Марио Йоцов: „Стремежът на човек е да научава нещо ново, към вътрешна и духовна хармония“

0

Как се преподава пиано по време на пандемия?

Господин Йоцов,  днес светът е изправен  пред предизвикателството  на века. Всички са принудени  да си стоят по домовете и да работят онлайн. Това не е ли ново начало с вашите възпитаници в класа ви по пиано?

Здравейте! Имам удоволствието да преподавам по пиано към Музикална агенция „Артвойсес“, която работи в сътрудничество с НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ от февруари 2018 г. Досега не съм водил уроци онлайн. С обявяването на извънредното положение и мерките за справяне с епидемията, се налага  да свиквам с този начин на работа.  Той е нов както за мен, така и за моите ученици.  Свиренето на пиано е дълъг и последователен  процес и основите за него се формират в първите  години на изучаване на инструмента, за което е необходима непосредствена и визуална работа с ученика.

Какво споделят колегите ви за онлайн преподавателската работа?

Някои мои колеги не преподават онлайн  уроци на начинаещи, защото по този начин може да има пропуск в много важен момент, когато учениците трябва да изградят правилна постановка на свирене. Подкрепям това мнение…  Всички споделят, че първите няколко онлайн урока са най-трудни за децата, защото те още не са свикнали с новия метод. Понякога заради връзката не става ясно дали ученикът успява да направи някои динамични нюанси и фразировка… Колегите са единодушни, че независимо от ситуацията с вируса, учениците трябва да полагат усилия и да усвояват допълнителен материал, за да продължат музикалното си развитие.

Когато хората не са в близък контакт, какво се променя в човешките взаимоотношения и как това влияе на работата ви с децата?

Мисля, че човешките взаимоотношения трябва да се крепят на взаимна искреност, разбирателство и уважение, независимо дали имаме близък контакт или говорим с някого онлайн. Стремя се да уча децата на труд и постоянство, да предават емоции чрез музиката, да обичат и ценят класическата музика. За да свикнат с онлайн преподаването е нужно време, тъй като то е нещо ново за  тях. Често на този начин на работа  оказват влияние редица фактори. Например някои деца имат в къщи синтезатор с по-малък тонов диапазон и с лека клавиатура ( в читалището уроците се провеждат на акустично пиано). Това ограничава възможността им да постигнат по-фини нюанси  в динамиката и фразировката при изпълнението на  дадена пиеса. Когато заедно изпълняваме произведения на 4 ръце, и свирим аз на моето пиано, а ученикът на неговото, синхронизацията е   трудно осъществима, защото зависи от скоростта на интернет връзката и качеството на получения звуков сигнал. Дори и с добра интернет връзка се наблюдава минимално закъснение на звука и това е причина да не могат да се изпълнят добре въпросните произведения. Аз лично предпочитам близкия контакт на преподаване.

А къде са родителите в учебните ви часове? Усещате ли присъствието им? Помагат или пречат?

Често родителите на децата по време на учебните онлайн часове са в същата стая. При по малките ученици те помагат за осъществяването на конферентната връзка. Когато остават в стаята те слушат уроците с интерес и не пречат на творческия процес…

На какво  учи пандемията всички нас?

Пандемията ни учи, че здравето е най-ценно. В тези трудни времена се научаваме да бъдем търпеливи, отговорни, задружни и солидарни.  

Какво ще кажете да завършим оптимистично за читателите ни  с…

Колкото и трудности и препятствия да има в живота си, човек не трябва да губи надежда, а да се стреми всеки ден да научава нещо интересно и ново, да се развива духовно,  да намери своята вътрешна хармония   и да цени това, което има. 

Биографична справка
Музикалният педагог, композитор и пианист Марио Йоцов преподава към Музикална агенция Артвойсес, която работи в сътрудничество с НЧ „Димчо Дебелянов-1960“.
От шестгодишен изучава пиано, а по-късно и теория на музиката към Асоциирания борд на Кралските музикални училища – представителство за България. Обучението си продължaва при проф. Иван Дреников, а като студент в Националната музикална академия (НМА) – при проф. Правда Горанова.
През 2009 г. получава диплома по пиано LRSM (Лицензиант на Кралските музикални училища).
Марио Йоцов е участвал в конкурси и майсторски класове по пиано и композиция у нас и в чужбина. Организира концерти, където се изявява солово и акомпанира на певци и инструменталисти.

интервюто взе Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here