Синелибри 2020: Откриването

0

Изискана церемония откри шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година носи символичното мото „Възпитание на чувствата“.

В зала 1 на Националния дворец на културата прозвуча  песента „Защо ми е любов, кажи?“ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн, интерпретирана блестящо от Мила Роберт и Симеон Желязков, които поднесоха на зрителите красив музикално-визуален пърформанс.Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, представи членовете на журито и отправи благодарност към партньорите на събитието и към всички ценители на киното и литературата – две изкуства, чийто принос за преодоляване на тревогите на днешния ден е непренебрежим. След официалната церемония зрителите се насладиха на свежата криминална комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в главната роля.

Откриването се състоя при строго съблюдаване на здравните мерки. Фестивалът продължава с амбициозна поредица от филмови премиери, творчески дискусии и уебинари с участието на Боян Папазов, Георги Тенев, Светлозар Василев и Николай Йорданов; събития, отбелязващи знакови годишнини; вечер в памет на непрежалимия Иржи Менцел; видеоконферентни връзки с екипите на „Лято 85“ и „Пилат“, галавечери на културите на Франция, Италия, Испания, Португалия, Дания, Унгария. На 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои официалната церемония по награждаване на най-добрата киноадаптация от конкурсната програма. Ще бъде осъществена видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано в качеството му на почетен председател на журито и с неговите колеги Мика Каурисмаки, Сантяго Амигорена и Бабис Макридис. На живо в залата ще присъстват българските представители на журито Милко Лазаров и Снежина Петрова. След церемонията ще бъде излъчена провокативната драма „Любовникът“ на Жан-Жак Ано по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас. Събитието на 24 октомври ще бъде повод да бъде представено великолепното българско издание на книгата на Ано „Един живот за киното“.

