ОПИТИ: Снежният човек, СГХГ, 01.10–02.11.2014

0

Галя Благоева, Христина Дренска, Мария Малинова, Елина Симеонова, Георги Тодоров

Програмата за съвременна скулптура на Галерия Васка Емануилова представя проекти за работи в публично пространство на млади художници от класа на Ангел Станев. Куратор: Владия Михайлова

Изложбата „Опити” е начин галерията да бъде превърната в лаборатория за идеи и пространство на диалог. Нейната цел е да укрепи връзката между изложбената среда и натрупаното в академията знание.

В интервю с известния куратор Каспър Кьониг Флориан Валдфогел задава въпроса: „Коя беше първата скулптура, с която сте се сблъскали съзнателно?”. Каспър Кьониг отговаря, че това е снежният човек, и добавя: „Снежният човек е идеалната скулптура за открито публично пространство: той не се пречка, всички го познават, стопява се и след това изчезва”.

Идеята за изложбата „Опити” произхожда именно от снежния човек като метафора за идеална скулптура в публичната среда. Група от млади художници, които наскоро са завършили специалност „Скулптура” в Националната художествена академия, бяха поканени да предложат своите интерпретации. Заедно те разработиха два проекта за публично пространство, за които избраха места в центъра на София и на територията на планината Витоша, която е в непосредствена близост до столицата: Първият проект е създаден за парка, полускрит зад сградите на Музея за съвременно изкуство, Музея „Земята и хората”, гърбовете на един от наскоро построените софийски молове и хотел „Хилтън”. Вторият е предвиден за най-високия връх на Витоша – Черни връх, който при лошо време е трудно да бъде открит.

Проектите им са мислени на границата между скулптурата и ландшафтния дизайн. Те интерпретират метафората за снежния човек през очакваното и познатото, през неразделното от пейзажа. Това, което естествено се вписва в заобикалящата го среда и създава комфорт.

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here