Единадесетгодишният Марио Кръстев грабна сърцата на публиката в „Борис Годунов”

0

М. Кръстев: „Изкуството не може без подкрепата и любовта на близките, преподавателите и приятелите”

Марио Кръстев е магнетичното 11-годишно момче, което успява да завладее душите и да вдъхнови мнозина българи от различни поколения по време на концертни изяви. Песните и изпълненията му са изправяли на крака десетки пъти публиката по време на конкурси, музикални състезания, шоу програми, празници на читалища. Едва четиригодишен Марио започва да се занимава с пеене в студио”Музика” към столичното НЧ „Димчо Дебелянов-1960” под вещото ръководство на музикалния си педагог Росица Йорданова.

Днес възпитаникът на 23 СОУ „Фредерик Жолио Кюри” е вече в ролята на Феодор в операта „Борис Годунов”, която за пръв път се игра на открито на пл.”Св.Ал.Невски” и събра хиляди почитатаели на класическата музика . С участието на Марио режисьорът на операта Пламен Карталов завършва истинската семейна картина на руския цар-Борис Годунов, който има подрастващ син с различни интереси. Младият артист попада в екипа след кастинг и дълготрайно търсене от диригента на операта Стефан Недялков и Таня Лазарова-диригентка на радиохора. По-късно Марио Кръстев срещнал единодушното одобрение на Пламен Карталов, диригента Борис Спасов и творческият епкип на операта.

Всъщност успехите не идват наготово и винаги носят след себе си труд, талант, харизма, любов и подкрепа от преподаватели и близки. Такъв е и животът на Марио Кръстев, който никога не се уморява и винаги носи усмивката на удовоствието от песните, които пее на сцените. Той има десетки престижни награди (Grand prix, първо, второ, трето място, както и специални награди за артистичност) от конкурси и фестивали в България, Италия, Малта, Люксембург, Босна и Херцеговина, Хърватска, а през август е поканен в международния фестивал „Тра-ла-ла” в Македония. Бил е гост-изпълнител в „Малките таланти на България” с Ники Априлов, телевизионните предавания „Точно така” с Орлин Павлов, „Феномени” по БНТ и „Апартаментът” с Марта Вачкова. Стигал е до финалист на „Супер 8” (БНТ) , както и полуфиналист на конкурса „Голямото междучасие”, организиран от D2. Включен е в книгата „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов” за 2009г.

И това не е всичко. Марио прави опити и в киното. Участва в руския сериал „Вангелия” с реж. Сергей Борчуков, където играе ролята на приемния син на Ванга – Димитър. Снимал се е в турския сериал „Ездачи”. Има участие и в няколко телевизионни реклами. Играл е в Народния театър „Иван Вазов” в пиесата “Отровата на театъра” и в софийския „Арт театър”. От началото на 2014г. участва в мюзикъла „Пепеляшка” , поставен от Мими Иванова и Развигор Попов в „Театър на песента” към театралния колеж „Любен Гройс” в София. Изучава английски, немски и френски език, тренира японско бойно изкуство „Wing Tzun”. Марио е участник и в телевизионното шоу за малки таланти “Големите надежди” по НТВ.

А закваската в музиката е по линия на дядо му Жоро Карагеоргиев, дългогодишен председател на световноизвестния мъжки хор „Кавал”.

Въпреки обичайното напрежение и естествена умора, Марио сподели, че е щастлив от участието си в грандиозния спектакъл”Борис Годунов” . „Колкото по-многолюдна е публиката, толкова повече позитивна енергия получавам от нея, казва той. И допълва,че екипът на спектакъла е страхотен и всички артисти са много мили и сърдечни. Възхитен е от режисьора – Пламен Карталов, когото определя като най-благия и сърцат човек . „ За мен е чест, че бях един от всички тях – големите певци в операта „Борис Годунов””, възхищава се Марио.

Когато родителите му разбрали,че ще участва в спектакъла пред храм-паметника „Св. Ал. Невски”, изпитали различни чувства.” Баща ми първо каза: „Е, как ще пееш в опера, като никога не си се занимавал с оперно пеене?!” , а майка ми се зарадва и ми каза, че ще се справя. Най-много обаче повярва в мен Таня Лазарова – диригент на детския радиохор, която ми помогна във вокално отношение да разуча ролята си на Феодор. Преди това заедно с диригента Стефан Недялков прегледали всичките ми клипове в youtubeи така ме харесали. След време се явих за одобрение пред комисия в операта. Там се запознах с бъдещите мои партньори и много се харесахме. „

МИ: Би ли споделил лично впечатление от преподавателката си Росица Йорданова?

