Сайтът на фондация „Европа и светът“ навърши 5 години

0

Със закъснение от 6 месеца заради пандемията на 24 септември т.г. беше отбелязана 5-годишнината на информационния сайт www.evropaworld.eu на фондация “Европа и светът”. Това стана в Чешкия център в София, където фондацията и друг път е организирала свои прояви. Сайтът съществува в Интернет от 12 март 2015 г. В него освен информации за дейностите на фондацията се публикуват материали в областта на културата, изкуството, образованието, бизнеса, междукултурния диалог. Постоянно присъстват и темите за Европейския съюз и Съвета на Европа.

„Европа и светът“ е семейна фондация с председател Гергина Дворецка, дългогодишна журналистка в БНР. В екипа са нейният съпруг Владимир Дворецки – също журналист, и синът им Боби, магистър по скандинавистика. Сайтът се поддържа изцяло с техни лични средства – на него няма реклами, не се ползват грантове. За годишнината на www.evropaworld.eu бяха поканени негови автори и герои на публикации, приятели, съмишленици.

 Почетен гост на честването беше Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, която получи отличие от фондацията за активно партньорство. Друга важна причина „Европа и светът“ да изрази уважението си към мароканската посланичка, е подкрепата, която тя оказва на български таланти и културни инициативи. Н.Пр. Ел Мидауи е представена в рубриката “Мисия Меценат” на сайта. Посланичката беше придружена от своя съпруг г-н Шайб Лалу и други представители на посолството.

На тържеството присъстваха Н.Пр.Мануел Корчек, посланик на Словакия в София, консулката в Словашкото посолство Ивана Максфелдова, както и представители на посолствата на Белгия, Ирландия, Финландия, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO), Бюрото за международни връзки на община Виена в София и др.

Празника уважиха преизбраната наскоро за председател на СБЖ Снежана Тодоров; доц. д-р Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ при СУ „Св. Климент Охридски“;  Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език; Владимир Данчев, председател на Българо-финландското дружество за приятелство; Мария Тодорова от Управителния съвет на същото дружество; поетесата Мая Панайотова, която от години живее в Белгия със съпруга си, видният българист проф. Раймонд Детрез; издателят и литературен критик Пламен Тотев; поетът и преводач Хайри Хамдан, преводачите Анета Данчева-Манолова и Андрей Манолов, Снежина Здравкова и Зорница Китинска; журналистите Ася Чанева от БНР; Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“; Лъчезар Лозанов; Васил Чобанов, ръководител на пресцентъра на Българска търговско-промишлена палата; Станислава Пекова и Красимир Пеков, на когото благодарим за многото снимки от събитието и др.

Директорката на Чешкия център г-жа Дагмар Остранска не успя да присъства, тъй като не беше в София, но изпрати предварително своите поздравления и пожелания за успех. Екипът на Центъра беше достойно представен от Силвия Дерибеева и поетесата Димана Иванова, която отскоро е в неговия състав.

В началото и в края на празника прозвучаха музикални изпълнения на двамата поети и музиканти Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара), които също са представяни на сайта.

Основен акцент в програмата беше връчването на отличия на най-активните автори и партньори на сайта през изминалите 5 години.

Почетни плакети получиха автори, които напълно безвъзмездно предоставят своите материали за публикуване, знаейки, че сайтът се самоиздържа:

  • Здравка Михайлова, преводачка от гръцки език и журналистка, авторка на над 40 материала, благодарение на които читателите имаj възможност да се запознаят с творчеството на много гръцки и кипърски поети и писатели.
  • Асен Милчев, преводач от словашки, журналист и писател, който обогатява сайта със свои преводи, рецензии за словашки книги и отзиви за литературни събития.
  • Галя Кларк, журналистка и писателка, която от 10 години живее със семейството си в Норфолк, Обединеното кралство.На сайта са публикувани 10 от разказите й, както и нейни журналистически находки.

Като най-активни партньори на фондация „Европа и светът“ отличия получиха:

  • Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова. Представители на хора участват безвъзмездно със свои изпълнения в почти всички събития на фондацията ни. На връчването на отличието присъства и младият композитор и пианист Марио Йоцов, който също е от състава на хора. Двамата с д-р Галина Луканова са представяни в рубриката „Таланти“ на сайта.

