СФФ 25: Юбилеен, хибриден, в пандемия, 11–31.03.2021

0

Извънредно богата програма, изключителни участници!

Четвърт век след началото, поставено от Мюзик Филм Фест през 1997, международният филмов фестивал София Филм Фест се готви за своя 25-ти юбилей. Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ. На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.

Поради пандемията от Covid-19 25-ият София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партьорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения. Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики.

По-късно през годината очаквайте специално издание на 25-тия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят. Надяваме се това издание да ни върне към времето, когато София Филм Фест бе наричан „Купонът на годината!“.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

* * *

25-ият София Филм Фест се открива с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев – „ФЕВРУАРИ”. Той бе представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020.

* * *

На церемонията по откриване на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката.

Светът на изкуството е безкраен. И както в киното съществуват всякакви жанрове, теми и сюжети, така и безбрежните простори на музиката обитават изключителни таланти. Един от тях е българският музикант Tеодосий Спасов – творец с безброй почитатели в цял свят. Често го наричат „кавалджията на света“. Неговите изпълнения са уникален синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Той композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави.
Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), както и наградите „Златен век“ – отличие на Министерството на културата, връчено му по повод неговия 50-годишен юбилей през 2011 за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор, и през 2013 орден „Кирил и Методий – първа степен с огърлие“ за неговия изключителен принос към българската култура.

* * *

За 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Програмата по традиция включва 12 филма. Ето и част от потвърдените конкурсни филми:

 • Петя на моята Петя“ („Petya of My Petya”) – България, режисьор Александър Косев;
 • Разлом“ („Ravine”)– Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;
 • „Уроци по немски“ („German Lessons”) – България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;
 • Черната котка“ („The Black Cat“) – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини;
 • Шоуто на Джемил“(„The Cemil Show”) – Турция, режисьор Баръш Сархан;
 • Шпагат (Grand Écart) – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

* * *

Балканският конкурс включва топ-заглавия от региона. Сред селектираните филми в програмата са:

 • Главни букви“ („Uppercase Print“) – Румъния, режисьор Раду Жуде;
 • Жив човек“ („The Living Man“) – Сърбия-Германия-България, режисьор Олег Новкович;
 • Концентрирай се, бабо“ („Focus, Grandma”) – Босна и Херцеговина-Турция, режисьор Пиер Жалица;
 • Призраци“ („Ghosts”)– Франция-Турция-Катар, режисьор Азра Дениз Окяй;
 • Февруари“ („February”)– България-Франция, режисьор Камен Калев;
 • Ябълки“ („Apples“) – Гърция-Полша-Словения, режисьор Христос Нику.

* * *

Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма на СФФ. Сред премиерните заглавия за София, освен участващите в конкурсите, са „Житие“ на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Блаженият“ на Станимир Трифонов, „Рая на Данте“ на Димитър Радев, „Сбогом, Джони“на Константин Буров. Очаквайте още български филми в програмата!

* * *

За 19-та поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За втора поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Павел Веснаков.

Селекционната комисия – режисьорът Борис ДЕСПОДОВ, сценаристът и продуцент Ваня РАЙНОВА и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Христо СИМЕОНОВ, избраха следните 12 заглавия, които ще бъдат представени на Международното жури на 25-ия София Филм Фест:

 • Дишай / Breathe, режисьор Бисер Джонев
 • Еди-кой си / Someone, режисьор Милко Йовчев
 • Заклинание / Spell, режисьор Виктория Караколева
 • Карантина / Quarantine, режисьор Димитър Димитров
 • Лека нощ, Лили / Good Night, Lily, режисьор Петър Вълчев
 • Любов по време на туризъм / Love in Time of Tourism, режисьор Весела Данчева
 • Оттук дотук / From Here to Here, режисьор Георги Мартев
 • Под един покрив / Under the Same Roof, режисьор Симеон Цончев
 • Танда / Tanda, режисьор Теодора-Косара Попова
 • Черупки / Eggshells, режисьор Слава Дойчева
 • AIVA, режисьор Венета Андрова
 • Santiago, режисьор Андрей Кулев

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма-победител.

* * *

Основният фокус на юбилейния 25-ти София Филм Фест е самият фестивал. Едно от най-големите му достижения е гостуването в България на световни филмови творци. Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столична община за техния принос в развитието на изкуството на киното. Наградата, основана през 2005, е връчвана на над 50 изключителни личности на световното и българското  кино. Специалната юбилейна рубрика „25“ включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще представят лично филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян… Повече информация за филмите и режисьорите ще научите съвсем скоро.

* * *

18-ото издание на София Мийтингс ще събере онлайн европейския елит във филмовата индустрия – това ще се случи между 17 и 21 март 2021. Пандемичната обстановка в целия свят е условие, с което всички фестивали и филмови пазари се съобразяват, но всеобщата онлайн свързаност дава възможност на киноспециалистите да присъстват на много повече форуми в цял свят.

* * *

РАЗБИРА СЕ, това НЕ Е ВСИЧКО – ще има още много детайли по филмите и програмата, които да споделяме с Вас през целия месец февруари!

Следете подробностите за акценти на сайта ни www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

Креативният и комуникационен партньор на София Филм Фест е DDB!

Светлана Дамянова, СФФ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here