Опит за хвърчене, Атанас Стаменов, галерия-книжарница София Прес, 10.11.–03.12.2021 г.

0

Атанас Стаменов представя експозиция, формално разделена на три части. В първата, той включва експресивни пейзажи, работени в класически техники. Втората част е съставена от акварелни творби, от реалистични пейзажи до абстракти композиции, които често са на границата с фигуративното, защото тази игра „на ръба“ за автора е най-вълнуваща. Третата част включва принтове, една част от които запечатват фази от процеса на негови картини, които вече не съществуват. Други от тях улавят неговото усещане от духа на Испания.

 „На фона на далечните синкави загадъчни възвишения, на залязващото небе с непрестанно променящите се по цвят и форма облаци, силно почувствах „нещо друго”. Бях поразен от странния пейзаж със силуетите на самотните палми и сгради из здрачните полета, движещият се небосвод на Испания. Непознати усещания. Мисля, че оттогава внасям в картините си някакъв странен, мистичен „тамошен” дух. Почти не съм рисувал „конкретна Испания“.
– Ат. Стаменов

Изложбата може да видите от 10 ноември до 3 декември 2021 г.
Посещенията са при спазване на всички противоепидемични мерки.

За автора:
Атанас Стаменов е роден в София, България през 1949г. През 1964 започва да учи в Teхникум керамика и стъкло. Следва в Националната художествена академия, специалност дизайн на порцелан и стъкло. От 1971г. Атанас Стаменов работи в областта на графичния дизайн (рекламни материали и обложки за грамофонни плочи), керамиката и живописта. В средата на 70-те Стаменов работи като проектант на дизайн за търговски витрини, където реализира художествени решения за витрини на магазини в столицата София, с някои от които печели награди (1975).
В периода 1977-84 Атанас Стаменов е художник на Централния студентски дом на културата, София – за 7 години там реализира сценични оформления, около 350 голямоформатни рекламни киноплакати за фасадата, емблематични художествени постери за 11-те национални студентски състави и техните спектакли. В средата на 80-те Стаменов приключва работата си в тази държавна институция и започва да работи като свободен артист. След поредица от национални награди (1984-86) и награден плакат на Варшавското международно биенале на плаката, Полша (1986), през 1989г. той е приет за член на Съюза на българските художници. Години наред (1980-95) е сътрудник като художник на Българска национална филмотека, Дом на киното и кино „Одеон”.
От 70-те години до днес художникът се занимава с фигуративна и абстрактна живопис, участва в общи национални и международни изложби – в жанровете пейзаж, портрет, натюрморт. От 1978г. до 1990г. участва във всички национални изложби “Графичен дизайн” в Национален изложбен център ‘Шипка”6, София, България и всички биеналета на театралния плакат (Димитровград, после София). От 2000г. участва в известното Международно триенале на сценичния плакат (София) последователно през 2007, 2010, 2016, 2019г.
Член на Съюза на българските художници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here