Традиция и настояще на чешката театрална кукла, СГХГ, 19.09-26.10.2014

0

Институт за изкуства – Театрален институт (IDU) в сътрудничество с Чешки център – София, Софийска градска художествена галерия, Столичен куклен театър и Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ представят изложбата „Традиция и настояще на чешката театрална кукла“. След изложбите, които Театралният институт реализира през изминалите години във Франция и САЩ, българската публика ще има възможност да се срещне с богатството и развитието на чешкия куклен театър.

Експозицията представя 55 експоната, сред които сценични модели, кукли, маски и други обекти .. „Концепцията на изложбата се основава на представянето на многообразието в чешкото куклено изкуство – от най-старите експонати, отразяващи историята на чешкия куклен театър, до най-различни видове кукли от периода на модернизма, като известните фигури на Спейбъл и Хурвинек, до прочутия черен театър. Акцентът на изложбата е поставен предимно върху творби на съвременни чешки художници, работещи за кукления театър на най-значимите чешки професионални куклени сцени – театър „Алфа“, театър „Драк“, „Наивен театър“ в гр. Либерец, театър „Минор“ ( като Петър Матасек, Ирена Маржечкова, Иван Несведа, Марек Закостелецки, Роберт Смилик)“, казва кураторът на изложбата и експерт за куклен театър в IDU Нина Маликова.

Като допълнение към изложбата, българската публика ще има възможност да участва в уъркшоповете на кукления театър за деца и младежи. Творческата куклена работилница ще бъде водена от опитни чешки лектори от сдружението „Кукли без граници“. Двудневният уъркшоп е за деца от 6 до 12 години, които ще могат да изработят собствени опростени кукли и да научат основни неща за анимацията под формата на малка репетиция на куклено представление.

 

 

 

Куратор на изложбата Нина Маликова, www.idu.cz , www.theatre.cz

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here