Първа „Лятна академия за духови ансамбли” в Копривщица

0

В края на лятото имах шанса и удоволствието да посетя Копривщица и да присъствам на изключително музикално събитие: Финалния тържествен концерт на проведената „Лятна академия за духови ансамбли” 2020, който се състоя на 29 август на откритата сцена в центъра на града. При спазване на здравните регламенти, публиката разположена пред сцената беше достатъчно внушителна. Развълнувани, слушателите очакваха предстоящите изпълнения. С встъпително слово, професор Атанас Карафезлиев, авторът на тази благородна инициатива, жизнено важна за бъдещето на българската камерна и оркестрова духова музика, обрисува отличните резултати от усиления тридневен курс на неговия екип с обучението на младите музиканти и изказа пожелание и вяра за ежегодно повторение на Лятната академия. Щастливото обстоятелство, което той изтъкна бе активната и сърцата подкрепа на Община Копривщица и кмета г-жа Бойка Дюлгярова. Предоставям на читателите публикуваната програма, отразяваща обстойно идеите, целите, строго планирани и реализирани от творческия екип:          

„Първото издание на Лятната академия за духови aнсамбли се състоя от 26 до 30 август 2020 в Копривщица. Основната цел на проекта е да подпомогне възраждането на интереса у младите музиканти (ученици, студенти, млади професионалисти) към ансамблите от духови инструменти в мулти-жанровата им приложимост и на тромбона като солов инструмент. 
Сертифицираната Лятна академия се организира от Община Копривщица по инициатива на г-жа Бойка Дюлгярова – кмет на Общината и проф. д-р Атанас Карафезлиев – изпълнител и дългогодишен преподавател по тромбон и духови ансамбли в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков” в София. Целта на образователния проект е да поощри младите музиканти да повишават квалификацията си чрез най-модерните методи на преподаване в Европа. В учебния репертоар ще бъдат включени световни премиери на пиеси за брас ансамбли от български композитори. 
Българска музикална асоциация е комуникационен и логистичен партньор на Лятната академия в рамките на своя проект “Брас перспективи”. 
Преподаватели:Проф. Атанас Карафезлиев, Емил-Джордж Атанасов
Корепетитор: Снежана Абрашева

Специална част от проекта е свързана със Средно училище „Любен Каравелов“ в Копривщица – наследник на най-добрите ни образователни традиции и Първото класно училище, основано от Найден Геров през 1846. Днес в него се обучават 240 ученици в 30 класни стаи и 2 музикални кабинета. През 2009 е създаден ученически духов оркестър – в момента с 27 музиканти. Участва във фестивали и конкурси в България, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Германия, Италия и Австрия. Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов” ще бъде активен и атрактивен участник в образователния процес през 2020.   

Организаторите предложиха прецизен, подробен план график на заниманията по дни и часове между участниците и преподавателите. Последният ден беше организиран както следва: 10:00–14:00ч. генерална репетиция за концерта, 16:00–17:00ч. – допълнителни репетиции ансамбли, 18:00ч. – церемония по връчване на сертификати на участниците, 18:30ч. – заключителен концерт на участниците и закриване на Лятна академия Копривщица. Възторжено се присъединявам към вещата оценка на Средногорие Медия съвпадаща с моите лични впечатления от концерта:

„Първата лятна музикална академия в Копривщица, по инициатива на Българска музикална асоциация и осъществена със съдействието на община Копривщица, бе закрита с концерт на духовите състави.
Припомняме, че между 26-и и 29-и август града-музей беше домакин на лятна академия за духови оркестри. На 29 август се състоя заключителен концерт на академията.
Професор Атанас Карафезлиев обяви, че тя е посветена на паметта на маестро Добрин Иванов. Публиката посрещна с аплодисменти младите музиканти и техните учители. Проф. Карафезлиев изрази надежда, че Копривщица може да се превърне във фестивален град на духовите оркестри и изпълнители така, както е и неоспорим домакин  на всеки 5 години на автентичния български фолклор. Концертиращите изпълнители от града-домакин и гостите, под вещото ръководство на своите учители и диригентите Емил-Джордж Атанасов и Валентин Петков, заслужено очароваха публиката с майсторските си изпълнения. В августовската вечер аплодираните  виртуозни  изпълнения на класическите произведения на младите музиканти дадоха надежда за бъдещото развитие на академията и проявения интерес към събитието от участници и зрители.
В края на концерта, по стара традиция и под звуците на неравноделните български ритми на духовата музика, се изви хоро, на което се хвана и кметът на община Копривщица Бойка Дюлгярова. Тя използва възможността сърдечно да благодари на участниците и организаторите и да поднесе подаръци на всички музиканти“.

Като дългогодишен оркестрант-виолончелист в Симфоничния оркестър на БНР съм свирил съвместно в продължение на десетки години с почитания и обичен колега проф. Атанас Карафезлиев, което е оставило в сърцето ми неизличим спомен. Ако мога кратко да го характеризирам: интелигентен, благороден и искрящ музикален талант. Това, което особено ме впечатли по време на концерта беше съвършено компактното звучене на духовите ансамбли, споеността на тембрите между различните инструменти, прецизната интонация, увереността на младите изпълнители уловили духа на изпълняваната творба (Ако знаеха слушателите, какъв неистов труд се крие зад това съвършенство!?…) И това направиха за броени дни преподаватели и отдадени ученици.

В световно известния симфоничен оркестър на Берлинската филхармония имат традицията да обучават млади музиканти в различни камерни формации и това са цели завършени структури, които в даден момент се приобщават към големия оркестър. Във всеки известен оркестър по правило функционират изявени духови и струнни камерни състави, повдигащи имиджа и качеството на оркестъра. В заключение оставям на читателя да оцени ползата и големия принос на „Лятна академия за духови ансамбли” за нашата музикална култура, това е апостолска мисия.

На добър час до следващата академия!

Светослав Дерменджиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here