За филма „Иисус“ – най-гледания филм за всички времена и други интересни теми

2

Уважаеми читатели,
Благодарим на списание „Черно и Бяло“ и на усмихнатите и насърчаващи (във време на криза) – Снежана Тодорова, председател на СБЖ, и Станислава Пекова, главен редактор. Днес на Томина неделя, в Светлата седмица след Възкресение Христово, вярваме, ще бъдете окуражени от срещата с нашите събеседници – Татеос и Милена Нигохосян. Представяме ви едно прекрасно семейство, което е помагало на хиляди хора в България, в много европейски страни, както и в Ирак, Египет, Турция, САЩ, Индонезия, Малайзия, Молдова и други.

Татеос е бил дългогодишен директор на Inspirational Films за България, който разпространява филмите. „Иисус“ това е най-гледаният филм за всички времена, най-разпространеният в света – във всички континенти и държави, най-превежданият – на над 1500 езика и диалекта.

Разпространявали са и филмите „Историята на Иисус за деца“, „Магдалена – освободена от срама“ и други с християнски теми филми, книги и списания.

Милена е главен редактор на списание „Съвременна жена“. Чрез тях и стотиците доброволни сътрудници към това сдружение са достигнати близо 5000 градове и села в България, основани са над 140 църкви и са променени стотици хиляди човешки съдби (тук не можем да не сложим удивителна)! 

Интервюто

Здравей Милена. Установихме, че сега, във времето на пандемия и Lockdown, много хора отново гледат филма „Иисус“ или части от него. Свидетел съм, че хиляди хора споделиха от него във фейсбук около Великден. Бихте ли разказали как се роди филмът, за актьора от кралския Шекспиров театър Брайън Дийкън и други интригуващи подробности?

Филмът „Иисус“ се заражда от желанието да  има продукция, която да пресъздаде живота, служението, смъртта и възкресението на най-великата личност на земята – Богочовека Иисус Христос. За да се пресъздаде максимално исторически и теологически достоверно, са използвани различни екипи от историци, археолози, зоолози и теолози. Някой ще попита, защо зоолози?… Малка зоологическа градина с всички животни, необходими за заснемането на филма, е следвала продукцията. Филмът е заснет в Израел, точно там, където всичко се е случвало преди близо 2000 години. До ден днешен това е най-достоверният филм, правен някога за Христос.

Колкото за Брайън Дийкън от кралския Шекспиров театър, той е избран измежду 263 актьори. Със сигурност не е и подозирал, че ще е най-гледаният актьор по целия свят за всички времена!

Самият филм е направен точно по Евангелието на Лука, като репликите и действията във филма са взети дословно от Свещените Писания.

Присъствах преди време на премиерата на филма „Магдалена – освободена от срама“ в хотел София Балкан Шератон. Имаше колеги журналисти и много други гости. Милена, тогава ни разказахте за премиерата в световен мащаб, която се е състояла в централата на ООН в Ню Йорк. Какво би допълнила за приема на филма в различни държави, особено арабски?

Да, наистина премиерата на филма беше в Ню Йорк, в централата на ООН, където присъстват много официални лица и известни личности. Но е интересно да споменем, че преди самата премиера, филмът е бил представен в няколко страни, където е бил приет изкючително добре. „Магдалена“ е преведен на повече от 150 езика и е прожектиран в почти цял свят, включително и в много страни, където жените са онеправдани, унижавани или малтретирани заради пола си. Този филм е чудесен защото можем да споделим с жените навсякъде по света, че те са обичани и ценни в очите на Иисус, че Бог може да им донесе надежда, изцеление и вечен живот.  Има толкова много истории на променени животи на жени и мъже, които са повярвали, след като са гледали филма.