СЪБИТИЯТА

 • 18 ОКТОМВРИ, ЗАЛА 1 НА НДК, 19:00 ч. Официално откриване на фестивала. Мила Роберт представя авторски музикален пърформанс със заглавие „Защо ми e любов, кажи?”. След откриването ще се състои премиера на ексцентричната комедия „Кръстницата“ с иконичната френска актриса Изабел Юпер. Филмът на режисьора Жан-Пол Саломе е адаптация на прочутия роман на Анелор Кер, удостоен с Европейската награда за криминална проза и с най-престижната френска награда за криминална литература. Книгата е в списъка на Ню Йорк Таймс „100 забележителни книги на 2019 година“.
 • 20 ОКТОМВРИ, ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ, 19:00 ч. Френска галавечер с премиера на филма „Щастието на някои…“ на режисьора Даниел Коен. Пленителна френска комедия, в която блестят Венсан Касел, Беренис Бежо, Франсоа Дамиен и Флоранс Форести! И която търси отговор на въпроса:  как е възможно щастието на приятелите ни да се превърне в нещастие за нас?
 • 20 ОКТОМВРИ, ДОМ НА КИНОТО, 20:00 ч. Италианска галавечер с прожекция на филма „Пинокио“ на режисьора Матео Гароне. Историята на дървената кукла Пинокио, която след безброй премеждия става истинско момче, е измислена от Карло Колоди само за една нощ, но в нея писателят е вложил целия многоцветен блясък на италианската приказка и силата на собствената си фантазия и мъдрост. Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.
 • 22 ОКТОМВРИ, КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“, 19:00 ч. Датска галавечер с премиерна прожекция на зашеметяващия трилър „Изключението“. Екранизация по романа на Кристиан Юнгерсен, филмът на режисьора Йеспер Нилсен е спираща дъха дисекция на природата на злото, параноята и манията, които подтикват порядъчни хора да извършват немислими постъпки.
 • 23 ОКТОМВРИ, ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ, 19:30 ч. Вечер, посветена на новия филм на Фран­соа Озон „Лято 85“. Филма представят Иван Димов и Христо Христозов. Събитието предвижда видео връзка с актьорите Феликс Льофевр и Бенжамен Воазен, които изпълняват главните роли.
 • 23 ОКТОМВРИ, КИНО „ВЛАЙКОВА“, 20:00 ч. и 20:45 ч. Две последователни прожекции на филма „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов, съпроводени с разговор с писателя и с автора на анимацията Теодор Ушев. Романът „Физика на тъгата” е хроника на човешката тъга – лъкатушен разказ с неведоми коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Книгата е финалист на четири европейски награди в т.ч. Premio Strega Europeo.
 • 24 ОКТОМВРИ, КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“, 19:00 ч. Официална церемония по награждаване. Връчване на на­града за най-добра литературна адаптация 2020, представяне на журито и видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано. Излъчване на филма „Любовникът“ по романа на Маргьорит Дюрас и премиера на книгата на Ано „Един живот за киното“, която излиза за пръв път на български език.
 • 25 ОКТОМВРИ, WWW.FACEBOOK.COM/CINELIBRI,
  16:00 ч. Образователен уебинар на тема „Психоана­лиза и кино“ с лектор Светлозар Василев. Той е завършил медицина, има специализация като психиатър, преподава в Нов български университет. През 2009 г. заедно със свои колеги Василев създава инициативата „Психоанализа и кино“, която организира периодични дискусии на филмови произведения. Методът изхожда от убеждението, че психоаналитичният прочит на даден филм изисква отчитане не само на неговите естетически и смислови послания, но и на емоционалното преживяване.
  17:00 ч. ОТ РОМАНА КЪМ ЕКРАНА: Боян Папазов разговаря с Георги Тенев за а компромисите – идеологически (и други) в киното – преди половин век и днес. Събитието включва дискусии на следните теми: интуицията на сценари­ста и ролята й при селекцията на актьорите; филмът „Силна вода” 45 години по-късно – поглед към един литературно-драматургичен процес с участието на неговия автор; особеното присъствие на Иван Григоров, един актьор, за когото се пише по специален начин; романът „Лош ден“ на Генчо Стоев и обратите на екранизацията.
 • 28 ОКТОМВРИ, СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР, 19:00 ч. Унгарска галавечер с премиера на филма „Пилат“ и дискусия с видео включване на сценариста Дьорд Шомоди. Вдъхновена от прекрасния роман на Магда Сабо, тази блестяща психологическа драма проследява лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, като следва нишката на най-спасителното чувство – любовта. Филмът e в програмата Foreign Language Film Series 2021, което му дава шанс да бъде номиниран за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.
 • 29 ОКТОМВРИ, КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“, 19:00 ч. Португалска галавечер с премиера на филма „Го­дината на смъртта на Рикарду Рейш“ на реж. Жоао Ботелю по случай 10-ата годишнина от смъртта на Нобеловия ла­уреат за литература Жозе Сарамаго. Изкусителен кинематографичен разказ за изкуството, истината, поезията, съдбата и любовта. Фернандо Песоа, един от най-великите португалски писатели, създава гигантска паралелна вселена чрез серия от хетероними, за да оцелее в своята гениална самота. А Сарамаго написва роман, с който връща хетеронима Рикарду Рейш в Португалия след 16 години изгнание в Бразилия.
