Feminine Expression – 30 август – 20 септември 2012, САМСИ

0

Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство представя до края на септември изложбата “Feminine Expression”.

Feminine Expression е изложба на границата между феминизъм и женска изява. Тя обхваща млади художнички от цял свят, тяхното усещане за женствеността, за мястото на жената в съвременното общество, както и за личностната идентификация.

„На създаденото от жени изкуство все още се гледа като на прищявка и в никакъв случай като сериозна работа.” – Ния Пушкарова, художничка и фестивален организатор.

Да си жена-художник не би трябвало да е пречка в изкуството и в обществото.

Както пише историчката на изкуството Линда Нохлин в известното си есе „Защо няма велики художнички?” (1971), преживявания на жените винаги са били различни от тези на мъжете и резултатът е един специфичен женски стил.

Женските преживявания като бременността и менструацията са чести теми на феминисткото изкуство; други работят повече върху материали и цветове, които се асоциират с нежния пол или върху символи на женствеността като забулването, насилието и чувствеността. Много от тези характеристики са описани в есето на писателката Люси Липард. Но текстът й датира отпреди 28 години, а ситуацията на жените е вече различна.

Необходимо е да се преосмисли какво е женското изкуство и да му се даде повече чуваемост и значимост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here