Позиции на Координационен съвет „България–Русия“, 09.05.2020 г.

0

По повод годишнината на 9-и май от победата над фашизма, Координационен съвет България–Русия излиза със следните две позиции към управляващите страната ни. Ето ги и тях:

До
Бойко Борисов,
министър-председател на Република България

Уважаеми господин Борисов,

В навечерието на 75-годишнината от победата над фашизма във Втората световна война станахме свидетели на поредна провокация – присъединяването на България към декларацията на министрите на външните работи на няколко европейски страни и САЩ.

Констатациите и интерпретациите в този документ са против историческата истина, както за събитията, довели до началото на Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

Дори външният министър на Германия Хайко Маас в свое изявление от 6 май 2020 година каза следното: „Не трябва тези, които са нападнати, да бъдат представяни като нападатели, а жертвите – като престъпници.“ В неговото изявление също така се подчертава, че единствено Германия е виновна за началото на Втората световна война.

В декларацията, подписана от министри на външните работи на европейски страни и на САЩ се преиначава ролята на Съветския съюз и Червената армия за победата над нацизма, като се забравя, че България е в днешните си граници в резултат на дипломатическите действия на СССР на мирната конференция в Париж през 1946 година. 

Историята не е слугиня на политиката. Историческата истина не може да бъде нито подменена, нито зачеркната. Изразяваме категорично несъгласие с манипулативното твърдение, че „Съветският съюз е сграбчил Източна Европа в желязна хватка след Втората световна война … чрез насилие и репресии”.

Настояваме за отговор от чие име министър Екатерина Захариева подписа този документ като българска позиция? Парламентът или правителството я упълномощиха?

Категорично настояваме министър Екатерина Захариева да оттегли подписа си, а Вие да внесете в Народното събрание нейната оставка!


На вниманието на:
Г-н Румен Радев – президент на Република България
Г-н Бойко Борисов – министър председател
Г-жа Цвета Караянчева – председател на Народното събрание
Г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София

В навечерието на 75-та годишнина от победата на над нацизма, когато светът чества 9 май – Деня на победата, отново станахме свидетели на поредната провокация, на поредния опит за подмяна на неоспоримата историческа истина.

Скандално и недопустимо е предложението на кмета на столичния район Лозенец да бъде премахнат Паметника на съветския воин-костница на загиналите в Отечествената война.

Войната, предизвикана от нацистка Германия и нейните съучастници, погуби живота на над 60 милиона души, причини неизмерими страдания, разруха и опустошение. Една човеконенавистна, расистка идеология обяви за „нечовеци” половината човечество и го осъди на изтребление. В тази титанична битка страните от антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания, участниците в антифашистката съпротива, победиха престъпния нацистки режим. 

Без 9 май, без Деня на победата, без саможертвата на близо 30 милиона съветски граждани, без себеотрицанието на антифашистите, без Червената армия-освободителка на Европа, никога нямаше да има Ден на Европа, обявен пет години след Деня на победата. Защото всички принципи и идеи, върху които е съградена демократична Европа, са изстрадани, извоювани и родени от антифашистката борба.

Предложението на кмета на район „Лозенец” е не просто несъстоятелно и безграмотно. То противоречи на Женевската конвенция и на цяла серия резолюции на Генералната асамблея на ООН, които забраняват и определят като гавра и осквернение всяко посегателство срещу паметници и костници на загиналите във войната срещу нацизма.

Историческата истина не може да бъде нито подменена, нито зачеркната. 

Като се противопоставяме категорично на всеки опит за възраждане и героизация на фашизма и неговата човеконенавистна идеология, заявяваме:

Фашизмът не е мнение! Фашизмът е престъпление!   

Координационен съвет „България–Русия”
Председател: Снежана Тодорова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here