Интервю с Елица Тошева- преподавател по изобразително изкуство, технологии и предприемачество в 59 ОУ„ Васил Левски

0

Във връзка с изпълнението на проекта „Променяме света“ на фондация „Слънчеви пътеки“, одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ , с Договор рег.№ СОА23-ДГ56-4213 от 12.10.2023 до 25.11.2023г., в партньорство  с две културни институции в столицата: 59 ОУ”Васил Левски” и НЧ”Димчо Дебелянов-1960  ви предлагаме интервю с Елица Тошева- преподавател по изобразително изкуство, технологии и предприемачество в 59 ОУ„ Васил Левски

1.Уважаема госпожо Тошева, как възприемате проекта “Променяме света“  към СП “Социални иновации“ на фондация „Слънчеви пътеки“, чийто партньор е 59-то ОУ „Васил Левски“?

Смятам, че с такива проекти се слага началото на една по-дълга работа с децата. Чрез тях може да се промени мисленето и на по-възрастните и да се пречупи тяхното консервативно мислене. Младите хора, независимо от общността си, са по- толерантни към различните по отношение на религия, социален статус, към цвета на кожата и към всичко различно.

2.Вашето училище участва през 2021г.  в още един успешен проект на фондацията „Дървото на доброто“.  Как  възпитаниците Ви  приемат добротата като норма на изява и успяват да я приложат в сферата на изкуството и културата?

„Дървото на доброто“ е много хубав проект. Интересен факт е, че нашите ученици решиха да направят такова дърво на доброто от рециклирани материали. В това време  фондация „Слънчеви пътеки“ също предложиха да работим по проекта „ Дървото на доброто“. Мислим в една посока! След като работихме по този проект, агресията  доста намаля почти във всички паралелки в училището ни.  Продължаваме дейностите в тази посока, като се обръщаме и към родителите защото враждите между семействата се отразяват на децата. Опитваме се да обърнем посоката от децата към възрастните.


3.Можем ли днес да променим  света, да отворим път за едно по-добро бъдеще?

Определено аз вярвам в младото поколение, както казах и по-рано, децата са по-толерантни от възрастните. В училището ни  имаше бежанци, които бяха много добре приети. Разбира се, в началото поради незнание имаше конфликти, но те бяха поради лошото представяне от страна на медиите за тези хора. Сега те доста добре  се вписват и си създадоха трайни приятелства.


4.С кои инициативи на учениците си се гордеете и открито ги поощрявате?

Аз много ги обичам и се гордея с тях. Вече няколко години работим в сътрудничество с читалище „ Димчо Дебелянов-1960“ и се включваме в различните  инициативи на фондация “Слънчеви пътеки“, като  „Стая на доброто“, „Не на насилието в училище“. Срещите  с поети и творци бяха изключително интересно за учениците, а творческите инициативи отвориха сетивата на децата. Те се промениха и това  ме кара да се чувствам горда с възпитнаниците си.  Бихме участвали в конкурса с „Очите си видях бедата“ насочен към работата на БЧК, Пожарната безопасност и Спасителните служби, пак свързано с доброто и помощта към човека до теб.

5.Пожелайте нещо на партньорите и на колегите си…

Много се радвам, че в тази група се събрахме съмишленици и работим в една посока! Да сме живи и здрави да успяваме в начинанията си и за напред !

от Миглена Иванова

Кратка визитка

 Елица Йорданова Тошева

Преподавател е  от седем години по изобразително изкуство, технологии и предприемачество в 59 ОУ„ Васил Левски. Завършила е „Силикатни форми и педагогика на изобразителното изкуство“ в НХА „ Н. Павлович“ . Казва, че работата й с деца я е направила  по-търпелива и е обогатила общата й култура. Станала е по-гъвкава и иновативна при представянето на учебния материал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here