Отличие като активен партньор получава и доц. д-р Рени Йотова, която от 1 октомври т.г. е назначена за Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в Дакар, Сенегал. Доц. Йотова е била активен партньор в редица прояви, организирани от фондация „Европа и светът“, в които постоянно присъстват франкофонски акценти. С нейно съдействие вече трета година се осъществява проект с Международната организация на Франкофонията и рубриката Francophonie на сайта – една от малкото в българското медийно пространство, в която се публикуват материали на френски език.

Поради служебни ангажименти в чужбина Здравка Михайлова и доц. д-р Рени Йотова нe можаха да участват в събитието. Те ще получат своите плакети отделно, както това стана с Галя Кларк при краткия й престой в София през лятото. На тържеството в Чешкия център обаче дойде съпругът на Галя, британският бизнесмен и писател Дейвид Кларк, както и брат й Валери Кирилов, които също са автори на сайта.

Кулминация на вечерта беше връчването на почетния плакет на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. С фондация „Европа и светът“ я свързва плодотворно сътрудничество като организирането на две Вечери на мароканската поезия, за първата от които тя предостави своята резиденция в София, а втората се състоя в клуб „Журналист“ на СБЖ. Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи не само всеотдайно подкрепя български и международни инициативи в областта на културата и изкуството, но неуморно пътува из страната ни, за да я опознае. Тя участва в традиционните годишни фестивали в София, Пловдив, Казанлък, Габрово, Трявна, Благоевград, Троян, Белица, Борино, Баните, Самоков, Момчиловци, Рибново, Созопол, Мадан, Габрово, Велико Търново, Нова Махала и др. В нейно лице България има искрен приятел с огромно сърце.

При връчването на отличието от името на фондация „Европа и светът“ Гергина Дворецка й подари и реплики на предмети от тракийски съкровища, намерени в българските земи – късче от историята и културата на България.

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи е председател на Групата на франкофонските посланици, акредитирани в България – франкофонията също е свързваща нишка между нея и фондация „Европа и светът“. Неслучайно посланичката произнесе своето слово след получаването на отличието си на френски език. Тя изрази радостта си от сътрудничеството с фондацията и припомни важни моменти от общуването между двата ни народа и техните култури.

Подаръкът на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи за 5-годишнината на сайта www.evropaworld.eu беше картина от мароканската художничка Амал Ел Яяуил, която живее в Катар. Тя е активистка на Съвета на мароканките по света и беше в България през януари т.г. на първия дипломатически културен салон, организиран в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи.

В края на тържеството Владимир Дворецки от екипа на фондация “Европа и светът” припомни за скъпи приятели и герои от публикации на сайта, които вече не са сред нас, като проф. Александър Федотов, проф. Владимир Трендафилов, композиторът Кирил Ламбов, художничката Нина Златева.

В приветствието си за 5-годишнината на сайта г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ, благодари за изказаната искрена почит към нейния без време напуснал този свят талантлив съпруг проф. Александър Федотов. Тя поздрави сайта за полезната му дейност и припомни, че за авторските си материали, публикувани на него, главният му редактор Гергина Дворецка е била удостоена с най-високото отличие на СБЖ „Златно перо“.

С приветствени думи към екипа на фондация „Европа и светът“ се обърнаха проф. Анна Кръстева от НБУ, една от най-активните франкофонки в България, чиито изяви също неведнъж са отразявани на сайта, и София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет, за чиято дейност www.evropaworld.eu редовно информира читателите си.

По време на събитието в Чешкия център беше обособен марокански кът, в който след приключване на тържеството гостите можаха да опитат специалитети от вълшебната мароканска кухня и да пият традиционния марокански чай, любезно предоставени от посолството на Кралство Мароко в София.

Екипът на фондация „Европа и светът“ почерпи присъстващите с българско вино.

Гергина Дворецки
снимки: Красимир Пеков, Владимир Дворецки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here