„Основно изискване” („Foundation Requirement”), Пламен Деянофф, ИСИ София, 11.09–31.102015г.

0

В първата си самостоятелна изложба в България, живеещият от години във Виена Пламен Деянофф (р. 1970 във Велико Търново), представя новия си проект „Основно изискване” („Foundation Requirement”).

Dejanoff  Blickle 14

Обектите – скулптури, специално създадени за изложбата, са фрагменти от комплексното изследване на паметта, традицията, начините на производство, които са вградени в ежедневието, и едновременно с това са станали елементи на изкуството. Художникът еманципира и абстрахира познатите форми и елементи от архитектурната украса на исторически сгради като ги превръща в отворена декоративна структура, обекти на съзерцание, вече без утилитарна функция и все пак запазващи спомен за нея.

Използвайки традиционните дърво и камък, познати от древността като основни материали и в строителството, и в изкуството, художникът постига уникално материално присъствие на обектите си в изложбеното пространство, събуждайки пространствени, тактилни, културни асоциации.

Запазвайки статуса си на автономен творец, Пламен Деянофф съумява да бъде едновременно строителен предприемач, маркетингов специалист и продуцент при реализиране на своите мащабни проекти, коментиращи преплетените отношения между изкуството и бизнеса днес.

dejanoff_boden_stein-2 (verschoben)

„Foundation Requirement” е вторият проект по създаване на къща-скулптура на Деянофф. Първият – „Бронзовата къща”, той показа през 2006г. във Виенския музей за съвременно изкуство MUMOK и планира да представи в скоро време в София, както и в Арбанаси – Фондация Пламен Деянофф за възстановяване, поддържане и запазване на културни ценности в България.

Паралелно с изложбата в София Пламен Деянофф представя елементи от цялостния проект „Основно изискване” („Foundation Requirement”) и в Музея за съвременно изкуство 21er Haus/Belvedere във Виена (23.09.–29.11.2015).

Изложбата в София се организира съвместно от Посолството на Република Австрия в България и Института за съвременно изкуство – София.

Откриване: 10 септември (четвъртък), 18 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here