VII международен кино и тв фестивал „Славянска приказка“

0

Академията за Кино, Телевизия и Интернет , с подкрепа на фондация  “Руски мир” и “Россътруднчество”, представят:

 VII МЕЖДУНАРОДЕН КИНО И ТВ ФЕСТИВАЛ

„СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА“ е вдъхновен от академик Дмитрий Сергеевич  Лихачьов.  

Фестивалът е посветен и на 220 години от рождението на поета Александър Сергеевич Пушкин.

Ще се ппроведе от 5 до 8 септември 2019 г., в София, в Руския културно-информационен център на ул. Шипка 34.

Президент на фестивала е Димитър Димитров – академик на БАНИ, общественик и кино творец професор и доктор на изкуствоведението, а  генерален директор е  телевизионната журналистка и продуцент Елена Табанова – Димитрова, член-кореспондент на БАНИ .

Председател на Международното жури на фестивала за седми пореден път е Председателят на Китайската академия за Кино и Телевизия, председател на производители на   ТВ сериали В Китай – продуцентът режисьор от Китай Ю Сяоган, а съпредседател е композиторът и пианист Панчо Владигеров (Германия), както  и продуцентът  Иван Тонев ( България).

Председател на премията на филмите и на попечителски съвет –е кмета на община Сухиндол – инж. Пламен Чернев.

Членове на журито са: композиторът  проф.Стефан Илиев ( България), Марина Болотокова ( Россия), проф. Димитър Кабаиванов, режисьорката Ефемия Фард,  режисьорката и актриса Амина Жаман( САЩ),  режисьорът Филип Кондовски ( Македония)

Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат доаенът на българското кино – Анжел Вагенщайн, певицата, чийто глас продължава да лети в Космоса Валя Балканска, Петър Янев,   и трикратният световен шампион по борба Александър Томов.

Тържественото откриване ще се състои на 5 септември 2019 г. от 19.00 часа в Голямата концертна зала на РКИЦ.

По червения килим ще преминат известни кинорежисьори, актьори, сценаристи от 15 държави.

По традиция при откриването на филмовия фестивал ще се проведе концерт, в който ще имаме удоволствието да види известни български и чуждестранни изпълнители. В тазгодишния концерт ще участват: българският хор „Планинарска песен”с ръководител диригент Румен Райчев, лауреатът на международни конкурси – естрадният изпълнител Марио Кръстев, танцовият дует  Наташа и Евгений Занкови, певецът Николай Шевченко както и нашите специални гости от Южна Корея – танцовата музикална формация „Нарине“ с ръководител Маестро Сок Шин, поетът Атанас Димов.

В конкурсната програма т.г. участват над 180 филма, произведени в Русия, България, Македония, Венецуела, САЩ, Китай, Украйна, Белгия, Монголия, Палестина, Сърбия.

В деня на откриването на кинофестивала на 5 септември ще бъде показан руският игрален филм “Не на нас, не на нас, а на името твое”  на режисьора Владимир Холодков и продуцентката Наталия Спиридонова, посветен на освобождението на България от турско робство.

Запърви път в програмата ще бъде представен игрален филм от Венецуела „” Manzano Azul”  (Синьото ябълково дърво) на режисьора Олегарео Баррера – уникална семейна драма.

В рамките на фестивалните дни от 6 до 8 септември 2019 г., от 10.00 часа сутринта, в залите на РКИЦ любителите на киното ще имат възможност безплатно да се насладят на множество филми. Представянето ще започне с филмите, които са ни предоставени от Националната ТВ и радиокомпания на Узбекистан – “Мащеха”  и “Саодат”,” Скъпи мои приятели“, “Улица на спокойствието”.

Ще бъдат показани също и телевизионният сериал „Слънчево зайче” с режисьор Карина Фолиянц от Русия, филмът носител на няколко престижни международни награди „Белият Ягел” (мелодрама),  казахстанският филм „Небето на моето детство” на режисьора Рустем Абдрашев, българския филм „Сага за попилените възможности“ на режисьорката Ралица Димитрова, ще бъде показан игралния филм ‚“Картинки под дъжда“( трогателна мелодрама), документален филм на режисьора Владимир Костюк,  „100 години в изгнание“, посветен на живота в емиграция на руския емигрант и общественик, меценат  барон Едуард Александрович фон Фалц-Фейн, живял в Лихтитенщайн, ще бъде показан също и още един венецуелски игрален филм „Libertador“ (Освободителят),  посветен на живота и делото на НАЦИОНАЛНИЯ ГЕРОЙ НА ВЕНЕЦУЕЛА – Симон Боливар, латиноамерикански революционергенерал и политик.

Тържественото награждаване и закриване на фестивала ще се състои на 8 септември от 19.00 часа в мраморната зала на Центъра на Руската православна църква, на ул. Шипка 34 .

Събитието ще започне с концертна програма, в която ще участват   Академичният хор “Гусла” с ръководител маестро Валентин Бобевски, известният наш цигулар Иван Кръстев, в дует с барабанистката от Япония  Кумико Терао, ,

Танцовата музикална група “Нарине” от Южна Корея, под ръководството на маестро Сок Шин.

Екип на фестивала: Анна Зографова – Пи Ар, Красимира Иванова – мениджър, Мария Гончева – координатор: Райчо Соколов-фотограф, Емилиян Динов-оператор; Александър Шопов, – оператор; Петър Маринов – реклама.

Фестивалът се провежда със съдействието на “Россътруднчество”, РКИЦ, Фондация „Руски мир“; кметството на град Сухиндол, Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), „Рейхолдинг“, винзавод  „Ловико-Сухиндол“и хотел„ Славянска беседа“. Медийни партньори на събитието са вестник „Дума“, вестник „ Китай Днес“ и телевизия „Евроком“. 

Тържествено откриване е на 5 септември от 19.00 часа в РКИЦ.

Тържественото закриване на 8 септември от 19.00 часа в РКИЦ.

Безплатни прожекции на конкурсни филми ще се проведат в Руския културен център на ул. Шипка 34, от 6 до 8 септември от 10.00 до 18.00 часа

София, ул. Шипка 34
Вход свободен!