ПОДЕМ В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ КРАЛСТВО МАРОКО И БЪЛГАРИЯ

0

Mароканско-българската търговско-промишлена палата с мащабен проект – Фабрика за космически храни

В Резиденцията на Кралство Мароко в София бяха обявени актуалните новини свързани с развитието на отношенията между Мароко и България. Новосъздадената  смесена Mароканско-българска търговско-промишлена палата(МБТПП) е в основата на активизирането на отношенията между двете страни. Дейността на палатата стартира с мащабен проект – Фабрика за космически храни.

Това стана ясно по време на официална пресконференция, в която участваха: Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България;Мохамед Хмидуш – вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите (ASMEX), който е и зам.-председател на МБТПП; Аспарух Карастоянов – председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата и проф. д.н. Любомир Стойков – зам.-председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата и водещ на пресконференцията.

В самото начало Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи представи многообразието на Кралство Мароко и обяви предстоящото отбелязване нанационалния празник – Празника на Трона, с който на 30-ти юли тази година ще бъдат отбелязани20 години от възкачването на трона на Крал Мохамед VI. Тя подчерта значимостта на политическата стабилност в Кралство Мароко, която допринася за икономическото развитие на страната и също така дава възможност Мароко да подкрепя други африканкси икономики.По време на пресконференцията Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи съобщи също, че новият почетен консул на Кралство Мароко в България е г-н Аспарух Карастоянов.

Участниците в пресконференцията представиха благоприятния бизнес климат в Мароко, очертаха възможностите, предимствата и дадоха яснота относно големия потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Мохамед Хмидуш обяви, че първият проект на смесената палата – Фабрика за космически храни, се очаква да заработи през май 2020 г., като от мароканска страна са осигурени земята и оборудването, а от българска – уникалната технология.

Mароканско-българската търговско-промишлена палата ще стимулира българските производители и износители, като сред основните й цели е създаването на успешен реекспортен модел. „България може да се превърне в хъб за марокански стоки и да експортира за цяла Югоизточна Европа, а Мароко да е мост за реекспорткъм Централна и Западна Африка.“, обясни Аспарух Карастоянов. Той очерта и основните проблеми, възпрепятстващи търговско-икономическите отношения – липсата на директен транспорт между Мароко и България и визовият режим, който спира туризма и стратегическите инвестиции. Агробизнесът, земеделието,хранително-вкусовата,леката промишленост, инженеринга – създаването на предприятия на територията на Мароко, текстилната, фармацевтичната индустрия и туризма са част от секторите, в които има голям потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Мароко изнася торове, мед, цинк, индустриално оборудване, арматурно желязо и стомана, хладилници, миални машини, арганови масла, риба, фуражи и др. В момента голяма част от стоките, които България изнася за Мароко се реекспортират през други страни, а в търговско-икономическо отношение се използват не повече от 2–3% от целия експортен потенциал межд удвете страни.

Фото: Хайлайф