XII седмица на италианския език по света, 15-21 октомври 2012г

0

Италианският културен институт в София, съвместно с Посолство на Италия е подготвил богата поредица от мероприятия, за да отбележи XII-та СЕДМИЦА НА ИТАЛИАНСКИЯ ЕЗИК ПО СВЕТА (15-21 октомври 2012г.), посветена на двете водещи културни теми на годината: „Италия на териториите” и „Италия на бъдещето”. Различните събития са организирани в сътрудничество с най-големите местни университети и училища, в които се преподава италиански език. Всички мероприятия са с вход свободен.

15 октомври, 18.00ч., Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия, ул. Христо Смирненски №1, нова сграда, ет.2, зала 230:  конференция на проф. Виторе Колина от Университета във Флоренция на тема „Град и бъдеще в Италия и по света. Променящите се градове пред проблема за устойчивостта на околната среда.”

16 октомври, от 11.20ч. – 12.50ч., Нов български университет, 2-ри корпус, стая 407: открита лекция на лектора от Министерство на външните работи на Италия проф. Марта Дала Бона на тема: „Италия на диалектите представена в киното. От север на юг, от запад на изток – пътуване с актьорите, направили известни по света идиомите и характерa на италианците.”

16 октомври, 18.30ч., галерия Райко Алексиев в София: откриване на колективна изложба на живопис, скулптура и дизайн „СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО НА ТЕРИТОРИИТЕ НА ИТАЛИЯ: ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО”. Ще последва коктейл с типични продукти от всички области на Италия.

17 октомври, 12.15ч. – 14.00ч., СУ Св. Климент Охридски, 5 етаж, стая 179: семинар на лектора от Министерство на външните работи на Италия проф. Кармелита Д’Алесио на тема: „Театърът на Едуардо Де Филипо: актьор – автор – режисьор между света на театъра и театъра на света.

17 октомври, 18.00ч.: представяне на книгата „Лече сбарока” на Франко Унгаро с участието на автора и Салваторе Козентино в СУ Св. Климент Охридски, Франкофонски център, Северно крило, вход откъм ул. Шипка, 4-ти етаж.

18 октомври, 18.00ч.: представяне на книгата „Автобиография” на Франко Дзефирели с редактор проф. Нели Раданова, последвано от прожекция на филма „Отело” на същия режисьор в галерия УниАрт на Нов Български Университет.

19-20- октомври, от 9.30ч. – 16.00ч., НБУ кв. Овча купел, 1-ви корпус, зала 310:  квалификационен семинар за преподаватели по италиански език „По един автор от всяка област на Италия” в сътрудничество с LA VOCE.NET на Чиро Импарато.

22 октомври, 18.00ч.: представяне на научния метод FourVoiceColors® на Чиро Импарато в СУ Св. Климент Охридски, Северно крило, вход от страната на ул. Шипка, 4 етаж, Франкофонски център.

23 октомври, 18.00ч., концерт на пианиста Фулвио Турисини в Академията за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство, ул. Т. Самодумов 1, гр. Пловдив. Част от програмата ще бъдат произведения на Дебюси, Джулио Виоци, М. Мусоргски.

24 октомври, 19.00ч.: концерт на пианиста Фулвио Турисини в Националния музей „Земята и хората”, бул. Черни връх 4, София. Част от програмата ще бъдат произведения на Дебюси, Джулио Виоци, М. Мусоргски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here