СФФ 25: Отново в Габрово

0

Откриваме с „Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков, закриваме със „Сестра“ на Светла Цоцоркова

София Филм Фест и Община ГАБРОВО вярват в добрата традиция – ипродължават партньорството си в името на публиката и киното вече 12 години. Пандемичната среда и обстоятелствата не попречиха на екипа ни да предложи най-новите и важни филми и през 2020, и през настоящата 2021 година – селекцията на „София Филм Фест в Габрово“ отново е специална и включва два емблематични български филма. Ръководството на Община ГАБРОВО е верен партньор в просветителската мисия на София Филм Фест, като 12-ото издание на събитието се реализира и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ” отново ще бъде наш домакин в рамките на три дни в края на месец ЮНИ. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 19,60 лева!

***

Стартираме в четвъртък – на 24 юни в 18:00 часа. Пълнометражният дебют на Павел Г. ВеснаковУРОЦИ ПО НЕМСКИ“ се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът.

Очаквайте специални гости – представители на екипа, реализирал дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков, ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор с публиката след края на прожекцията!

***

Продължаваме в 20:30 часа с новия филм на Агнешка ХоландШАРЛАТАН“, който беше включен в шортлиста за международен Оскар 2021. Историята, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години,  проследява съдбата на един човек, надарен с необикновени възможности. Филмът е вдъхновен от живота на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува хората. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим и върху него се стоварват жестоки обвинения.

***

През втория фестивален ден 25 юни (петък) Ви очакваме в 18:00 часа отново в зала „Възраждане“, за да гледаме „ТУВЕ“ на Зайда Бергрот. Този филм разказва част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ СФФ е приготвил специални изненади за всички почитатели на мумините!

***

Прожекциите продължават в 20:15 часа с една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година – „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

***

В третия фестивален ден 26 юни (събота) Ви очаква традиционен киномаратон. Стартираме в 11:00 часа с увлекателна анимационна история, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ е дублиран на български език и е подходящ не само за деца, а и за всички майки, татковци, баби и дядовци. Филмът разказва за приключенията на възрастен потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том и родителите му – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том възрастният благородник опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да го използват, за да докажат своята теория…

***

Вторият филм от програмата за деня стартира в 18:00 часа и е един от най-успешните български филми на последните години –  „СЕСТРА“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба – световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус – Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.

Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Очаквайте специални гости – авторите на филма Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията!

***

Завършваме съботния филмов ден и програмата на 12-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:30 часа на „МАРТИН ИДЪН“, първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната класика на Джек Лондон. Американският писател е на 33 години, когато създава своя роман, превърнал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. 

Очакваме Ви в Зала Възраждане, гр. Габрово!

СФФ 25

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here