Четирима посланици и двама заместник-ръководители на мисии покориха най-високия връх в България и на Балканския полуостров – Мусала

0

„Дипломатически спектър“ бе съорганизатор на инициативата

Идеята на Н. Пр. г-жа Андреа Вике, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в Република България, и на г-жа Екатерина Павлова, главен редактор на „Дипломатически спектър“, да поканят посланиците, акредитирани у нас, да изкачат най-високия в България – Мусала и да посетят Базовата екологична обсерватория „Мусала“, бе радушно подкрепена от доц. д-р Лъчезар Георгиев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките. Тя се реализира на 27 август, със съдействието и на Национален парк „Рила“ в лицето на неговия директор г-н Красимир Андонов.

Моменти от изкачването на върха с г-жа Николина Георгиева, главен експерт в Национален парк „Рила“, и омайни гледки от Рила планина

Желанието на Н. Пр. г-жа Андреа Вике, патрон на събитието, и на г-жа Екатерина Павлова бе да покажат на дипломатите още един прекрасен къс от невероятно красивата природа на България. Не се уплашиха от трудния преход и предхождащите го среднощни гръмотевици и проливен дъжд над София посланиците на: Република Индия – Н. Пр. г-н Санджай Рана, на Република Корея – Н. Пр. г-н Ли Хо-шик, на Република Словения – Н. Пр. г-н Анжей Франгеш; както и г-н Константин Заупе, заместник-ръководител на австрийското посолство, г-н Юриен ван дер Хорст, заместник-ръководител на посолството на Кралство Нидерландия, г-н Венцислав Вике-Дерменджиев, съпруг на австрийската посланичка, и г-жа Анета Пени, издател на „Дипломатически спектър“.

На входа на кабинковия лифт „Ястребец“ ги очакваше г-жа Николина Георгиева, главен експерт в Национален парк „Рила“, която с много ентусиазъм и компетентност по време на 4-часовия преход им разказваше за видимите и за невидимите съкровища на Рила планина. Групата се спря за кратко да се подкрепи с планински чай и кафе на хижа „Мусала“ и продължи бодро изкачването. Всички се наслаждаваха на редуващите се омайни планински гледки, на урвите и езерата, на цветята и ухаещите билки. А връх Мусала ги посрещна със слънце и прекрасни пейзажи към язовир „Бели Искър“, Леденото езеро и върховете.

Пред Базовата екологична обсерватория „Мусала“ всички гости бяха посрещнати от проф. д-р Димитър Тонев, заместник-директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Той им показа някои забележителности, които се виждат от върха, а после ги покани в обсерваторията да си поговорят и да се подкрепят с топли и студени напитки и сладки. Проф. д-р Димитър Тонев връчи на всеки от групата специален сертификат, удостоверяващ покоряването на най-високия връх в България и на Балканския полуостров, както и тениска и шапка с марката на Базовата екологична обсерватория „Мусала“. После разказа за научната дейност на Института и за връзките му със съответните му хомолози в техните страни, разведе ги из базата и им показа научната апаратура и изследванията, които се извършват с нея.

Основната дейност, извършвана в Базовата екологична обсерватория „Мусала“, е комплексният мониторинг на околната среда. Нейното разположение – тя е на самия връх, благоприятства за изследванията в тази област и за наблюдение на процесите, протичащи в атмосферата, които имат решаваща роля във формирането на климата. Мониторингът на параметрите на парниковите газове, както и комплексните аерозолни изследвания и изследванията на корелациите с метеорологичните параметри дават възможност да бъдат проследявани трансгранични преноси на следови количества атмосферни замърсители и да бъдат направени прогнози за тенденциите, свързани с климатичните изменения, включително и с глобалното затопляне. Освен това наземните измервания, правени в БЕО „Мусала“, могат да бъдат използвани като референтни за калибрирането на спътниковите измервания.

Дипломатите останаха впечатлени от работата, която учените от БАН извършват в полза на обществото, както и от факта, че данните от мониторинга на връх Мусала се разпространяват в няколко световни мрежи на живо (online).

Всички останаха изключително доволни от посещението си в базата и от невероятната красота на Рила планина, а при спускането си от върха споделиха желанието си да участват и в други подобни експедиции из нашата страна.

текст: Екатерина Павлова
снимки: Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН и на участниците в похода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here