„На този свят“ – непубликувани стихотворения от Матей Шопкин

0

Фондация „Устойчиво развитие за България“ издаде новата книга на Матей Шопкин „На този свят“ – непубликувани стихотворения.

Поетът е автор на повече от 50 книги, негови стихове са превеждани на редица чужди езици, най-новите са на японски. Приятел на Русия, автор на стихосбирката „Възпев на Русия“, има издадени седем стихосбирки на руски език, превежда от руски език, пише и литературна критика. Матей Шопкин е Народен деятел на изкуството и културата, Лауреат на Димитровска награда, удостоен с почетното звание „Следовник на народните будители“, носител на орден „Кирил и Методий“ – Първа степен, носител на „Златен Есенински медал“ – Русия и член на творчески клуб „Московскй парнас“.

Новата стихосбирка бе представена на поетична вечер в Руския културно-информационен център на 6 декември в присъствието на над сто поети, писатели, общественици, учени. Сред гостите бяха г-н Алексей Новоселов съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация в България, Боян Ангелов председател на СБП, представители на обществени организации.

Проявата откри г-жа Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ – издател на книгата. Книгата представи поетът и публицист Иван Карадачки, член на СБП. Матей Шопкин зарадва своите почитатели с авторски рецитал. Председателят на СБП Боян Ангелов поздрави автора и прочете свое стихотворение. Поетите Йордан Милев, Лъчезар Еленков, Петър Динчев, Георги Драмбозов прочетоха свои стихове посветени на Матей Шопкин. Димитър Христов член на УС на СБП поздрави автора.

Матей Шопкин благодари на издателя, на хората, които са работили по издаването на книгата, на публиката и раздаде автографи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here