Киномания 2021: С Джан Имоъ „На ръба на риска“

0

Наскоро гледахме „Една секунда” на големия майстор. И преди да бъдем „На ръба на риска”припомням…

За първи път видях филм на режисьора Джан Имоу на Кинопанорамата през 1987 г. Знаменателният „Червено сорго” получи на следващата година „Златна мечка” в Берлинале. Запомнихме „Моите деца”, кунгфу екшъните „Герой”, „Летящи кинжали”, както и впоследствие „Цветя на войната”.За мен най-съкровеният,филм шедьовър си остава „Пътят към дома”, окичен със „Сребърна мечка”2000 г. в Берлинале. Осланям се на думите на великия китайски режисьор: „Винаги ще има филм, който ще помните цял живот. Вероятно не заради самия филм, а заради познатото очакване и копнеж към нещо недостижимо и забележително.” Така е, достолепни маестро, не мога да забравя никога как учениците  носят любимия си учител-  да бъде пренесен на ръце, за да може да запомни  пътя към дома… Епизодът ме просълзява! Народопсихология със затрогващо усещане!

„Първият шпионски филм на маестро Джан Имоу изпраща елита на китайски шпиони в бърлогата японския враг. Както можем да очакваме от режисьора на „Герой” и „Летящи кинжали”,виртуозната режисура и прецизно хореографирания танц на камерата превръщат филма в паметно визуално преживяване.”- Hollywood Reporter.

Сюжетът на филма се разгръща през 1932 г. в заснежения Харбин.От начало до край вали пухкав бял сняг. Може би да приглуши някак си прословутата азиатска жестокост…Японската армия е изградила крепост, зад чиито стени се крие  лаборатория за зловещи медицински експерименти. Един човек все пак успява да избяга от там. Китайското разузнаване формира екип, чиято задача е да залови беглеца с цел изкопчване на информация за крепостта. Четирима секретни агенти трябва да намерят и изведат от Манчжчжоу-ю свидетеля на военните престъпления. Комунистическите агенти, преминали подготовка в Съветския Съюз, готвят спецоперация. Но в дружеските редове се оказва предател. Още при десанта на групата на територията, техните планове стават известни на врага. Опасната мисия е разкрита и те се озовават под шапката на спецслужбите. Марионетното правителство и неговите агенти се опитват всячески да попречат на шпионите, предани на делото, да изпълнят задачата си. Напрежението постепенно се нагнетява; неподражаемите похвати на майсторската режисура, философията на екранните препратки- запазена марка на големия Джан Имоу, и великолепната естетика предизвикват вниманието на зрителя. И той се чувства съпричастен с емоционалните преживявания на героите и приема финала за житейски урок.

Умението да разказваш филмови истории се придобива, но с таланта за това призвание се раждаш! Творческият размах на Джан Имоу, който пристъпва към всеки нов проект, извиква безспорно възхищение и неоспоримо признание.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here