София Документал 2020: Международен филмов фестивал за документално кино с фокус върху човешките права

0

Издание 0, 10–18.12.2020 г.

От 10-ти до 18-ти декември 2020 г., Балкански документален център – София, подкрепен от Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център, организира филмов фестивал, посветен на световното документално кино с фокус върху човешките права. Филмите ще бъдат достъпни онлайн от 10-ти декември на платформата на фестивала www.documental.bg, като местата за всеки филм ще бъдат ограничени.

Това „нулево“ издание е следствие на настъпилата пандемия и, поставяйки на първо място здравето на нашата публика, решихме да оставим първото издание на фестивала за 2021 г., когато той ще се разгърне в целия си блясък. А за 2020 г. ще предложим едно по-различно онлайн събитие, изпълнено с богата програма от прожекции и специални събития с гости (режисьори, продуценти, журналисти, адвокати за правата на човека), излъчвани от студио на София ДокуМентал.

От 10-ти (Международен ден на правата на човека) до 18-ти декември на www.documental.bg ще бъдат достъпни за първи път в България 15 заглавия от 14 държави. Сред тях са номинираният за Оскар За Сама”на Уаад Ал-Катеаб и носителят на голямата награда на фестивала в Сънданс Епицентър на Хуберт Заупер. Други акценти на програмата са филмите Банкси, най-търсеният и „M.I.A / MAYA / MATANGI”. Избраните филми са в отговор на събитията в страната, Европа и света, като представят едни от най-наболелите теми на обществото ни днес – борба против корупцията и дискриминацията, борбата за социално равенство и равноправие на половете.

Специалните събития ще бъдат с фокус върху свободата на словото. На 10-ти декември ще проведем на живо онлайн откриващо събитие с швейцарско-мексиканската копродукция „Радиомълчание”. След прожекцията ще се състои дискусия, модерирана от Ирина Недева, от Асоциацията на европейските журналисти, със специални гости режисьорката Хулиана Фанхул и журналистите Силвия Великова, Росен Босев и Полина Паунова. На 11-ти декември от 18:00 ч. фестивалът организира и специално събитие, посветено на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта Сахаров (тази година наградата се присъжда на беларуската опозиция), с прожекция на филма Процесът Олег Сенцов”, последвана от дискусия с режисьора на филма Асколд Куров, режисьора Явор Гърдев и беларуския режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик. Темата на дискусията ще бъде свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности. Събитието се организира съвместно с Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Уникално събитие в програмата ще бъде прожекцията на номинирания за Оскар документален филм RBG посветен на Рут Гинсбърг, съдия във Върховния съд на САЩ. Очарователен, вдъхновяващ, не оставящ никого безразличен – след като го изгледа, всеки е готов да промени света. Ексклузивната прожекция ще закрие фестивала на 18-ти декември, а официалните гости, които ще участват в заключителната дискусия, засега ще запазим в тайна.

Не на последно място, един от приоритетите на фестивала е да развива таланти в документалното кино. С помощта на Национален фонд „Култура“ фестивалът ще организира майсторски клас за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото. Майсторският клас ще се води от режисьора Асколд Куров.

Информация относно фестивала, график на събитията и пресматериали за филмите ще бъдат публикувани на официалния уебсайт на фестивала: www.documental.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here