За каузата „Голямата черква“

0

Вярваме, че построявайки този храм, ние ще се обърнем отново към даровете на духа, казва един от инициаторите за проекта Златка Колева

10 615 лв. е събраната досега сума за построяване на параклис на името на Св. Пантелеймон край чирпанското село Стоян Заимово. Дарителската кампания е стартирала отпреди 10 години. Но идеята за съзиданието на храм е отколешна, свързана е с множество легенди и реални факти, обяснява за „Национална бизнес поща“ Златка Колева, член на инициативния комитет при Църковното настоятелство на храм „Св. Пантелеймон“. Каузата обедини хора, които никога не са се виждали и никога не са идвали в нашия край. Това са родолюбиви българи от страната и чужбина с една цел – да върнат Божията благодат над земите на Тракия. По пътя ни досега все пречки се явяват, но ми прави впечатление, че когато имаме някакви спънки, някой се обажда и нещата се раздвижват.

Най-трудното мина – извоювахме място за строеж, откупено е от църковното настоятелството със съдействието на Община Чирпан. Изработен е и проект за храма, който се намира в Старозагорската митрополия. Имаме благословията и на Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан, обяснява Златка Колева.

Легендата разказва, че мястото, където ще бъде построен храмът – на около 1 км северозападно от село Стоян Заимово, е открито от двама овчари, независимо един от друг. Единият вижда човек с бели дрехи, който му казва, че е свети Пантелеймон и че тук – на това място в местността Голямата черква, през 1212 г. той поръчал на трима братя да издигнат голям Божи храм. Според легендата, той просъществувал около 300 години преди да бъде разрушен и запален от турците. В пожарище погинали 8 монаси, които преди да загинат успели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст.

Преди години мястото е посетено от археолози, които откриват зид на манастир от XII век, а също пръснати из целия терен строителни материали и керамика.

Сега на мястото, където ще бъде построен храмът, е издигнат кръст. Около него хората, които от години идват на поклонение в местността, оставят даровете си. Интересно е, че кръстът е поставен точно на посоченото място за олтар на черквата. Местните разказва още, че на това място хората имат видения, нещо им се казва, получават облекчение, някои са чували камбанен звън…

Има и други данни, които показват, че легендата почива на реални факти. В етнографско проучване възрожденецът Никола Събчев разказва, че между чирпанските села Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. Твърдението е подкрепено, освен от спомените на местните, и от запазените имена на близките местности.

Край Голяма черква, която се намира на възвишение, има още няколко хълма които също носят подобни имена – Гергьовска черква, Медна черква, Каменна черква, Брайкова черква… А за възвишение с наименование „Черквата на Св. Илия“ легендата разказва, че когато светецът бил грабнат на небето от Господ, спрял на този хълм да си почине…

Интересно е, че кампанията за събиране на средства за параклиса започна от децата на Чирпан – второкласници и възпитаници на детска градина „Слънце“. Освен от едно от училищата в града, подкрепят ни и пенсионерските клубове. От тях дотук сме видели най-много реална помощ.

Помагат ни и много хора на изкуството – поети, писатели, художници, музиканти…

Например, поетът Валери Станков, художникът Кирил Божков, Мартин Ралчевски – богослов и писател, който живее във Великобритания, Ваня Гоше – художничка с чирпански корени, която живее и твори в Малта. Тя направи няколко дарения, допълва Златка Колева. И още много са дарителите от чужбина. Най-трогателното е, че имаме и деца от други държави, които помагат. Например, Доменик от Германия – българче от смесен брак, е един от първите дарители. Той подпомага като продава свои картини, които подписва на глаголица. Кояна от САЩ пък продава гривнички в Чирпан, когато гостува през лятото на дядо си, и също събира средства за храма.

Според свещеноиконом Иван Иванов, наместник на Чирпанска духовна околия и председател на Църковното настоятелство на храм „Св. Пантелеймон“, за изграждането на параклиса са необходими около 30 хил. лв.

Дарителска сметка за параклиса „Св. Пантелеймон“ е BG50UNCR70001523085895

За нас е важно като набавим сумата, да започнем веднага строежа – да стигнем и до покрив, за да не се руши и съхранява сградата. Надяваме се догодина това да стане. После ще мислим за довършителните работи и изографисването. Между другото, иконописецът от Казанлък Евгени Чалъков обеща да изографиса храма, като голяма част от труда му ще бъде благотворителна, допълва Златка Колева.

Важното е хората да знаят, че в никакъв случай нашата кауза не е случайно хрумване, а стара идея, подплатена и с исторически факти. И се радвам, че наистина все повече хора се обединяват около нея.

Още повече, една от легендите разказва, че на това място е имало бял гълъб, т.е. Божията благодат. Той отлетял, поради неверието и отстъпничеството от Бога. Откривателят на мястото обаче е споделял, че е сънувал как белият гълъб се връща. Вярваме, че построявайки този храм, ние ще се обърнем към даровете на духа и ще дойде отново Божията благодат над земите на Тракия, обяснява Златка Колева.

Радослава Рашева,
източник: nbp.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here