Първа копка на параклис „Свети Пантелеймон“ в Стоян Заимово

0

Днес, 18 септември, негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан направи първата копка на параклиса „Свети Пантелеймон“ в землището на село Стоян Заимово. Финалът на церемонията бе съпроводен с дъжд, което според богомолците е добра поличба за начинанието.
Благодарение усилията на църковното настоятелство и с подкрепата на кмета на Община Чирпан Ивайло Крачолов бяха осигурени средства за изграждането на параклиса.
По сметката на настоятелството, чийто председател е архиерейският наместник отец Иван, има постъпили 22 000 лв., но те няма да стигнат. Преди 5-6 години по КСС стойността на строежа беше 30 000 лв., но всичко оттогава е поскъпнало.
„По наша молба ни се притече на помощ отново фирма „Мидалидаре“ с. Могилово, заяви кметът Крачолов, който от две години помага активно да се преодолеят редица пречки пред настоятелството около обособяване на терена – проект, скици и др. До края на този месец „Мидалидаре“ ще преведе 15 хил. лв. по сметката на Настоятелството, а през ноември още една фирма ще дари 5 хил.лв., заяви кметът.
На събитието присъстваха: Иван Станчев – председател на Общински съвет – Чирпан, представители на Община Чирпан, както и представители на Старозагорската света митрополия.

Малко история. Повече от 10 години Църковното настоятелство „Свети Пантелеймон“ от чирпанското село Стоян Заимово се опитва да възроди това свято място и да построи малък православен параклис в местността „Голямата черква“, където навремето е имало седем черковища и манастири. Святата кауза обедини родолюбиви българи от страната и чужбина, които до момента са дарили по-голямата част от необходимата сума.
Не е случаен и фактът с активната намеса на кмета Крачолов. Именно той, в качеството си на директор на Исторически музей Чирпан през 1999 и 2000 г. заедно с археоложката Нася Якимова и Тодор Иванов – тогава председател на Общински съвет Чирпан, предприемат действия по археологически разкопки, които доказват наличието на голяма християнска обител. Преди това виденията на дядо Иван и на още две жени от селото са първите, които дадоха информация за това свято място, което има особено излъчване.
Със статии и интервюта до националните медии много спомогна Златка Колева, член на настоятелството, и особено покойната Даниела Драгийска, която бе председател на Общинския съвет в предишен мандат.

Легендата разказва, че мястото, където ще бъде построен храмът – на около 1,5 км северозападно от село Стоян Заимово, е открито от двама овчари, независимо един от друг. Единият вижда човек с бели дрехи, който му казва, че е свети Пантелеймон и че тук – на това място, в местността Голямата черква, през 1212 г. той поръчал на трима братя да издигнат голям Божи храм. Според легендата той просъществувал около 300 години, преди да бъде разрушен и запален от турците. В пожарище погинали 8 монаси, които – преди да загинат – успели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст.
Сега на мястото, където ще бъде построен храмът, е издигнат кръст. Около него хората, които от години идват на поклонение в местността, оставят даровете си. Интересно е, че кръстът е поставен точно на посоченото място за олтар на черквата. Местните разказват още, че на това място хората имат видения, нещо им се казва, получават облекчение, някои са чували камбанен звън…
Има и други данни, които показват, че легендата почива на реални факти. В етнографско проучване възрожденецът Никола Събчев разказва, че между чирпанските села Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. Твърдението е подкрепено, освен от спомените на местните, и от запазените имена на близките местности.

текст и снимки: Ангел Колев,
в-к „Чирпански новини“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here