничката, е в полза на хиляди хора, за които физическата независимост е не даденост, а цел.
  • Идеята е да се даде гласност на мисията на фондацията; да се повдигне темата за ценността на служебното куче като водач или асистент; да се популяризира проекта и, разбира се, да се наберат средства за подпомагане дейността на училището за кучета-водачи.
  • Ще бъде застъпена темата за Програма Приемно семейство на фондацията, чрез която малките кученца намират временни стопани, докато навършат12 месеца – възрастта, подходяща за начало на специализираното им обучение.
Отвори очи с живопис е изложба в подкрепа на Очи на четири лапи - фондацията, обучаваща кучета-водачи за незрящи хора.
Отвори очи с живопис е изложба в подкрепа на Очи на четири лапи – фондацията, обучаваща кучета-водачи за незрящи хора.

Концепция на Отвори очи с живопис

„Винаги съм смятала, че връзката между кучето и човека е безценна, неповторима и всепоглъщаща. Вярвам, че обученото куче-водач е много повече от чифт очи за своя стопанин – то е негов приятел, помощник и партньор в свят, който съвсем не е пълноцветен за всички. Затова подкрепям фондация „Очи на четири лапи”, която работи в тази посока и дарявам част от живописта и изкуството си за тях.

Подкрепям тяхната кауза, защото тя е в полза на хиляди хора, за които физическата независимост е не даденост, а цел. Защото служебното куче (водач или асистент) дава много повече от помощта, за която е обучено – отглеждането му създава цял един нов свят на всеотдайност и чистота на общуването.

Обществото ни тепърва свиква с хората със специфични нужди, градската ни среда тепърва започва да се променя като достъпност за всеки, поведението ни към личности, които са различни от нас е тромаво и не винаги пълноценно. В повечето случаи това е заради незнание, но често става въпрос за дискриминация и дори агресия.

Служебното куче все още е непознат „феномен”, кучето като част от обществото ни е все още спорен въпрос, двойката „човек с куче-водач” е нещо, с което не сме свикнали (а и рядко виждаме в ежедневието си).

Приемната грижа за малките кучета – бъдещи партньори на незрящи хора, е непозната възможност за много хора. А, всъщност, приемните стопани трябва единствено да вложат онази голяма любов, която неизменно съпътства двойката човек-куче. И това ще им донесе радостта да бъдат част от живота на верен приятел в първите му стъпки; удоволствието да социализират бъдещите служебни кучета; личното удовлетворение да дарят лъч светлина на хора, които се нуждаят от нея.

Затова смятам, че подобни инициативи и дейности трябва да получават все повече гласност, докато един ден станат част от нашия светоглед, а не просто каузи на отделни хора и организации, които са ангажирани с това.”

Любомира Попова Fineluart

Дата и място на събитието: 29.12.2015г. от 19:00 ч. в Art Place Interpred. Присъединете се към събитието във Фейсбук, за да следите актуалните новини по темата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here