Huawei регистрира стабилност и нетна печалба от 17.79 млрд. долара за 2021 г.

0

1 април 2022 г., София – Huawei публикува своя годишен отчет за 2021 г., който разкрива, че компанията е поддържала стабилни операции през изминалата година. Според доклада Huawei приключва 2021 г. с приходи от 99.86 млрд. долара и нетна печалба в 17.79 млрд. долара, което е увеличение със 75.9% на годишна база. Разходите за научноизследователска и развойна дейност на компанията са достигнали 22.38 млрд. долара през миналата година, което представлява 22.4% от общите ѝ приходи. Междувременно, общите разходи за научноизследователска и развойна дейност на Huawei през последните 10 години възлизат вече на над 132.54 млрд. долара. Компанията също така планира да продължи да увеличава инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност през следващите години.

Гуо Пин, ротационен председател на Huawei, заяви на пресконференция: „Като цяло, представянето ни беше в съответствие с прогнозата. Бизнесът ни с оператори остана стабилен, корпоративният ни бизнес отбеляза стабилен растеж и нашият потребителски бизнес бързо се разшири в нови домейни. В допълнение, започнахме интензивно развитие на екосистемата.“

Мън Уанджоу, финансов директор на Huawei, също коментира: „Въпреки спада на приходите през 2021 г., способността ни да правим печалба и да генерираме парични потоци се увеличава и ние сме по-способни да се справяме с несигурността.

Благодарение на повишената рентабилност на основните си бизнеси, паричният поток на компанията от оперативни дейности се е увеличил драстично през 2021 г., възлизайки на 8.89 млрд. долара. Коефициентът на задълженията пък е спаднал до 57.8%, а цялостната финансова структура на компанията вече е по-устойчива и гъвкава.

През 2021 г. бизнесът с оператори на Huawei генерира приходи от 44.15 млрд. долара и помогна на операторите по целия свят да внедрят водещи 5G мрежи. Резултатите от тестове на трети страни установиха, че 5G мрежите, изградени от Huawei за клиенти в 13 страни, включително Швейцария, Германия, Финландия, Холандия, Южна Корея и Саудитска Арабия, осигуряват най-доброто потребителско изживяване. Работейки с оператори и партньори, Huawei е подписала повече от 3000 търговски договора за индустриални 5G приложения. Тези видове 5G приложения в момента се използват широко в търговската мрежа в сектори като производство, мини, заводи за желязо и стомана, пристанища и болници.

Благодарение на продължаващите тенденции за дигитална трансформация, бизнесът на Huawei също нараства бързо, генерирайки приходи от 16.06 млрд. долара през 2021 г. През изминалата година Huawei пусна 11 базирани на сценарии решения за ключови сектори като правителство, транспорт, финанси, енергетика и производство. Компанията също така създаде множество специализирани екипи, включително екип за въглищни мини, екип за интелигентни пътища и екип по митници и пристанища, за да комбинира ресурсите по начин, който по-ефективно обслужва нуждите на клиентите. Над 700 града и 267 компании от Fortune Global 500 избраха Huawei за свой партньор за дигитална трансформация и в момента компанията работи с повече от 6000 партньора за обслужване и експлоатация по целия свят.

Потребителският бизнес на Huawei се фокусира върху желанията и нуждите на потребителите, като се фокусира да изгради една глобална екосистема за интелигентна, изцяло свързана ера, като част от стратегията на компанията за безпроблемен AI живот за потребителите по целия свят. Този бизнес генерира приходи от 38.18 млрд. долара през 2021 г. и продължава да наблюдава стабилен ръст на продажбите на интелигентни носими устройства (смарт часовници и гривни), смарт екрани, истински безжични стерео (TWS) слушалки и мобилни услуги на Huawei (HMS). По-специално, сегментите за интелигентни преносими устройства и интелигентни екрани отбелязаха 30%+ ръст от предходната година. Като цяло HarmonyOS се използва в над 220 милиона устройства на Huawei към 2021 г., превръщайки се в най-бързо развиващата се операционна система за мобилни устройства в света.

През изминалата година Huawei също се фокусира върху изграждането на своите openEuler, MindSpore и HarmonyOS екосистеми, базирани на принципите на открито сътрудничество и споделен растеж. Над 8 милиона разработчици в момента използват отворените платформи на Huawei, софтуер с отворен код и инструменти за разработка, за да изследват нови бизнес сценарии и бизнес модели.

Ротационният председател Гуо подчерта: „Гледайки напред, Huawei ще продължи пътя си към дигитализация, интелигентна трансформация и ниски въглеродни емисии. Разчитайки на талант, научни изследвания и иновативен дух, ние непрекъснато ще увеличаваме инвестициите, за да прекроим нашите парадигми за фундаментални теории, архитектура и софтуер и да изградим нашата дългосрочна конкурентоспособност.”

Всички финансови резултати в годишния отчет за 2021 г. бяха одитирани KPMG, независима международна счетоводна фирма от Голямата четворка. За да изтеглите годишния отчет за 2021 г., моля, посетете https://www.huawei.com/en/annual-report/2021.

За Huawei

Основана през 1987 г., Huawei е водещ световен доставчик на инфраструктура за информационни и комуникационни технологии (ICT) и интелигентни устройства. Компанията има повече от 197 000 служители и работи в над 170 държави и региони, обслужвайки повече от три млрд. души по света.

Визията и мисията на Huawei е да предостави цифрови технологии на всеки човек, дом и организация за един напълно свързан, интелигентен свят. За тази цел компанията стимулира повсеместната свързаност и насърчава равния достъп до мрежите; компанията има за цел да предостави облачни услуги и изкуствен интелект до четири краища на земята, за да осигури превъзходната изчислитвелна мощ там, където е необходима; Huawei изгражда цифрови платформи, за да помогне на всички индустрии и организации да станат по-гъвкави, ефективни и динамични; предефинира потребителското изживяване с помощта на изкуствен интелект, като го прави по-персонализирано за хората във всички аспекти на живота им, независимо дали са у дома, в офиса или в движение.

За повече информация, моля посетете Huawei онлайн на www.huawei.com или ни последвайте на:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here