Изкуството, което повдига духа и по време на пандемия

0

Славея Стойчева: „Да запазим здрав разум и да се спасим психически“

Уважаема г-жо Стойчева, хората  са изправени пред новото предизвикателство на века- пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Споделете вашият опит за обучението  онлайн? Как продължава работата на школите във вашето читалище?

След първите няколко стресиращи дни, когато се появи вируса, преподавателите от читалището взехме решение дейността да продължи, но по нов за всички ни начин. Оказа се, че сега масово се работи дистанционно и онлайн. Затова и всеки един от нас  предприе подготовка и реализиране на такива часове с децата от школите. Преподавателите по пиано и поп и рок пеене работят онлайн с децата, въпреки че  с  школата по балет е малко по- различно. Балетните часове са групови занимания, това е контактно изкуство. В този период на пандемия, най-подходящо за възпитаниците е качването на специални видеоматериали. На страницата на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ и на танцово студио „Класик“ във фейсбук за балеринките от школата представяме видео клипове за загрявка. Това са поредица упражнения, които подготвят тялото за балетния екзерсис и танцовите движения. Така, че след като децата  си научат уроците у дома, могат да отделят време за малко физическо натоварване. По този начин те се разтоварват от умственото напражение, ободряват се. Без притеснение към танците вкъщи, могат да се включат и майките. За по-големите ни възпитаници, също предвиждаме видео-клип с упражнения от класическия екзерсис, както и готови продукции  от минали концерти.

На какво  учи пандемията всички нас?

Никой не е подготвен за новата и деликатна ситуация, в която се намираме всички. Сякаш времето от този период ни прави по- толерантни, по-отговорни. Много ми се иска и всички да бъдем по-смирени! Но тази социална дистанция сигурно ще доведе до много промени във всяко едно отношение. Самата изолация ни прави лабилни. Затова е важно да запазим здрав разум, да се съхраним физически и психически. Оптимист съм и си казвам,че и това ще отмине!

Нещо оптимистично за читателите на сп. „Черно и Бяло“ с…

Изкуството и културата, почтеността и разума, винаги са били водещи в трудни времена! Оптимист съм и  казвам на всички, че и това ще отмине!

Класически балет
Характерни и модерни танци
Танцово студио „Класик” при НЧ „Димчо Дебелянов-1960” е създадено през 2001 г. с балетен педагог Славея Стойчева, която работи за откриване и развитие на таланта на децата. Тук те изучават основни пози, движения, стъпки от класическия балет и характерните танци (танци на народите). Приемът е без изпит и без ограничения, след 4 годишна възраст. Всяка учебна година завършва с годишен концерт на сцена, пред публика и открит урок пред родителите.
Студиото участва в коледните и годишни концерти на читалището. Има изяви на сцената на Театър „София”, Културен дом „Средец”, НДК, Руския културно-информационен център. Участва в годишните конкурси и фестивали – „Младежта твори”, „Орфеева дарба”, Театър „Завеса”, „Слънце, радост, красота”, гр. Несебър. Танцово студио „Класик” е носител на :
• сребърен медал от Международния конкурс „Слънце, радост, красота”-гр. Несебър
• сребърен медал в Националния конкурс „Орфеева дарба”-
• бронзов медал в Националния конкурс „Орфеева дарба”
• бронзов медал в X Национален конкурс за класически, характерен и съвременен танц – 2008 г.

Биографична справка
Славея Стойчева e преподавател по балет в Студио „Класик“ и секретар към НЧ „Д.Дебелянов-1960“. Завършила е Академията за танцово изкуство в Пловдив със специалност балетна педагогика. Работила е като професионален хореограф в клуб по художествена гимнастика в Бургас и клуб по художествена гимнастика в кв. Надежда, гр.София. Била е балетен педагог в школи към НЧ „П.Берон“, НЧ „Христо Смирненски“, НЧ „Ц.Церковски“и в Частно училище по немски език в столицата. Семейна е, има две дъщери, които са професионални балерини и преподаватели. Радва се на трима внуци.

Интервюто взе: Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here