Второ издание на SwiSSSoirée в София

0

Готард, най-дългият в света железопътен тунел, дойде в България

Символична жп линия ни води през Готард, най-дългия в света железопътен тунел, по първото му представяне в България, малко след официалното му откриване в Швейцария. „Готард в снимки и факти“ е със свободен достъп за посетители до 16 септември във фоайето на хотел „Хилтън“ в София.

Изложбата бе официално открита снощи и бе акцент на второто издание на SwiSSSoirée (Вечер на Швейцария), най-голямото събитие на алпийската страна в България.

Най-дългият и най-дълбокият в света железопътен тунел Готард е триумф на швейцарската инженерна мисъл и умение: дълъг е 57 км, минава 2,3 километра през скали под планината, построен е за 17 години от работили денонощно 2 400 души от 15 страни, изкопани са 28,2 милиона тона пръст и камъни, капацитетът му е до 260 товарни и 65 пътнически влака на ден. Скоростната жп връзка между северна и южна Европа под швейцарските Алпи ще е революционна за товарния трафик на континента, когато започне да действа по-късно през декември.

“Със SwiSSSoirée бихме искали да представим днешна Швейцария, в която се преплитат високи технологии и вековни традиции“, казва посланикът на Швейцария Денис Кнобел, инициатор на Швейцарската вечер. И второто ѝ издание бе организирано от Посолството на Швейцария и Българо-швейцарската търговска камара с подкрепата на частни партньори. “Надяваме се, че със събитието, което вече се превръща в добра традиция, показваме отблизо Швейцария с пъстротата и разнообразието й“.

„Билети“ за влак през тунела Готард бяха фишовете на традиционната томбола на Швейцарската вечер. Модерната представа за Швейцария бе допълвана от традиционна фолклорна музика, изпълнена на швицоргели (Schwyzerörgeli), типичен швейцарски акордеон. Името на инструмента идва от кантона Швиц, където е бил направен през късния 19-ти век. Макар и немного познат извън пределите на Швейцария, акордеонът има уникално звучене, наричано „швицки тон“.

SwiSSSoirée предложи на близо 250-те гости приготвено на място сирене раклет, кулинарен символ и гордост на Швейцария. Наред с други типични швейцарски специалитети и вина Вечерта популяризира и разнообразие на български фермерски сирена, кисело мляко, мед и сладка от защитени природни зони в Западен и Централен Балкан. Производството им е подкрепено от проекта „За Балкана и хората“ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here