Между два свята, Орлин Дворянов, галерия „Академия“, 2 – 17.09.2022 г.

0

В изложбата си „Между два свята“ Орлин Дворянов представя творби, които отразяват размисли за промените в контекста, личен, локален и глобален, по време на прехода между две епохи. Основната част от експозицията са творби (живопис, инсталации и видео записи от пърформанси) създадени през последните години свързвани с различни кризисни ситуации развиващи се в обществен план. Като контрапункт на тях в изложбата са включени и ограничен брой живописни картини създадени от автора през 80-те години на миналия век. Целта е да се подчертаят промените в стила, мисленето и творческите му търсения, протекли през десетилетията в края на ХХ и началото на ХХI век. 

Откриване – 2 септември 2022, 18:00 часа
2 – 17 септември 2022
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

За автора:
Проф. д-р Орлин Дворянов (р. 1951 г.)
Орлин Дворянов завършва НХА през 1982 г. специалност „Декоративно-монументална живопис“ (стенопис). До 2007 г. е художник на свободна практика.
Като автор работи самостоятелно, в тандеми и с групи, в областите на инсталациите, пърформансите и други съвременни форми. Участва в редица международни изложби и фестивали свързани със съвременното изкуство.
От 1990 г. до днес е съучредител и председател на НПО „Изкуство в действие“. Като организатор, куратор и автор участва в множество артистични и образователни проекти на сдружението в страната и в Европа. През 1992 г. е водещ на ТВ предаване „Изкуство в действие“ („Ефир – 2“ на БНТ).
От 1991 г. до днес, Дворянов преподава дисциплини свързани със съвременните концептуални форми към СУ „Св. Климент Охридски“ (ФНОИ, катедра „Визуални изкуства“). През периода 2010 – 2015 г. е член на „Културния съвет“ на университета.
Паралелно, от 2015 г. до 2020 г., преподава „Концептуален дизайн“ в магистърска програма „WEB дизайн“ на НБУ и организира междуфакултетски проекти между двата университета.
Автор е на множество публикации в пресата и в академични сборници, както и на три книги в областта на концептуалното изкуство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here