СФФ 21: Анжела Недялкова e в международното жури на тазгодишното издание на София Филм Фест

0

Актрисата ще представи на специална прожекция продължението на „Трейнспотинг” – „Т 2” на Дани Бойл

Младата българска звезда, извоювала световна популярност с много труд и талант, ще се включи в сериозния екип на международното жури, което ще бъде натоварено с отговорната задача да оцени творбите от Международния конкурс за първи и втори филми на 21-вия София Филм Фест. Само преди пет години филмът с нейно участие „Аве” беше включен в конкурсната програма и различни фестивални журита му присъдиха четири отличия, а преди няколко дни най-новият филм на Дани Бойл беше показан премиерно в програмата на Берлинале и в продължението на „Трейнспотинг” – „Т2” Анжела участва редом до познатите персонажи от епохалния бунтарски филм на 90-те, оживели на екран благодарение на Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Юън Бремнър, Робърт Карлайл…

„София Филм Фест винаги е карал сърцето ми да трепва и за мен е един голям празник, когато настъпи времето за поредното издание. Вълнувам се много – когато получих поканата да участвам в журито през 2017 година, просълзих се от радост, защото това означава страшно много за мен и е едно от най-големите признания, които съм получавала!” – споделя актрисата. 

Анжела Недялкова завършва Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” със специалност „Детски играчки”; след това следва телевизионно и операторско майсторство в НАТФИЗ; появява се за първи път на големия екран в пълнометражния дебют на режисьора Камен Калев „Източни пиеси” през 2009 година. Следва ролята ѝ в партньорство с Ованес Торосян във филма на Константин Божанов „Аве” от 2011. Анжела участва също и във филмите „Шестият ден” на Владислав Радев, „Българска рапсодия” („Пътят към Коста дел Маресме”) на Иван Ничев, който бе българското предложение за „Оскар” през 2014 година, „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов, в телевизионния сериал „Връзки”. През 2015 г. е реализирана холандско-шведско-българската копродукция „Райската стая”, заснета в Амстердам и режисирана от Йоост ван Хинкел, в която на Анжела е поверена ролята на българката Женя, а за своето изпълнение актрисата получи Почетен диплом от журито на 20-ия София Филм Фест. „Райската стая” беше холандското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм за 2016 година. За ролята на Вероника в „Т2” на Дани Бойл са си мечтали стотици млади актриси, но я спечели… именно Анжела!

„Работата ми по „Трейнспотинг 2” бе голямо преживяване за мен и все още осмислям всичко случило се, връщам се към различни ситуации и често откривам по нещо ново за себе си, обогатявам мирогледа си. Тъй като цялата еуфория и срещите ми с тези хора продължават, бих казала, че може би е рано да обобщя какво ми е донесло всичко това. Все още се случва, все още го осмислям… След време ще мога да имам по-ясна и категорична идея относно плода, който се е родил след всичко случило се. На този етап просто ме преследва един ураган от силни, смесени емоции и мисли. Чувствам се по-спокойна, по-уверена и търпелива, по-целенасочена. Сякаш всичко започна да си идва на мястото след дълги години вътрешна борба и преобладаващ хаос – типично за един млад, търсещ себе си и прогреса, човек…” – Анжела Недялкова

„Врагове” на Светослав Овчаров с премиера на 21-вия София Филм Фест!

„На война като на война!”

Светослав Овчаров разказва увлекателно и завладяващо, с умението на добър познавач на миналото и българската история. Най-новият му филм „Врагове” ще върне зрителите с век назад във времето на Балканската война, в една среща на български войници с техните турски противници. И големият въпрос не закъснява: могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете?

„Всичко беше трудно във „Врагове – споделя режисьорът. – Може би защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък може би, защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари.

По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави. Това не е хипербола. Цялата област беше под вода: всички реки бяха придошли. Газихме кал, в която си загубвахме ботушите. Прибирахме се след снимки и подире ни оставаха следи, като че са минали стадо глигани. Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела. В поведението на мнозина имаше такъв „глигански инстинкт” – срещу огъня, срещу природата, срещу съдбата. Нито един актьор не каза и дума, въпреки, че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Де да знам, може би у всички се беше събудил някакав прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обеденени от желание за победа, могат да надминат себе си.
На война като на война!” – Светослав Овчаров.

Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България – Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров. Във филмографията на Светослав Овчаров има 26 документални и шест игрални филма. Повечето от тях са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др. Сред филмите му е и „Зад кадър”, спечелил наградата за най-добра режисура и наградата FIPRESCI на МФФ в Кайро през 2010 г. Сценарист е и на дебютния филм „Жажда” с режисьор Светла Цоцоркова, който спечели редица награди и беше представен на над 60 фестивала по целия свят.
Премиерата на „Врагове” е на 17 март в кино „Люмиер”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here