Идеалната държава, Олег Мавроматти, ИСИ – София, 26.06-01.08.2015г

0

ICA-logo-en ИСИ СофияВ първата си след 5-годишно отсъствие от България изложба, Олег Мавроматти представя серия рисунки, провокирана от разговора му с художника Олег Кулик в Ню Йорк тази пролет. Темата на този разговор е съвременно гореща – ИДИЛ, Ислямската държава в Ирак и Левант.

 

Определянето на религиозния фундаментализъм като реакция на либерализма и глобализацията получи напоследък популярност в световен мащаб. Но философите често изказват противоположни мнения. Според Славой Жижек ИДИЛ е далеч от религиозния фундаментализъм заради преклонението си пред Западната култура. Посланието и образът на истинно вярващи са компрометирани от многобройните, всъщност демонстриращи слабост, убийства. Борис Гройс обаче вижда в ИДИЛ „нов (включително и художествен) авангард“ след дългогодишната невъзможност за радикален манифест в изкуството от епохата на постмодернизма – отговор на студената подреденост на Запада, зачеркната от страст, спонтанност и отдаденост.

В работите си Олег Мавроматти критикува сензационно използваните от Гройс понятия „нов хуманизъм“ и „авангард“ чрез мета-модернистка плетеница от символи. Цветовете в рисунките му иронизират възможната интерпретация, че “красотата на палачи и екзекутирани в минималисткото съчетание от черно (вярващите) и оранжево (неверниците) на фона на жълтата пустиня и синьото небе… вероятно вдъхновява философи като Гройс”.

И докато Борис Гройс и Олег Кулик си сътрудничат в работата над нова изложба, посветена на „новия хуманизъм“ в лицето на ИДИЛ, принципната позиция на Мавроматти е, че авангардът винаги предполага разширяване на рамките. „Политически виждаме връщане назад – към абсолютната забрана, към абсолютния консерватизъм. Става въпрос не за авангард, а за реставрация. Единственият продукт, който можем да наблюдаваме, са мистериозните видеа на екзекуции и унищожаване на културното наследство на човечеството. Но тези гледки не могат да се уподобят на нито един модернистки манифест, защото не предлагат нищо друго, освен разрушение.”

Откриване: 26 юни, петък, 18.00 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here