Cut-Ups, Явор Боянов, Gifted Sofia, 15.10–10.11.2020 г.

0

Осмата самостоятелна изложба на Явор Боянов е реверанс към творчеството на бийт писателя Уилям Бъроуз и движението на дадаистите. Основен мотив в изложбата е техниката на вербално колажиране – cut-up – използвана както в артистични, така и в окултни кръгове като средство за комуникация с подсъзнанието. В представените произведения образите се преплитат с кратки абсурдни текстове, формирани от изрязани думи, които обогатяват персоналната митология на художника.

Cut-up е литературна техника, при която даден текст се нарязва на съставните му части – изречения, думи, срички – и впоследствие те се пренареждат на случаен принцип, за да се получи неочакван, изцяло нов текст. Целта е добавяйки се елемент на шанс към творческия процес, той да бъде освободен от контрола на рационалната мисъл. Тази концепция е разработена от дадаиста Тристан Цара през 20-те години на миналия век, но е усъвършенствана и популяризирана през 50-те от Уилям Бъроуз, който създава десетки романи именно с помощта на описания метод.
Според практикуващия Хаос магия Бъроуз, техниката cut-up категорично има магическа функция: дестабилизирайки езика, тя позволява „да се разрушат преградите, заобикалящи съзнанието“ и така дава достъп до програмния код на реалността.
Дейвид Боуи, който също прилага техниката при писане на някои от текстовете на песните си, я сравнява с традиционните гадателски способи, като например Таро.
С времето cut-up става неизменна част от практиката на Хаос магията, но е използвана и за повишаване на креативността от творци от всички сфери на изкуството.
През лятото на 2019 г. усилено започнах да експериментирам с техниката cut-up и за кратък период от време успях да произведа множество малки „поеми“. Не оставях нещата само и единствено на случайността, а интуитивно размествах изрязаните листчета и дописвах на ръка думи и фрази, които ми хрумваха спонтанно. Някои от образуваните текстове действаха като сюрреалистична поезия създадена с метода на автоматичното писане, други бяха нонсенс в пълния му чар, а трети звучаха като странни сентенции или афоризми. Новополучените необичайни връзки между думите предизвикаха у мен асоциации и настроения, които породиха образи. Осъзнах, че вербалните колажи, със своята ирационална логика, идеално биха допълнили персоналната митологична система, която от години изграждам в картините си. Така се появи идеята за настоящата изложба.

Биографична справка:
Явор Боянов е роден през 1985 г. в Сливен. Завършил е специалност “Рекламна графика” в Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в родния си град, а по-късно – специалност “Плакат” във факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Има магистърска степен по Филмово и телевизионно изкуство в Нов български университет.
През 2016 г. е представен от галерия “Ракурси” на Международния панаир за съвременно изкуство “Арт-Атина”. Негова картина е част от колекцията Imago Mundi на Лучано Бенетон. Автор е на документалния филм-портрет “Моделът” (2012). Живее и работи в София.
Чрез изкуството си, художникът изгражда собствени митология и символика. Съчетава образи, извлечени от подсъзнанието си с разнородни влияния от поп-културата, но и от окултизма и мистицизма. Често си служи с оксиморони и комбинира противоположни или несъвместими естетически категории. Изследва двойствеността във Вселената и изменчивостта на реалността.
Самостоятелни изложби:
2020 – Yavor Boyanov’s Birthday Party/Exhibition (Галерия “Лампион”, София, България)
2018 – The Æon of the Postartist (Галерия “Ракурси”, София, България)
2018 – Blessed to be Damned (Галерия “Етюд”, София, България)
2014 – Comfortable Nightmares by Yavor Boyanov (Галерия “Викинг”, София, България)
2013 – Yavor Boyanov: PAINtings 2008-2012 (Галерия “Май”, Сливен, България)
2013 – Yavor Boyanov: Valentine’s Day Special (Ателие “Пластелин”, София, България)
2009 – Глад за безумие (Художествена галерия “Жеравна”, Жеравна, България)
Избрани участия:
2019 – Участие в “На открито” – проект на Галерия “Ракурси” (Метростанции на софийското метро, България)
2018 – Участие в Imago Mundi – Join The Dots / Unire le distanze (Salone degli Incanti, Триест, Италия)
2016 – Участие в “Art-Athina” – Международен панаир на съвременното изкуство (Faliro Pavilion, Атина, Гърция)
2016 – Боянов/Рамирез (Commanda Camp, София, България)
2015 – Участие в Есенен салон на галериите (Национален дворец на културата, София, България)
2015 – Участие в Imago Mundi. Luciano Benetton Collection. Map of the New Art (Фондация “Джорджо Чини”, Венеция, Италия)
2015 – Участие в “На Северния полюс няма ъгли” (Градска художествена галерия “Борис Георгиев”, Варна, България)
2014 – Участие в “Асамблея на срама” (Галерия “Мозей”, София, България)
2014 – Участие в “Готик Фест София” (Клуб “Neu Berlin”, София, България)
2014 – Участие в “Младото изкуство като обект на желание” (Галерия “Ракурси”, София, България)
2011 – Участие в “Love/Kiss” (Културен бар “ДАДА”, София, България)
Филмография:
2012 – Моделът (документален филм)
2010 – Монолог на едно емо (експериментален филм)
2009 – Нарцис (експериментален филм)

Откриване: 15-ти октомври, 19:00 ч., Gifted Sofia (гр. София, ул. „Иван Денкоглу“ №24)
https://www.facebook.com/events/1006257773224742

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here