Фондация“Слънчеви пътеки“ организира празника нахристиянското семейство и  приюти хората в храма на духа – НЧ”Д.Дебелянов-1960”

0

Във връзка с изпълнението на проекта „Променяме света“ на фондация „Слънчеви пътеки“, одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ , с Договор рег.№ СОА23-ДГ56-4213 от 12.10.2023 до 25.11.2023г., в партньорство  с две културни институции в столицата: 59 ОУ”Васил Левски” и НЧ”Димчо Дебелянов-1960 организирахме и се насладихме на Деня на християнското семейство и православната младеж.

Фондация“Слънчеви пътеки“ организира празника на

християнското семейство и  приюти хората в храма на духа – НЧ”Д.Дебелянов-1960”

Ученици от 59ОУ “Васил Левски“ бяха благословени за познание и доброта

Денят на християнското семейство и  православната  младеж  донесе толкова емоции, радост, надежда и пожелания за здраве и късмет за бъдещи успешни начинания.

На празника в Народно читалище ”Димчо Дебелянов-1960”  дойдоха  официални гости, ученици от целевите групи по проекта от 59 ОУ“Васил Левски“ и техния преподавател по изобразително изкуство Елица Тошева, музикалните педагози Марио Йоцов и Никола Христов,  хора на изкуството и културата, носители  на духовните ценности. На този светъл ден бяха председателят на читалището Татяна Пандурска, Росица Бакалова-управител на фирмата „Български гоблен“.

Както повелява традицията  върху  масата, постлана   с  извезана  покривка, имаше погача  и вино, менче със светена вода и китка здравец. Не за първи път негово благоговещенство отец Валентин Тупаров от храм „Свето Възнесение Господне” уважи поканата и изнесе проповед за Въведение Богородично, благослови хората за повече мъдрост, любов към ближния.  А на учащите  Отец Валентин заръча  да бъдат добронамерени и  да  отворят сърцата си  към познанието, четмото и писмото, да бъдат духовни и да намират пристан в читалището. Свещеникът благослови любящите родители, които както обичат чадата си, така трябва и да отделят време за възпитанието им от най-ранна детска възраст. Призова за прошка и доброта. Отец Валентин прикади за здраве и направи водосвет за всички християни, дошли в читалищния храм.

Преди словото на отец Валентин, организаторът на събитието приветства   специалните гости, някои от които  отдавнашни приятели на читалището.

Специалната и тематична изложба от учениците на 59 ОУ“Васил Левски“ внесе доброта и размисли за любовта в семейството, за всеотдайността и радостта да имаш близки.

С много настроение започнаха  музикалните изпълнения на пиано от  Дарина Бончева и Никола Бончев, ученици на Марио Йоцов-музикален педагог и композитор. Публиката аплодира и невероятните изпълнения на Божидар Пенев от Музикалната академия, който представи няколко класически песни.

Председателят на НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ Татяна Пандурска приветства присъстващите за здраве, мъдрост и радост в семействата. Поздрави организаторите и пожела успехи в бъдеще.  Росица Бакалова се възхити на празничното събитие и обеща  изложба на авторските си гоблени.

От фондация „Слънчеви пътеки“ и НЧ“Димчо Дебелянов-1960“  призоваха хората да отворят сърцата си за радостта от познанието, творчеството и  изкуството.

Във връзка с реализирането  на проекта “Променяме света“ учениците от целевите групи получиха грамоти и тематични книги с историческа тематика.

В края на празника всеки си отчупи от  хляба и хапна от  постните банички. Имаше и фотографии за спомен. Бе обявено последното събитие по проекта “Променяме света“, което ще бъде на 24-ти ноември от 11ч. в читалището. 

от Миглена Китанова Иванова

Организатор на събитието, ръководител на проекта“Променяме света“

С благодарност към УС на фондация „Слънчеви пътеки“

Даниела Козовска

Паола Колева

С благодарност към партньорите по проекта от 59ОУ“Васил Левски“ и НЧ“Димчо Дебелянов-1960“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here