Авторски пърформанс „Булки” свързва

0

Пърформансът “Булки” е едно нестандартно събитие, което обединява 6 млади пърформъра (Александра Тальокова – хореограф; Валентина Панова – актриса, Валентина Димитрова – актриса; Вероника Преждарова – изследовател; Калина Терзиева – художник и Никита Дончева – студент по актьорско майстворство и пърформанс арт в Шотландия), които са на различни етапи от своето професионално развитие. Те се вдъхновяват от провокативния творец Иво Димчев – хореограф, музикант и артист, който е един от най-успешните съвременни авангардни артисти на българска и международна сцена.

В идеята на създаването на пърформанса “Булки” са заложени няколко основни посоки, които протичат свързани:

 Първата от тях е движенческа, като артистите деструктурират ежедневни и рутинните дейности, за да намерят изход от контекстуалната рамка и да изведат на съзнателно ниво архетипно-ритуалните форми на движение в комбинация с текст и музика, които са скрити дълбоко в пластовете на подсъзнанието.

Втората посока е музикална, базирана на фолклорни мотиви и представени в нова форма, спрямо спецификата на пърформанса.

Третата посока е текстова, като участниците конструират кратки изречения, представящи тяхното лично отношение към актуални теми, като изкуство, политика, фолклор, традиции, музика.

В завършен вид, пърформансът обединява отделните елементи и в структурирана форма бива представен пред публиката под формата на своеобразен хепънинг или празник, в който публиката може да се чувства като пряк участник в събитията на сцената. Пространствата за реализация на проекта позволяват премахване на границите между зрител и артисти и позволяват двустранна (хоризонтална) комуникация.

Пърформансът ще се състои на 28 март 2023 г. от 19 часа в зала 2 „Черен куб” на Топлоцентрала с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Ако искате да станете част от комуникацията с артистите не се колебайте да го направите там.

Вероника Преждарова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here