Балет „Арабеск“ 2020/2021

0

На открито в пространството на пешеходната зона на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий” от 18:30 ч. ще можете да предвкусите преживяването, което Ви очаква на ГАЛА-ВЕЧЕРТА, с която БАЛЕТ „АРАБЕСК“ открива НОВИЯ СЕЗОН 2020/2021 на 11 септември на лятната сцена „ПЛАТФОРМА А6″, НДК от 20:00 ч.

Балет „Арабеск“ ще представи една атрактивна програма, изпълнена с любов, страст, красота, хумор и малко тъга. Тази програма винаги е посрещана с продължителни аплодисменти и затова решихме да открием новия сезон със същата програма.

Мястото е НДК, откритата сцена „Платформа A6”, началният час е 20:00, а датата е 11 септември. Билетите са вече в продажба и може да закупите на: www.eventim.bg, EPAYGO, на касите на Музикален театър и билетния център на НДК.

Подарете си красива емоция с вдъхновяващото изпълнение на танцьорите на Балет „Арабеск“. В програмата на Гала-вечерта ще видите спектакли на чужди гост-хореографи от Германия, Израел, САЩ и Обединено Кралство”, работили с трупата през последните години, а така също и специална селекция от най-любимите на публиката спектакли на български хореографи.

ПРОГРАМА

СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ
Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис, Синопулос Квартет, Макс Рихтер
Хореография – Аршак Галумян, Германия
Сценография – Никола Налбантов
Костюми – Яна Саленко
Репетитор – Олеся Пантикина
Един спектакъл за Времето, което тече и никога не спира, но и за времето на нашия човешки живот. „Свободно разположени мисли“ улавя моменти от живота на човешкото същество, мъж или жена и за това как времето ги среща. В центъра на сценичното пространство е поставено дърво, но и пясъчен часовник в същото време – един вечен символ и своеобразен модел на Вселената и на човека по принципа на подобието. Спектакълът е абстрактен и дава възможност на публиката да сътвори свои собствени истории.
ДВОЙНСТВЕНОСТ,
премиера 2005 г.
Музика – Астор Пиацола
Хореография – Лиз Лий (Обединено Кралство) и танцьорите На Балет „Арабеск“
Костюми – Цветанка Петкова Стойнова
Репетитор – Олеся Пантикина
Танцьорите на балет “Арабеск” създават „Двойственост“ по стихове на Пабло Неруда, на базата уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа с трупата, както и на собствената си подготовка и натрупан опит. Лиз Лий е моделирала движенията на танцьорите и според нея тяхната отдаденост към нови начини на работа и ентусиазмът им са били истинска радост за нея.
Езикът на творбата съчетава по изключително аткрактивен начин традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства.
Това е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години.
THE LONELY PEOPLE
Хореография – Мириам Енгел
Музика – Рахманинов,
Репетитор – Олеся Пантикина
Спектакълът The Lonely People на израелската хореографка с български корени Мириам Енгел, внучка на балерината Дора Мушанова, въздейства с личения, колоритен и уникален език и дизайн, базирани както на съвременни техники, така и на театрални методи.
Хореографията ѝ вълнува публиката по деликатен, но безкомпромисен начин. Без предразсъдъци. И засяга съвременни въпроси за идентичността и индивидуалността.
ПЪТЯТ МИ С ТЕБ
Хореография – Ангелина Гаврилова
Музика – Макс Рихтер
Репетитор – Олеся Пантикина
Ще вървим заедно до края, който ще ни настигне във време различно за мен и за теб.
БЛА, БЛА….,
премиера 2015 г.
Музика – Джони Транк и Джус ансамбъл
Хореография – Морис Кози (САЩ)
Хореографът Морис Кози превръща хлапашкото безгрижие, младежката свежест, култът да бъдеш готин, cool-модата и веселия непукизъм в ироничен и безжалостен инструмент за разобличаване на късмета да живееш в постпостмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, почти шеметно темпо, цветен, пъстър и нахакан.
ДАНЦОН 2
Музика – Артуро Маркес,
Хореография – Боряна Сечанова
Репетитор – Олеся Пантикина
Данцон 2: „Видяхме един оркестър, в който музикантите буквално не докосваха земята. […] И преди всичко видях на всяко едно лице нещо, което винаги съм вярвал, че музиката е – чиста радост. Общуване и радост.“ Сър Саймън Ратъл
Това е музика, която те кара да се обърнеш, да забележиш човека, минаващ покрай теб, да се усмихнеш, да пожелаеш да го докоснеш и да танцуваш…
КЪСНА ИСТОРИЯ
Музика – Макс Рихтер
Хореография – Филип Миланов
БОЛЕРО
Хореография – Маргарита Арнаудова
Музика – Морис Равел
Костюми – Мария Трендафилова
Репетитор – Олеся Пантикина
„Болеро“ носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова.
„Болеро“ е един от емблематичните спектакли на балет «Арабеск», останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. «БОЛЕРО» е от най-играните спектакли, останал в репертоара на балет «Арабеск». Костюмите на Мария Трендафилова също допринасят за оригиналността и колоритността на спектакъла. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here