Балет „Арабеск“ и десетото юбилейно издание на Конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова

0

Конкурсът „Маргарита Арнаудова” е учреден от академик Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години. Той е израз на творческата потребност на балет “Арабеск” да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори. С развитието на съвременния танц в България трупата отваря вратите си за талантливите независими хореографи и танцьори, възпитаници на вече многобройните нови средища за съвременен танц в България.

От своето създаване конкурсът „Маргарита Арнаудова” е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев, Станислав  Генадиев и Виолета Витанова от Кинестетик Прожект, Живко Желязков, Асен Наков, Филип Миланов  и др

Маргарита Арнаудова (1941–1994 г.), чието име носи Конкурсът е дългогодишенхореограф и директор на Балет „Арабеск”. Нейното име е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.

Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него. През годините на своето съществуване са създадени танцови спектакли върху произведения на  Марин Големинов, Боян Воденичаров, Любомир Пипков,  Александър Текелиев, Георги Арнаудов,  Асен Аврамов, Добринка Табакова, Петър Дундаков, Румен Бояджиев-син и др. Времетраенето на музикалните произведения е около 20 минути. Постановките се реализират с три до шест танцьори от балет „Арабеск” за срок от 20 дни, след което се представят на гала-вечер пред публика и международно жури. Присъждат се две награди – награда на професионалното жури и наградата на публиката  „Маргарита Арнаудова”, която се определя чрез гласуване с билетите и се връчва от доц. Калина Богоева, учредител на наградата. Професионалното  жури включва изтъкнати хореографи, композитори и танцови критици. Конкурсът поощрява търсенето на оригинални идеи, изразени с автентичен, собствен, съвременен танцов език и стил. Наградените проекти влизат в репертоара на балет „Арабеск” и се представят на сцените в страната и чужбина.

Съорганизатори на конкурса традиционно са Фондация „Калина Богоева” – учредител на наградата и Министерство на културата.

След приемането ни в Европейския съюз, конкурсът направи две международни издания, като израз на от необходимостта да се продължи традицията на трупата да бъде участник и посредник в обмена на идеи между танцьори и хореографи  от цял свят.

Възможността за работа с професионална трупа, както и популяризирането на резултатите от конкурса са голяма мотивация за младите творци в областта на съвременния танц, имащи вече сериозни натрупвания в професионалното си развитие и търсещи възможност за реализацията им на по-високо професионално равнище. Наградата от конкурса и работата с балет „Арабеск” е трамплин за всеки един от младите творци. Неслучайно, хореографът Идан Коен, лауреат на Първото международно издание на конкурса (2007), понастоящем е един от най-търсените израелски хореографи с международна кариера, както и „Кинестетик прожект” България, които разделиха с Идан Коен наградата на международното жури, са сред най-перспективните съвременни млади хореографи в България, а хореографът Асен Наков, носител на наградите на публиката и журито от VIII-то издание на конкурса през 2011 г.,  понастоящем е един от водещите хореографи на Балет „Арабеск“

Наградата, която се присъжда от публиката, дава повод за интересен анализ за степента на подготвеност  на публиката, за нейните предпочитания и за съпоставянето им с преценката на професионалното жури. Наред с това публиката на съвременния танц на конкурса ще се докосне до творчеството на българските композитори, както утвърдени, така и съвсем млади, с което ще обогати своите представи и музикална култура.

Х юбилейно издание, което се провежда в година на световна криза, ще има национален характер, което от своя страна дава  шанс повече български хореографи  на свободна практика да бъдат селектирани за участие. По-голяма част от кандидатствалите с проекти хореографи заслужаваха внимание, но не беше възможно всички те да влязат в лимита от 4 финалисти.

Подготовката за конкурса бе прекъсната от обявеното извънредно положение, свързано с COVID 19. В периода на изолация Балет „Арабеск“ показа в серия онлайн излъчвания наградени спектакли от предишни издания на конкурса, които бяха посрещнати с огромен интерес в социалните мрежи.

Конкурсната гала-вечер с присъждане на наградите е предвидена да се състои на 7 октомври 2020 г. на сцената на Музикален театър.

ЖУРИ

  • Почетен председател – акад.Калина Богоева – учредител на Конкурса „Маргарита Арнаудова“
  • Председател – Боряна Сечанова, артистичен директор на Балет „Арабеск“, хореограф

Членове:

  • Маргарита Градечлиева, хореограф
  • Мила Искренова, хореограф
  • Мария Русанова, критик
  • Петър Дундаков, композитор
  • Петър Пламенов, критик
  • Асен Наков, хореограф

