Балет Арабеск: Спектакъл по случай 80-годишнината от рождението ан Маргарита Арнаудова

0

„…Маргарита Арнаудова създаде свой естетически свят, само неин и неприличащ на никой друг. Този свят е зареден с образност, възвишеност и красота. От него струи любов към живота и хората. Хореографията ѝ е брилянтна, крехка, силно естетизирана. Но вглеждайки се внимателно в нея, откриваме, че тя е резултат на желязна конструкция, на забележителни знания в изграждането на драматургическата и режисьорска линии, във владеенето на формите и движенията в техния чист и перфектен вид… Творчеството на Маргарита Арнаудова няма преходно значение. Освен значимостта му за културата ни днес, то е и мост между най-доброто от миналото и утрешния ден“ – Маргарита Михайлова, „На Маргарита с любов!“ – Танц №3, дек.1993 – ян.1994

На 30 юни 2021 г., когато Маргарита Арнаудова щеше да навърши 80 години, Балет „Арабеск“ отбеляза тази годишнина с вечер с нейни знакови творби. На 26 ноември софийската публика ще има възможност да види още веднъж специалната програма от три нейни спектакъла.

По случай годишнината беше  възстановен един от най-изповедните й спектакли „Десета незавършена“, по музиката на Адажиото от 10 симфония на Густав Малер. Сценографията и костюмите са на Мария Трендафилова, неизменният съмишленик на Маргарита Арнаудова в почти целия й творчески път. Нейни са сценографията и костюмите и на другите две пиеси във вечерта „Нестинарка“ (възстановка Цветанка Петкова-Стойнова) и „Болеро“.

Спектакълът е създаден през 1986 г. за великолепния Бисер Деянов и солистите на Балет „Арабеск“ Румяна Маркова, Валентина Хаджийска и Марио Пейчев. Това е балет-метафора за творческото съзнание, за екзистенциалните сривове и полети на твореца. Естетски, философско-психологически спектакъл. Възстановен е през 1995 г. след смъртта на Маргарита Арнаудова.  Днес 25 години след тази възстановка и 35 години след премиерата му ще го видим в изпълнението на  едно ново поколение солисти на Балет „Арабеск“ – Виктория Петрова, Таня Кацарова, Константина Ханджиева и Валери Миленков. В ролята на Твореца  специално е поканен премиер-солиста на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев.

Вечерта ще бъде открита с легендарната „Нестинарка“, която от премиерата си през 1978 г. шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“. Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. Сюжетът на спектакъла е изграден на основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника на „СВ.СВ.Константин и Елена“. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня.

Пътят на спектакъла „Нестинарка“, преминава като през жарава. Хореографията й обвързва греъм техниката и националната традиция – факт, който не може да бъде преглътнат отведнъж, още по-малко приет с безрезервни овации. Смут предизвикват и „немите“ сцени, без музика, които маркират кулминациите. Това, което може да се потвърди за „Нестинарка“ с днешна дата, е, че е творба на майстор със замах, който владее езика на стилизацията и умее да извлича от традицията и съвременните танцови техники своя собствен начин на изразяване. Тази танцова икона, реставрирана от Олеся Пантикина, дъщеря на Маргарита Арнаудова и ново поколение артисти, е една от визитните картички на „Арабеск“ и днес.

Първите изпълнители на „Нестинарка“ през 1978 г. са Румяна Маркова – Демна, Георги Михов – Найден и Радостина Найденова – Струна, както и Розина Камбурова, Симеон Петров и Магдалена Ботева. За изпълнението на Румяна Маркова.

Новото поколение изпълнители на „Арабеск“, които поемат щафетата от 2004 г. насам са Даниела Иванова в ролята на Демна, Константина Ханджиева и Ангелина Гаврилова  в ролята на Струна, Асен Наков и Никола Хаджитанев (гост-солист от Софийска опера)в ролята на Найден и др. Тази вечер, наред с Даниела Иванова и Константина Ханджиева, за първи път в ролята на Найден ще видим един от утвърдените млади солисти на трупата – Васил Дипчиков.. 

„След успеха на моята първа постановка на „боси крака“ – „Пролетно тайнство“ от Стравински – у мен се появи желание да поставя още един „бос“ балет, но български. „Нестинарка“ ме привлече с оригиналната си тема и с изразителната музика на Марин Големинов. Открих, че пластиката на босоногия танц особено органично се свързва с елементите на българския фолклорен танц. Получи се своеобразен пластичен език. Така неволно се оказах последователка на Мария Димова, автор на първата „Нестинарка“, чиито постановки никога не бях виждала.“

Това са бележки на Маргарита Арнаудова отпреди 35 години.  Любопитно е да се четат сега, когато балет „Арабеск“ отбелязва 80 години от рождението й и „Нестинарка“ се възприема днес като класика в българската хореография.

Финал на юбилейната вечер ще бъде „Болеро“, един от най-ярките спектакли на Балет „Арабеск“. останали в наследство от Маргарита Арнаудова. Той винаги е присъствал в афиша на трупата, особено в програмите на задграничните турнета и е взривявал публиката във всяка точка на света.

„Болеро“ носи силно изразена програмност и впечатляваща  атмосфера като движението е стилизирано в ритъма на фламенкото. Забележително е композиционното изграждане на пиесата, в което се постига градацията на експресивността и динамиката чрез постепенно напластяване в танцовия рисунък подобно на музикалната партитура, за да се стигне до ярка кулминация с изключително ефектен финал.

Първите солисти на „Болеро“ са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и  Марио Пейчев. През години щафетата поемат Антония Докева, Теодора Стефанова, Даниела Иванова, Милен Петров и неизменно през последните повече от 10 години Константина Ханджиева и Асен  Наков, които заедно с Васил Дипчиков и Стефан Вучов ще видим тази вечер.

Събитието: 26 ноември, 19:00 ч. сцена Музикален театър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here