 • 30 ОКТОМВРИ, MISSIA 23, 19:00 ч., УЛ. „МИЗИЯ“ 23 „Представи си“ – вечер, посветена на 80-ата го­дишнина от рождението на Джон Ленън и 40-ата годишнина от неговата трагична смърт. Филмът на Андрю Солт служи за вдъхновение на завладяващата биографична книга „Кой уби Джон Ленън?“ (2020) на Лесли-Ан Джоунс, разкриваща смайващи факти за живота, любовта и смъртта на легендарната рок звезда.
 • 1 НОЕМВРИ, 17:00 ч., WWW.FACEBOOK.COM/CINELIBRI Образователен уебинар на тема „Игрите на глада за съдържание: българските перспективи“. Поглед върху тенденциите в глобален мащаб по отношение на съдържанието. Стрийминг платформи и телевизия. Универсалност на посланията и локални сюжети. От литература към кино и от местно към глобално оригинално съдържание. Лектор: Николай Йорданов, киновед.
 • 1 НОЕМВРИ, КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“, 19:00 ч. Церемония по награждаване на победителите в кон­курса за късометражен филм, връчване на награ­дата на TatraTea и прожекция на отличените филми. В конкурса са селектирани осем заглавия, шест измежду които са на български екипи: анимационния „Пеперуда и мишка“, „Свещеникът“ по разказ на Деян Енев, танцовото изкушение „Не казвай на мама“, „В плен“ по мотиви от творчеството на Достоевски, документалната анимация „Чужденецът” и „Смъртоносна любов“ на Елена Петрова, вдъхновен от съдбовната връзка Яворов – Лора.  Чуждестранното участие включва италианския филм „Marta Mia”, базиран на кореспонденция на Луиджи Пирандело, и руския „Бедните хора“, създаден по мотиви от творчеството на Лев Толстой и Виктор Юго.
 • 2 НОЕМВРИ, CASA LIBRI, 18:00 ч. In memoriam: Вечер в памет на Иржи Менцел, един от майсторите на комедийното филмово изкуство, представител на чешката „нова вълна“. Про­жекция на филма „Подстригване“ по едноименната повест на великия Бохумил Храбал.  Красив филм, зареден с интелектуален хумор, алогични преходи и абсурдни ситуации, пренебрегващи директивите на режима. Уповавайки се на книгата, Менцел изгражда незабравим образ на неудачника, на симпатичния аутсайдер, който успява да постигне целта си между другото – без да осъзнава, че я е постигнал. Събитието се осъществява с подкрепата на Чешкия културен център в София.
 • 2 НОЕМВРИ, ДОМ НА КИНОТО, 20:00 ч. Вечер, посветена на датската кинотворба „Изключението“. Дискусия в рамките на инициативата „Психоанализа и кино“. Филмът на режисьора Йеспер Нилсен е необикновено интелигентен и завладяващ трилър, който разкрива автора на романа Кристиан Юнгерсен като страстен изследовател на човешката психика и психологията на злото.
 • 3 НОЕМВРИ, СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР, 19:00 ч. Испанска галавечер с премиера на филма „По време на войната“. Представяне на творчеството на Ми­гел де Унамуно с участието на проф. Лазар Копринаров. Новият филм на детето чудо на испанската кинематография Алехандро Аменабар („Другите“, „Морето в мен“) е политическа драма, която ни връща към онзи разтърсващ момент от Гражданската война в Испания, когато писателят философ Мигел де Унамуно произнася знаменателните слова „Venceréis pero no convenceréis“, „Ще победите, но няма да убедите“.
 • 4 НОЕМВРИ, THE STEPS, УЛ. „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“ 12, 19.00 ч. Киноведът Николай Йорданов представя новия филм на Фран¬соа Озон „Лято 85“. Създадена по мотиви от романа на Ейдън Чембърс „Танцувай на гроба ми“, тази майсторски разгърната френско-белгийска драма проследява историята на едно съзряване. Сурова, мъдра, разтърсваща история за любовта и загубата, чийто финал изтръгва сълзи с лекота.
 • 6 НОЕМВРИ, КИНО „ОДЕОН“, 18:00 ч. Прожекция на документалния филм „Мълчание с достойнство“ в присъствието на режисьорката Адела Пеева, сърежисьора Антоний Дончев и про­дуцента Слободан Милованович. Филмът хвърля светлина върху неизвестни факти, свързани с взаимоотношенията между интелигенцията, кинематографистите и властимащите по времето на социализма. Фокус на внимание са животът и творчеството на знаковия тандем Ирина Акташева и Христо Писков.
 • 7 НОЕМВРИ, THE STEPS, УЛ. „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“ 12, 19:00 ч. Дейвид Линч и неговото диво сърце. Представяне на (авто)биографията „Кът за мечти“, прожекция на филма „Диво сърце“ и една ексцентрична вечер, издържана в стила на Линч. Защото „Светът е несъвършен и всички живеем в обкръжение от противоположности – място, където доброто и злото, духовното и материалното, вярата и разумът, невинната любов и плътската похот съществуват редом в крехко равновесие“.

Освен София в интервала до 8 ноември още седем града в страната ще покажат основната част от програмата на Синелибри. За първи път в рамките на фестивала ще се състои паралелно излъчване на много от филмовите заглавия чрез платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus), при това зрителите могат да се възползват от няколко атрактивни промоции. Билети за всички присъствени прожекции можете да закупите от  epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, на касите на НДК и съответните киносалони, както и чрез уебстраницата на фестивала. Организаторите призоваха всички зрители да носят маски и да спазват регламентираните изисквания за дистанция в залите.

Синелибри 2020 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Oфициален уебсайт: www.cinelibri.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here