Синелибри 2020: „Минамата“ – имаме избор на разкажем на света…

0

Кой е днес Джони Деп?! Сложна и магнетична личност, актьор с хипнотично въздействие, който винаги е играл по свои правила и след повече от две десетилетия, изпълнени с нестандартни роли, без професионални компромиси, сега е една от най-големите звезди на Холивуд и удивителен, неукротим гражданин на киносвета.

Филми като този не се правят всеки ден – истински късметлии сме, че можем да предоставим това на хората, да предизвикаме интерес и загриженост в дадена степен.

споделя откровено любимецът на няколко поколения Джони Деп

Джони е талантливата и чувствена зодия “Близнаци”- даровити, способни особняци…Наричат го „велик актьор, лошо момче, готин, бунтар, изтерзан чаровник, аутсайдерът на Холивуд, идол на тийнейджърите, хамелеон, щастлив баща, чудак”… Този талантлив чаровник успя да се утвърди  като един от най-изтънчените актьори на своето поколение, превъплътил се в невероятна смесица от образи на мълчаливи чудаци, чувствителни аутсайдери и ексцентрични ренегати.

Как да разпознаем една звезда? Може би по уникалния начин, по който приковава всички погледи и подхранва всички теми за разговор. Знаменитият актьор присъства на премиерата на „Минамата” на тазгодишния Берлинале. На представянето предизвиква възхитата и удивлението на публиката – променен, надебелял и пуснал брада, за да се превъплъти в легендарния американски фотожурналист Уйлям Юджийн Смит. През 1971 година той пътува до Страната на изгряващото слънце, за да направи снимки, които ще шокират и предупредят света за една от най-големите екологични катастрофи в историята на човечеството. Множество от най-значимите фотографски есета са свързани с Втората световна война и със замърсяването в японския индустриален град Минамата, което нанася непоправими нарушения на здравето на жителите. Юджийн и съпругата му Айлин, която е от японски произход, живеят на това място от 1971–1973 година и създават разтърсващото фото-есе за коварната болест Минамата и последиците от отравянето с живак. Зад заболяването стои химическият завод Чисо, който изхвърля огромни количества токсичен метал във водата на залива Минамата. Заразява рибата, а постепенно и населението на големия град. Фотографът Юджийн Смит извършва героизъм  в опитите си да спре този погубен процес. Джони изцяло се вживява в ролята с още по-голяма страст, тъй като той е един от продуцентите. 

Цялата страст и всичко, което успяхме да сглобим заедно, дойде от сърцето на Джони

споделя режисьорът на разследващия внушителен филм Андрю Левитас

Упоритият и сърцат фотограф извършва подвиг след подвиг, за да помогне на хората в борбата, дори когато е пребит до смърт. Зрителят се сблъсква с  болестта и нещастията на пострадалите: момчето с акордеона Шугеру с протези на двата крака, с изкривени пръсти на ръцете, не престава да свири; живият труп, дъщерята на домакините Акико, родена сляпа и глуха; стотиците злочести в болницата… Покъртителна е снимката като фреска от ренесансов художник – майката къпе във вана момичето инвалид Акико…

Пред очите ми не престава да се излива отровната вода от тръба в крайбрежието Минамата… Продължавам с размислите на големия актьор, пресъздал великолепно майстора-фотограф Юджийн Смит:

„Не е пощадило никого и не е имало нищо, което да направят…”
„Когато четях историята, бях шокиран. И като човек, който бе заинтересован, вярвах, че това е история, която трябва да се разкаже.”
„Впрягането на силите на медиите, киното или всяко друга изкуство, е за да отворим очите на хората да видят това, което се е случило.”
„Силата на слабите е идеология, в която разпознаваме проблема и започваме малко по малко да го разрушаваме, за да го съборим изцяло.”

Част от този забележителен филм е направен в Белград, където миналата година гостува неотразимият Джони Деп. А последната сцена е заснета в Адриатическо море, край бреговете на Черна гора. Въздействащият емоционален „Минамата” е създаден по книгата на У. Юджийн Смит и Айлин Смит.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here