Изложба на Йон Марс, Cryptid Art Space, 16.05 – 16.06.2022

0

Bimbo Lion Heart:Lifepath of an Androgynous Identity’s Secret Hyperfemme Stripper Cokehead Alter Ego

I want to be the girl with the most cake

Mомиче на нощта, тя е Кармен и се самозалъгва, че няма проблеми. Банкноти в прашките ѝ, перуката ѝ е неудобна. Тя е любимата жена на обществото – перфектно фалшива, измислена, илюзорна. Устните ѝ – червени, жартиерите ѝ държат на място мечтите ѝ за висша класа.
Чери е хиперженственото, стриптизьорско, миришещо на захар и ванилия, русо алтер-его на Йон Марс, създадено с цел да интернализира сексуализирания женски архетип. Тя е пътя на млад социално-женствен човек през реалността на патриархалното общество, шокът от това да се държат с теб като с парче пасивно месо. Тя е абсурдистко хихикане в мъжкото лице, “не можеш да ми направиш нищо, което вече не съм си направила сама”, механизъм за самосъхранение, тя е секс работник с идеология в красивата си глава.

„Всеки вид работа включва това човек да продава тялото си, и ако винаги ще ме виждат по-скоро като сексуален предмет, отколкото като човек, защо да не превърна това не само в работа, ами и в цялата си идентичност.“ – Йон Марс    


Откриване: 16-ти май (понеделник), 17:00 – 20:00 ч.
Cryptid Art Space (ул. “Димитър Трайкович” 1)

***

Йон Марс е агресивно софийски експериментален колаж артист, главно вдъхновен от интерсекционалния феминизъм, религия и окултни практики, злоупотреба със субстанции и готик рок с всичките си асоциирани жанрове. Веднъж опита профилирана гимназия по изкуства, но не ѝ хареса и се оказа генерално против институции, базирани на йерархия. Смята Димитър Воев, Кортни Лав и Робърт Мейпълторп за постоянните си модели за подражание.

Cryptid е арт пространство съсредоточено върху представянето на алтернативни и експериментални творци непознати за широката публика. Мястото има амбициозната цел да се превърне в своеобразен център на българското ъндърграунд изкуство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here