Балет Арабеск: Сезон 2021/2022

0

Балет „Арабеск“ открива новия сезон 2021/2022 с гала вечер на финалистите и лауреатите на Х юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнеудова

Хореографите, финалисти в тазгодишното Х юбилейно издание на Конкурса като Деян Георгиев, Коста Каракашян, Надежда Дичева и Таня Кацарова са независими артисти, интересни млади творци, всеки от които изрази своя индивидуален поглед към мястото и ролята на танца, като отражение на човешките емоции и взаимоотношения. Радостно е, че и четиримата участници показаха висока танцова култура.

Така конкурсът e платформа за среща на млади хореографи от всички средища за съвременен танц и хореография в България. Той е онази брънка, която качва младия хореограф, често хореограф-изпълнител, на следващото стъпало на професионализирането му чрез среща със сериозна трупа и създаването на завършен едноактен спектакъл за голяма сцена, като самостоятелно ръководи творческите процеси с композитор, сценограф, танцьори и технически служби.

Хореографите избраха да работят върху творби на композиторите:

  • Искрен Тончев-Искрата, Андро Матюсън (на спектакъла на хореографа Коста Каракашян – „Въздухът, който заедно отгледахме“),
  • музикална група „ИРФАН“ ( на спектакъла „Извивки“ на хореографа Надежда Дичева),
  • Явор Карагитлиев (на спектакъла „Чисто“ на хореографа Деян Георгиев)
  • Калин Николов (на спектакъла “Next” на хореографа Таня Кацарова)

Надежда Дичева е новият носител на наградата на публиката, а наградата на професионалното жури на Х международен конкурс за съвременна хореография за наградата на името на Маргарита Арнаудова бе разделена между:

  • Таня Кацарова за спектакъла “Next”
  • Деян Георгиев за спектакъла „Чисто“

Наградата от конкурса и работата с балет „Арабеск” е трамплин и мотивация за младите творци, имащи вече сериозни натрупвания в професионалното си развитие в областта на съвременния танц и търсещи възможност за реализацията им на по-високо професионално равнище.

Конкурсът се организира  от Балет „Арабеск” към Държавен музикален и балетен център-София и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и медийното партньорство на BGNES. Съорганизатор – Фондация “Калина Богоева”.

Мая Михайлова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here