Архитектурата на Армения, Завен Саркисян, галерия „Средец”, 07–14.07.2015г.

0

Галерия „Средец” в Министерство на културата изложи фотоси – художествена фотография, на арменския фотограф Завен Саркисян, който чрез колекцията си от снимки ни запозна с древната история на Армения и запазените и до днес архитектурни и исторически паметници.

armenia-sredec

Художникът-фотограф от Ереван има много самостоятелни изложби в страната и чужбина. Той е познат от ценители в страни като Китай, Германия, Австралия, САЩ, Русия, Гърция, България.

Приятелството му със Сергей Параджанов – култово име в арменското кино, е причината, фотографът да да стане основател и директор на дома-музей на Сергей Параджанов в Ереван.

Изложбата на Завен съвпада с отбелязването у нас на едно трагично събитие за арменския народ – 100-годишнината от кървавия геноцид…

„СБЖ изигра голяма роля, за да се видят моите работи. Ако не беше Съюзът, тази изложба нямаше да я има. Благодарен съм на Снежана Тодорова – председател на СБЖ, че я организира и че много хора дойдоха и видяха красивите паметници на арменската архитектура. Исаакян е казал, че арменската душа е в арменската архитектура и това е така. А моят голям приятел Сергей Параджанов пък казваше, че архитектурата е музика – сподели Завен Саркисян пред гостите. – А вие трябва да се гордеете, че имате такава прекрасна архитектура и такива строители.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here