Какво виждате? – Изложба с прякото участие на зрителите, СГХГ, 12.03-19.04.2015г

0
Андрей Даниел. Още едно Рождество, 2011 Andrei Daniel. Another Nativity, 2011

От 12 март до 19 април 2015 година на втория етаж в Софийската градска художествена галерия можете да участвате в един интересен експеримент на екипа на галерията. “Какво виждате?” е изложба, която представя визуално ефекти и атрактивни произведения от всички фондове от колекцията на СГХГ и иска да провокира посетителите да споделят своите впечатления от дадена творба като облекат в думи възприятията и усещанията си върху лист хартия. Така публиката ще се превърне в пряк участник в представянето на произведенията и тяхното социализиране.
Изкуството е двустранен процес. Произведенията на художниците живеят в мислите и чувствата на зрителите. Там те намират уютен дом или емоционална среда, в която продължават да се развиват.
Много често обаче, авторите нямат „обратна връзка“. Те остават в неведение за това какви размисли са породили творбите ми, как са възприети и интерпретирани от публиката.
Затова ви каним да споделите своите коментари, анализи и вълнения. Най-добрите от тях ще бъдат публикувани на сайта на галерията. Трима от вас ще получат каталог по избор от изданията на СГХГ.
Визуалният образ има свои специфики. Една от тях е необятността, която предоставя. Именно в това безкрайно поле са възможни множество тълкувания. Любопитни сме да разберем вашата гледна точка и да бъдем посредници между публика и автори. Надяваме се това преживяване да бъде полезно и приятно и за вас.
Ето и някои въвеждащи въпроси, които могат да послужат за отправна точка:
– Кое е първото нещо, което ви привлича в тази творба?
– Какво задържа интереса ви?
– Виждате ли връзки между отделни фрагменти в едно произведение или връзки между частите в сериите?
– Напомня ли ви за нещо – друга работа, място, човек, история, идея или спомен?
– Какво в произведението предизвиква тези спомени и асоциации?
– Как творбата ви кара да се чувствате?

Произведенията са подбрани от колекцията на СГХГ. Това са някои от последните постъпления във фондовете Живопис, Скулптура и Съвременно изкуство и фотография. Включени са работи на: Албена Баева, Андрей Даниел, Атанас Атанасов, Боряна Венциславова, Боряна Росса, Веса Василева, Владислав Георгиев, Греди Асса, Зоран Георгиев, Иво Димчев, Камен Старчев, Лазар Лютаков, Николай Майсторов, Павел Койчев, Светозара Александрова, Станимир Генов, Яна Димитрова, Ясен Згуровски.

Куратори: Мария Василева и Даниела Радева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here