МК: За първи път отидох на урок по пеене при Роси в студио „Музика”, когато бях на 4 годинки. Спомням си, че след всяка песен ми даваше за награда бисквита. На 5 г. ме изпрати на конкурс и аз я зарадвах с награда. Роси винаги се радва, когато нейни ученици печелят медали. Това й носи истинско щастие. Тя постоянно пътува по конкурси, организира концерти, шоута… Винаги ни е подкрепяла и обичала! Обичаме я и ние! Искам да кажа едно много голямо БЛАГОДАРЯ на моята Роси!

МИ: Какво е предизвикателството да си талантлив човек и да не губиш почва под краката си?

МК: Животът на хората на изкуството не е гладък – винаги има някакви неравности. Когато отпаднах от телевизионното шоу „Големите надежди” си казах: „След една крачка назад следват две напред”! Така и стана… получих централна роля в операта „Борис Годунов”. Важното е да намериш сили да се усмихнеш дори когато си претърпял поражение.

МИ: Питат ли те вече какъв ще станеш като пораснеш?

МК: Въпросът „Какъв ще станеш като пораснеш?” вълнува всички още откакто започнах да пея. Когато бях малък, като ме питаха какъв съм, казвах: „Аз съм звезда и освен това певец”. Много ми се смееха вкъщи на това. Насочил съм се към изкуството. Актьор, певец, режисьор, а отскоро уча онлайн и как се дирижира. Руският диригент Константин Чудовски ми каза: „Не искаш ли да станеш диригент?”. Стана ми интересно. Животът ще си покаже…

Според Марио успехите се постигат само с усилен труд, много амбиция , а и да не се отказваш лесно от поставената цел. А истинското забавление идвало с дългоочаквания концерт или спектакъл.

МИ: Кажи нещо за приятелството, любовта…

МК: За да постигнеш нещо ти е нужна и подкрепа от приятели – приятели, които те уважават. Когато бях първи клас, написах едно стихотворение за любовта:

Обич – танц с любимия,
обич – духовното в мен,
обич – това е всичко
на този свят свещен.

Любовта е духовно нещо,
то се чувства, то ухае…
и навярно се постига,
светлина е, доброта е!

МИ: Имаш ли усещането,че живееш в друго време и преживяваш емоциите на по-възрастен човек. Имам предвид твоите изпълнения на сцена и твоите превъплъщения в някой текст от песен….

МК: Всяка песен изразява различни чувства и настроения. Когато аз я пея, се старая да не играя това чувство, а да си представя, че наистина се чувствам така, че това съм аз. Един приятел в операта ми каза след премиерата, че успявам да играя на сцената дори когато не мърдам. Много ми стана смешно.

МИ: Разкажи за своето семейство, за техните грижи, за всичко,което е във вашето ежедневие…

МК: Мама – Весела Кръстева, е доктор на науките, преподавател по български език. Тя ме научи да пиша грамотно. Тате – Марчо Кръстев е издател. Ако срещна затруднение с някоя задача, отивам при него. Имам и две по-големи сестри, които обичам безкрайно – Лили и Деси. Лили живее в Люксембург вече 7 години, а Деси живее в София и си има две деца – Иван и Калоян. Тате е шофьорът, операторът и „парламентът” в къщата. Всички проблеми се обсъждат с него. Мама е продуцентът и мениджърът. Деси и Лили са достойната публика, а Иван и Калоян са радостта на семейството. Наистина много обичам моето голямо семейство. За мен то е най-важното нещо (след любовта, защото ако нямаше обич нямаше да има и моето прекрасно Семейство).

МИ: Как ще мине твоето лято? Във ваканционни преживявания, пак кастинги, пак снимки…

МК: След „Борис Годунов” следва малко активна почивка на Пампорово, където се записах на лятно училище по английски, организирано от „Британика”. Там освен че ще учим английски, ще спортуваме, ще ходим на походи, ще правим тематични вечери…След това отивам на финалния кръг на конкурса „Детето, Бургас и морето” в Бургас, организиран от Левон Манукян./ спечели трето място/. Там ще прекарам и моето море. Следва международния конкурс „Тра-ла-ла” в Македония. Радвам се, че ще видя Охридското езеро. В края на август съм поканен от Андреана Ковачева да участвам в празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол. Очаквам да започна репетиции и за още една постановка в операта, но засега е тайна. Чакам това с нетърпение!

Сред любимите занимания на Марио са изучаването на чужди езици, спорта и творчеството с ръце. Предметите в училище ставали все по-трудни, но и по-интересни. Стараел се да помни в час, заради ограниченото време за учене в къщи.

Марио не понася агресията, мръсотията по улиците, препълнените автобуси. Неприятни са му обидите и завистта. Всяка несправедливост възприема болезнено. Отбягва общуването с деца, които говорят глупости, слушат чалга и не говорят правилен български език.

Миглена Иванова
снимки: Виктор Викторов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here