Татеос, защо бе важно да се направи и детска версия на филма? Когато маестро Пламен Карталов, директор на Софийската опера, видя този диск, предложи да се направи интерпретация за Операта и да се гледа от много деца…

Филмът „Иисус“ може да се гледа от всички възрасти, но бе необходимо да се направи такъв, който да е по-достъпен и разбираем от подрастващите. Всъщност „Историята на Иисус за деца“ е филм за цялото семейство. Идеалният филм, който може да обедини всички около екрана и да ги потопи в библейската история за най-великата личност на всички времена, живяла на тази земя – Спасителят Иисус Христос.

Татеос, би ли споделил насърчаващи свидетелства от срещи със зрители след прожекциите на тези три филма в нашата страна?

Няма да забравя как на прожекция на филма „Иисус“ в едно родопско село дойдоха шестима млади мъже. Бяха учили за имами в Саудитска Арабия. Билетите, обучението, храната, спането, както и заплатите им са били подсигурени от това радикално училище. Връщайки се в България, са планирали да ислямизират Родопите. Но една вечер Господ Иисус Христос се явява на сън на един от тях, а именно на водача им. Той вижда като на филм живота на Христос, Неговото рождение, свят живот, чудеса, знамения, изцерения, възкресения, както и залавянето, бичуването, разпятието, смъртта на Голготския кръст, погребението и възкресението Му. Успоредно с картините е чул и песен, описваща всичко, което е виждал. Като се е събудил, записал думите и мелодията, свирейки ги до сутринта, за да не ги забрави. Когато ги срещнах, те знаеха за Иисус, но все още не бяха вярващи в Него. Гледаха филма и накрая искаха от Господ прошка за своите грехове. Приеха Го за свой Господ и Спасител и решиха да Му служат до края на живота си. Нямате представа какво гонение се повдигна срещу всички тях от семействата и най-близките им хора. Пръснаха ги из цяла България, но тези млади мъже останаха непоколебими в своята вяра.

Милена, за списанието „Съвременна жена“, на което ти си главен редактор, се споделя нещо интересно в сайта „Книжен пазар“. „Библиографска рядкост, луксозно, привличащо внимание… Редакторката е успяла да разкаже за 4 срещи със Спасителя от различни гледни точки…“ Какви са тези срещи?

От една страна, това са четири типа хора по отношение на Бога – грешник, съмняващ се, човек, който е готов да приме вярата, и вече вярващ. От друга страна, това са, както ние ги наричаме, четири духовни принципа, които осъзнаваме относно Бога. (1) Че Бог ни обича и има най-доброто за живота ни, но (2) всеки човек е грешен и не може да има достъп до святия Бог. (3) Затова Той изпрати на света Своя Син, който да вземе върху Себе Си греховете на всеки един от нас, така че, който повярва в Него, да има вечен живот. И (4) всеки лично трябва да поиска опрощение от Бога и да вярва. Тук живеем 70-80 години, където има сила и повече, но един ден всеки умира и застава пред Господа на съд. Мястото ни след смъртта (небето или ада) се определя от вярата ни на тази земя.

В интервю за списание „Лия“ представят дейността ти във връзка с тези филми по следния начин: „Милена обича работата си, въпреки че е затрупана с писма, доклади и документи, но това, което истински я зарежда, е общуването с хора. С много хора.“ Защо е така?

Мъжът ми казва, че съм прекалено социална.  Просто обичам хората, обичам да виждам красотата в тях, обичам да общувам с тях, да съм полезна, да мога да послужа. Това ме обогатява. Надявам се и обратното да важи.

Татеос, през последните години ти даде интересни интервюта за различни медии, включително за радио Дарик и предаването „Вяра и общество“ по БНТ. Там разказа и за твоите мисионерски пътувания в Ирак и Египет. Какво би споделил за нашите читатели?

Не бих могъл да се впусна в разкази и впечатления, тъй като са големи като обем, но ще кажа, че в тези мюсюлмански страни има много искрени християни. Страдащи, угнетявани и преследвани, те са истински герои на вярата. Успоредно с това сме свидетели на едно голямо съживление сред мюсюлманите. Стотици хиляди се обръщат към Христос и започват да четат Библията. Виждал съм стотици преобразени хора, които са сигурно свидетелство за Христовото действие в техния живот.

