Китайска журналистическа делегация на гости на СБЖ

0

По покана на Съюза на българските журналисти у нас пребивава журналистическа делегация на Общокитайската Асоциация на журналистите, водена от г-н Фенг Йосианг, ръководител на Пресгрупата на всекидневните издания в Съчуан.

Срещата с български журналисти е повече от любопитна, защото се оказва, че гостите не само са много контактни и добре осведомени, но и въпросите им са право в целта. Всичко, което искат да прилагат или имат идея за развитие, те просто откровено споделят,че могат да ползват, ако отговаря на изискванията им. Журналистическото любопитство е гарнирано с подчертано внимание и изискани комплименти.

Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, представи присъстващите български журналисти, медиите, които представляват и запозна китайските гости с програмата, която им предстои през следващите дни. Предварително посоченият интерес към родното земеделие и производство на продукти от селското стопанство е задоволено с организирането на впечатляваща програма с посещения на наши земеделски производители  на основни български продукти и преработвателни предприятия.

В това отношение подкрепата на Министерство на земеделието се оказа изключително полезна и плодотворна.

 Водач на делегацията е Feng Youxiang, Sichuan Daily Press Group, a членове са He Ping, Guangming daily, Hao Xinsheng, ALL- China Journalists Association, както и единствената жена в делегацията Zheng Jing, European Division,All-China Journalists Association. Г-н Фенг Йоксианг е и гл.редактор на списание за селско стопанство, занимавал се е и с проблеми на здравеопазването, както и с проблемите по финансирането на медиите в Китай.

Идеята да посетят с.Пършевица и да се срещнат със собственика на производител на български млечни продукти, да посетят и с. Войводово, за да видят българска прицеферма, с.Милево, Хасковско и да им покажат предприятие за производство на патешки продукти и винарна изба в с.Устина, Пловдивско им се вижда особено интересно като замисъл, тъи като основната тема, цел на тяхното журналистическо проучване е селското стопанство в България и възможности за китайски ивестиции.

Разбира се,че като домакин Снежана Тодорова не пропусна да подчертае,че ще разнообрази програмата с посещение в заведение с родопска кухня, ще има възможност за посещение и на фолклорен фестивал около лозовите масиви на с.Устина, където ще бъде и екип на Синхуа. Китайските журналисти не скриха одобрението си от предложената програма, която приемат като надхвърлила очакванията.

Въпросите им към колегите са кратки и започват веднага, не се губи време.

Дейността на СБЖ в какво се състои, как стои въпроса с журналистическата етика, защото досега в Китай не са имали комисия по журналистическа етика и предстои създаването й, има ли предвидени наказания за журналисти, които не спазват журналистическата етика и в какво се състоят, притежават ли българските журналисти журналистически карти и с тях ли удостоверяват членството си в СБЖ, има ли специално издание в България, както в Китай, което да рекламира по света България, продуктите й, туризма й и т.н.

Предложението им да се открият повече български консулски представителства в Китай е посрещнато с усмивки от колегите, но посочените заплати в изданията, които са ги изпратили в София в размер на 1200 евро месечно за редови журналист предизвиква нескрита завист и възклицания, познати и в домашна обстановка.

Обосновават стремежа към високи доходи с характера на журналистическата професия, която е опасна и изисква високо качество на живот и доходи, за да се осигури подходящата среда за истински професионализъм. Интересуват се дали има секция за електронни медии в СБЖ, как стоят електронните медии в България, защото в Китай всички медии имат електронен вариант не само в интернет,но и чрез GSM-издания, но когато поставят въпрос дали има закон за новините, българските журналисти се споглеждат смаяно.

Един през друг обясняват,че поне такова чудо у нас няма и всеки споделя знания и опит в посока новини и новинарски емисии.

Въпросите на нашите колеги са дали има жълта преса в Китай, какво знаят редовите граждани на голямата страна за България, знае ли се нещо за Христо Ботев и къде е паметника му в Китай, кои наши автори са познати в Китай, ще има ли информация в китайските медии за това посещение, какво ще отнесат от България и т.н.

Снежана Тодорова запозна гостите с основните задачи и дейност на СБЖ, брой членове на организацията, видовете учредени секции и клубове в съюза, поддържането на международни връзки с 47 държави по света, действия на комисията по журналистическа етика към СБЖ, както и на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика”, където СБЖ е съучредител, сподели опит и даде примери за дейността им, информира,че във Враца и Хасково китайските гости ще бъдат придружавани от председателите на журналистическите дружества там и отговори изчерпателно на поставените от гостите въпроси.

Зорница Илиева

снимки: Мари Къналян

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here