Национален конкурс „Аз и моите приятели – животните“

0

4-и октомври – Световен ден за защита на животните

Международните организации за защита на природата и животните алармират: За последните 50 години са изчезнали 68% от животинските видове. В някои региони на планетата този процент достига 89%!!! Децата никога няма да видят жив орангутан, бенгалски тигър, носорог. Земята ни, тази прекрасна земя, нашият дом умира! И за това сме виновни ние – изсичат се горите, убиват се диви животни заради кожите им, замърсяват се реките, консумира се, разхищава се, трупат се ненужни вещи. След нас ще оставим пустиня с купчини пластмаса. Това ще бъде наследството на децата ни, нашето най-голямо богатство, нашето бъдеше. От нас зависи да съхраним това, което ни е останало и да научим децата да го опазят!

Националният дворец на децата е ангажиран с каузата за защита на животните и опазването на природата. Тук имаме за задача освен да обучаваме децата в различни области на изкуството, техниката и науката, да ги информираме и възпитаваме в алармиращите актуални проблеми.

Заедно с фондация „Четири лапи“ организирахме провеждането на Националния конкурс за деца „Аз и моите приятели – животните“, резултатите от който публикуваме на днешния СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ!

Благодарим на всички деца, които ни изпратиха прекрасните си творби, запечатали тяхната любов и уважение към животните, красотата и детската искреност!

Честито на отличените в конкурса деца и колективи!

По инициатива на Национален дворец на децата, Фондация „Четири лапи“ и с партньорството на списание „Черно и бяло”

Жури в състав:
Председател: Станислава Пекова – журналист, гл. редактор и издател на сп. „Черно и бяло“, медиен партньор на СБЖ,

Членове:

 • Мадлен Гиздова – представител на Фондация „Четири лапи“, координатор на проект „Децата се учат как да защитават животните“,
 • Красимира Събева – НДД, ръководител на проекта Национален конкурс за деца „Аз и моите приятели – животните“

класира материалите на отличените участници по възрастови групи, както следва:

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА – от V до VІІ кл.:

 • І място Наоми Грейс Провоу , 11г., 5 клас, „Един есенен ден”, ЦПЛР-ОДК,, Анастас Стоянов“, УЛК,,Сладкодумци“, гр. Шумен
 • ІІ място Зия Михалева, 12 г., 5 клас, „Мечето Пляс”, Клуб за творческо писане „Перо и муза”, ЦПЛР-ОДК гр. Сунгурларе
 • ІІ място Ивет Колева-11г., „Аз и моите приятели – животните“, 2 ОУ “Св. Паисий Хилендарски“, гр. Раднево
 • ІІІ място Стефанина Тодорова, 10г., „Изабел“, СУ “Христо Ботев“, гр. Бургас
 • ІІІ място Калоян Хаджистойчев, 12г.,5 клас, „Палавият Грахчо“, гр. Сливен
 • Поощрителна награда: Васил Трифонов, 12 г., „Моята четиринога приятелка“, Частно основно училище „Мария Монтесори“, гр. Добрич
 • Поощрителна награда: Божидар Арабаджиев, 11 г., „Рекс”, Частно основно училище „Мария Монтесори“, гр. Добрич

ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА – от VІІІ до Х кл.

 • І място Лъчезар Йорданов, 16г., „Щастлив живот“, Клуб „ Светлини сред сенките“, ОДК „Св. Иван Рилски“, гр. Казанлък
 • ІІ място Любов-Мария Бенова ,16г., „Кучето осиновител“, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил
 • ІІ място Десислава Тасева, 15 г., 8 клас, „Близо до морето, близо до вечните спомени”
 • ІІІ място Добромира Миткова, 16г., 9 клас, „Нашият прекрасен Арон – любов и преданост“, Професионална Гимназия по Инженеринг Технологии и Компютърни науки, гр.Варна
 • ІІІ място Никол Иванова, 14г., „Верен страж”, ЦПЛР ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен, УЛК ,,Сладкодумци“, гр. Шумен

ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

 • Рая Райчева, 8 г., „Да намериш любов на улицата”, гр.Варна
 • Алия Тодорова, 9 г., „Чудна среща с горско птиче”, Клуб по журналистика, рък. Коста Чолаков.

ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ ЗА ТВОРЧЕСКИ КОЛЕКТИВИ

 • ЛК „Сладкодумци”, рък. Силвия Маринова, ОДК гр. Шумен
 • Клуб по журналистика, рък. Коста Чолаков.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ФОНДАЦИЯ „ЧЕТИРИ ЛАПИ”

 • Клуб за творческо писане „Перо и муза”, рък. Златка Христова, ЦПЛР-ОДК гр. Сунгурларе

Отворено писмо

Мили мои малки приятели,

Позволявам си да Ви наричам приятели, защото ние с вас сме съмишленици. Заедно с всички вас споделяме една и съща любов към животните  в цялото им видово разнообразие и пъстрота…Радвам се, че сте толкова много, деца от цяла България! Ако можех, бих Ви писала шестици на всички само заради това, че се отнасяте толкова сериозно и искрено към чудесното начинание на  инициаторите от Националния дворец на децата и Фондация „Четири лапи”. Благодаря Ви за тази друга вселена, далеч от сивото ежедневие, вселената на Вашата детска всеотдайност, детска чистота и искреност….., има ги във всяка една от Вашите писмени работи. Една цяла друга вселена ме отвлича в други измерения и ме връща в моето детство със спомени, които не знаех, че са останали в мен. Впечатляващи са последните редове на късото разказче от 8-годишната Рая, която написа за намерено кученце: „Аз му подарих цялата си любов, а то ми подари целия си живот!” Сигурно всеки от Вас, който има домашен любимец, може да каже точно тези думи…Това е силата, значимостта на литературното творчество, което ни обединява в една душа, в една човечност.. Да намериш собствените си мисли, така точно и красиво изказани, които разтапят, зареждат духовно и, Боже мой, все едно аз съм ги написал…..

Да, разбирам, всички вие се постарахте, търсихте най-точните думи да изразите чувствата си на радост, любопитство, изненада, скръб…на загриженост, а така също и силата и онази енергия, която ви завладява, когато искате да помогнете на изпаднала в беда животинка.. И аз Ви поздравявам за това!

Но в крайна сметка ние с колегите от журито трябваше да изберем  от всички писмени работи тези, които се доближават най-много до изискванията на Конкурса. А тези изисквания са, както знаете, посветени на хуманното отношение на децата към животните, т.е. да защитават, да ги обгрижват и да разбират поведението им, както и да отстояват правата им. Не на последно място имахме предвид и това, до каква степен владеете българския език, как боравите с неговото богатство, как подбирате изразните си средства…Лично аз не се спрях строго на правилата за правопис, които някои от Вас са пропуснали… На това ще продължават да Ви учат Вашите преподаватели, не без сериозното Ви участие, разбира се..

Екип на журито за раздел „Литературно творчество” с много усилия и обсъждания класира най-добрите сред многобройните талантливи участници.

С удоволствие Ви съобщавам, че избрани творби ще бъдат публикувани на сайта на списание „Черно и Бяло“

Скъпи мои малки приятели, запазете този детски плам в сърцата си. Отнасяйте се с грижа към животните, ако не можете сами, потърсете помощ. Защото любовта към животните е мерило за това, колко голям човек е всеки един от нас!

С обич: Ваша най-голяма приятелка

Станислава Пекова,
Председател на журито в раздел „Литературно творчество

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here