Ти имаш две богословски образования и също трето висше, педагогическо образование. Доколкото знам, на този етап в МОН се обсъждат предложения как християнството да се изучава в училищата. Имаш ли повече информация?

Въпреки че моето съкровено желание е всички да знаят за Христос и Библията, смятам, че образованието трябва да запази своя светски характер и християнството да се изучава като свободно избираем предмет. Защо казвам християнството, а не религиознание – защото живеем в християнска държава и децата трябва да бъдат изградени в християнската вяра, в познание на Библията и в основно богословие, което ще им даде базова апологетична основа, на която да градят вярата си.

Вие имате две чудесни дъщери – Сара, която е студентка, и Симона, все още ученичка. Какво най-често ги съветвате, те какво ви съветват, около какво се въртят вашите шеги?

И двете са вече големи и си общуваме като приятели. Възпитани, мили и интелигентни момичета, те са моите принцеси. Същевременно знаят, че животът им е в Божиите, но и в техните ръце и от тях зависи накъде и как ще протече животът им.

Един въпрос с тъжен привкус. Тези дни се навършват 105 години от арменския геноцид. Татеос, ти си от арменски произход. Какво би споделил в тази връзка?

Историята трябва да се знае, да се помни и да се внимава, злото в нея никога да не се повтаря. Като християнин желая на всички турци да познаят най-великия, любящ и всепрощаващ Бог, да се обърнат към Него със смирени сърца, да повярват в Него и да се покаят. Той ще ги приеме и опрости, така, както е приел и опростил нас.

Татеос, след работата ти във връзка с филмите, от няколко години пастируваш една от основните протестантски църкви в София, църква „Вяра“, в центъра на града, на ул. „Бачо Киро“ 21. На Великденски концерт в църквата през 2019 г. приветствие от името на председателя на СБЖ поднесе тъкмо Мари Каналян, фоторепортер на Съюза. С каква арменска поговорка ще ни поздравиш?

Първата, която ми хрумва в момента, е едно пожелание – за младоженци. „На една възглавница да остареете“, колко много е казано в няколко думи!

По време на сегашната криза ти записваш всяка сутрин 5-минутни поучения по Библията. Всяка неделя и четвъртък се предават записи на богослуженията от църквата. Има много гледания от България и чужбина. Къде нашите читатели биха могли да ги видят?

Да, нашият Ютуб канал е може би най-гледаният християнски канал в България. Ако се напише в търсачката „Църква Вяра“, ще излезе…

Какво бихте пожелали на аудиторията на списание „Черно и Бяло“? То представя много цветни теми от обществения, културен и журналистически живот в България и по света…

Колко много ни харесва името на списанието! Пожелаваме на всички читатели да бъдат по-добри, по-обичащи, по-вярващи и изобилно благословени във всички области на техния живот!

Разговорът води: Лъчезара Йосифова

2 КОМЕНТАРИ

  1. Много вдъхновяващо и обогатяващо интервю. Браво Лъчезара !!! Не само изключително професионално, но и направено с много любов и отношение. Много съм впечатлен и насърчен. Продължавай в същия дух. Успехи ! ! !

  2. Лъчи, благодаря ти! Чудесно интервю! Върнахте ме повече от четвърт век назад във времето! Когато екипа на п-р Татеос прожектираше филма в Стара Загора, ние няколко души от църквата трябваше да разказваме как сме повярвали в Господ Исус Христос. Беше много вълнуващо да гледаш десетки вдигнати ръце, казващи “Да” на Исус. Изобилни благословения, поздрави и благодарности за теб, за п-р Татеос и съпругата му, за всички, които стоят зад това интервю. Велико е това, което Бог е направил и продължава да прави чрез неговите проповеди, на които и сега се възхищавам! Благодаря ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here