СЕЛЕКТИРАНИ ХОРЕОГРАФИ

ДЕЯН ГЕОРГИЕВ, роден 6.09.1992 г.
Деян Георгиев е български актьор, танцьор и хореограф. Завършва НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ през 2015 г. в класа на проф.д-р Атанас Атанасов, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. След дипломирането си става част от трупата на „Театър Българска Армия“, където в продължение на 2 години взима активно участие в репертоара на театъра. Там изиграва и първата си главна роля в съвместна работа с режисьора Диана Добрева. В представлението „Саломе“, отново под нейна режисура, е първият му професионален опит като хореограф. Взима участие в множество независими проекти. В съвместнаята си работа си с хореографа Стефания Георгиева от „Атом“ театър, развива и култивира интересите си, свързани с танц и пърформанс.
През 2017 г. заминава за Кайро, където работи като танцьор и актьор. Взема участие в различни тренинги, резиденции и фестивали в Южна Корея, Австрия и др., между които с Димитрис Папайоану през 2019 г. и Шамел Питс – Гага техника през 2019 г.
Хореографският му опит включва „Саломе“ – ТБА, реж.Диана Добрева, „Одисей“ – драматичен театър „Н.О.Масалитинов“, реж.Диана Добрева, “We are dead stars” – MOVE BG, „Непознатото дете“ – Столичен куклен театър, реж.Диана Добрева и др.
За Х юбилеен конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова е селектиран с проекта „Чисто“, по музика на Явор Карагитлиев.

КОСТА КАРАКАШЯН, роден на 21.02.1995 г.
Пътят му в танца започва със 17 годишна състезателна дейност в областта на спортните танци, двукратен шампион на България в категория шоу-програми. Учи съвременен танц в Колумбийския университет, Ню Йорк 2014-2019 г., където завършва бакалаварската си степен. Там преминава курсове по съвременен танц, фламенко, импровизация, танц за камера, осветление, режисура, работа с композитор. Участва в репертоар на Мърс Кънингам, Саша Валц и др.
Хореографският му опит включва  The effort  Trap – творческа дипломна работа, Hollow City – Columbia Ballet Collaborative, Ню Йорк както и музикални клипове, ревюта, шоу-програми и др. в Канада, Япония, Германия, Норвегия, Виетнам и САЩ.
Филмът му Waiting for Color (документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня), е награден с награда „Люмиер“ от фестивал Cinedanse в Канада, 2019 г. както и награда най-добър студентски филм от фестивал dancescreen 2019  Wuppertal.
В момента завършва магистратура по Права на човека в Глобалния кампус по човешки права във Венеция и работи по предстоящия си филм “Поглед от ръба” сниман на 12 културно-исторически места из България. Като артист, Коста изследва развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване.
В Х юбилеен конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова участва с проекта си с работно заглавие Diva Disha по музика на Искрен Тончев-Искрата и Андрю Матюсън, сценография и костюми – Борис Далчев.  

НАДЕЖДА ДИЧЕВА, родена 1.10.1989 г.
Завършва НУТИ през 2008 г.
От 2008 до 2010 г. е актриса в студентски театър-лаборатория „Алма-Алтер“
Повишава квалификацията си по съвременен танц на редица уъркшопи, сред които  2005-2007 г. Музикална танцова академия „Варненско лято“,  2009 г. – уъркшоп за алтернативен театър със студенти от Бирмингам, Алабама САЩ и със френския хореограф и визиуален артист Аурелиан Бори – Франция, Специализира в областта на Swing dance на множество уъркшопи.
Преподавател по съвременен танц, джаз и суинг.
Като хореограф е автор на редица хореографии за международни балетни конкурси и е носител на многобройни отличия за съвременна хореография. – от 3 и 4 Международен балетен конкурс „Малки звезди“ , 2013 и 2015 г., София; от 17 и 18 национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров“, 2015 и 2017 г; награда на II-ри международен танцов фестивал  “Grand Dance Academy” 2017 г. и награда за съвременна хореография от XXVIII Международен балетен конкурс Варна, 2018 г..
За Х юбилеен конкурс за съвременна хореография върху блългарска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова е селектирана с проекта „Извивки“, по музика на група „Ирфан“.

ТАНЯ КАЦАРОВА – родена 19.03.1991 г..
Завършва специалност модерен танц в НУТИ през 2009 г.  и специалност „Танцов теаетър“  в НБУ през 2012 г. , бакалавър. Изучава греъм, рилийз, кънингам, контакт импровизация, танцов театър, визуални театрални форми, композиция и импровизация и др.  
Веднага след завършването на НУТИ е приета в трупата на Балет „Арабеск“. Като танцьор участгва в хореографиите на редица български и чужди хореографи като Боряна Сечанова, Мила Искренова, Маргарита Арнаудова, Асен Наков, Антония Докева, Анна Донева, Филип Миланов, Таня Соколова, Морис Кози, Анжелен Прелжокаж и др. както и в множество танцови уъркшопи по различни съвременни танцови техники.

Изпълнява много водещи роли в репертоара на трупата: „Необходима поносимост“ и „The Bingo project” на А.Наков, „Кармен колекция“  на Б.Сечанова, „Баядерка“ на Т.Соколова, „Пепеляшка“ на М.Крънчева, „Снежната кралица“  на А.Гаврилова, „Нощите“ (фрагмент) на А.Прелжокаж.
Хореографският й опит включва съвременни хореографии за международния балетен конкурс Варна 2016, за международния балетен конкурс „Малки звезди“ 2017, както и музикални клипове и рекламни събития.
За Х юбилеен конкурс за съвременна хореография върхфу българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова е селектирана с проекта “Next”, по музика на композитора Калин Николов.


Билети: на касата на Музикален театър (029431979) и online https://epaygo.bg/2815038654

За повече информация:  https://www.margaritaarnaoudova.org/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here