„На снимки с Фелини“, фотоизложба, Италиански културен институт, 17.07–31.08.2020 г.

0

„На снимки с Фелини“ – това е заглавието на изложбата от фотографии, посветена на големия италиански режисьор. Събитието е част от лятната програма на Италианския културен институт в София и се осъществява благодарение на Филмотеката в Болоня по случай 100-годишнината от рождението на режисьора.

Снимките, включени в тази изложба, са уникални документи за това как Фелини реализира своите филми. Моментът на заснемането е бил само една от фазите на творческата му работа. След края на снимките, за Фелини започвала нова фаза на пълна творческа свобода, в която той изграждал изцяло нов филм по време на постпродукцията. Фазата на заснемане представлявала уникален и неповторим творчески момент, в който Фелини, освен че определя всеки избор на своя екип, води актьорите към постигането на точно това, което той си е представял. Тези фотографии документират пълноценното присъствие на Фелини на снимачната площадка и как, филм след филм, то нараства поради необходимостта да „хипнотизира“ все по-големи и сложни декори и екипи. Снимките сякаш изразяват известна лежерност, една игрива страна и любов към героите, които при Фелини сякаш превъзмогват тревогите на креативността. Сценичните фотографи, които са сред най-добрите в Италия, стават така негови съучастници, защото снимат „истинския филм“, който ние, зрителите, никога няма да видим – този, в който всички роли се играят от вълшебника Федерико. Но тези снимки свидетелстват също така за едно неповторимо артистично преживяване, за екипа от мъже и жени, занаятчии, техници и художници, които са помогнали на Фелини да го осъществи.

Изложбата се организира с любезното съдействие на Посолството на Италия в България и ще остане достъпна за преминаващите пешеходци по ул. Париж до 31 август 2020 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here