СФФ 24: Пролетен полъх за 24 път – какво се случи на пресконференцията?

0

Цъфнаха първите кокичета… Предвестници за наближаващия София филм фест. За 24-и път с пролетно настроение идва нашият обичан форум. Първата пресконференция, както подобава, откри любимецът на няколко поколения, директорът Стефан Китанов-Кита: „Тази година е важна за българското кино. Според нашите наблюдения то вече 20 години върви напред. Сега има фокус върху това десетилетие в рамките на Феста, а след това ще покажем успешни български филми. Ето и няколко опорни точки: 2010т. в краткия списък за чуждоезичен Оскар – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Мисия Лондон” е с най-много зрители – 400 000; с престижни награди от Фестивали, номинация „А” – „Каръци”, „Безбог”, „Бащата”.

Първите участници в пресконференцията, разказаха за „Петя на своята Петя” – режисьорът Александър Косев, сценаристката Нели Димитрова, ко-продуцентът Кръстьо Ламбев. Много чакан филм за всички, които обичат българското кино, поезия и  българския дух. Думата имат бургазлии: продуцент е Ники Урумов, осъществили са контакт със сестра й Елица Дубарова, която се е съгласила да снимат филма. „Това е нашият поклон, почит към Петя”- споделиха създателите. Участват младите Алиса Атанасова и Александра Костова, която изнася на крехките си  плещи  трудна роля, както и познати актьори като Юлиян Вергов и дъщеря му Алена,Албена Павлова, Васил Банов и 500 жители на Бургас като статисти.

Научихме още и за филмите  от техните създатели: Виктор и Борислав Чучкови – режисьор и продуцент на „18% сиво” и „Сестра” на Светла Цоцоркова с международни награди от Варшава, Скопие и Котбус. А сценаристът Светослав Овчаров сподели, че във филма са участвали  на доброволни начала всички приятели, без възнаграждение…

Продуцентката Галя Тонев споделила за филма „Пасажери” – къс от живота. Направен на семеен принцип от баща и син – Здравко и Цветан Драгневи с философия, поезия и социални моменти.

Известният и доказал себе си наш режисьор Георги Дюлгеров ни осведоми, че ще представи своята книга „Биография на моите филми” – една от първите с подобен провокативен, интерактивен подход към разказа. Зрителите ще могат да видят и дигитално възстановената трета серия от легендарната творба „Мера според мера” със субтитри на литературен български.

Какво ни очаква на СФФ 24 в цифри и думи:

24-тият София Филм Фест се открива на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев – „ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ”. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

* * *

На церемонията по откриване на 24-тия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художник, аниматор и режисьор  Анри КУЛЕВ за неговия принос към изкуството на киното.

* * *

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Програмата по традиция включва 12 филма. Ето и част от потвърдените конкурсни филми:

 • „18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син;
 • „Как да продадеш война“ („How To Sell a War”) – Великобритания, режисьор Рудолф Херцог;
 • „Обикновен човек“ („A Simple Man“) – Гърция, режисьор Тасос Гераканис;
 • „Риба, плуваща по гръб“ („A Fish Swimming upside down”) – Германия-Китай, режисьор Елица Петкова;
 • „Родина“ („Motherland”)– Литва-Латвия-Германия-Гърция, режисьор Томас Венгис;
 • „Сестра“ („Sister ”)–България, режисьор Светла Цоцоркова

* * *

Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, с които за девета поредна година ще представим и традиционната кино-гурме програма.

Сред конкурсните 12 филма в тази програма са:

 • Бащата“ („The Father”)– България, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов;
 • Паркинг“ („Parking“) – Румъния-Испания-Чехия, режисьор Тудор Джурджу;
 • Летящият цирк“ („The Flying Circus“) – Косово, режисьор Фатос Бериша;
 • Полусестра“ („Half Sister”) – Словения-Македония-Сърбия, режисьор Дамян Козоле;
 • Шевове“ („Stitches”)– Сърбия, режисьор Мирослав Терзич.

* * *

Документалният конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година.

Българското предложение в тази програма е:

* Пасажери“ („Passengers“) – България, режисьори Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

* * *

Новото българско игрално кино в програмата на фестивала почти ще изравни рекорда,  който имахме на 22-рия фестивал с 22 игрални филма. Рекорд обаче в досегашната история на фестивала е представянето на 8 премиерни български игрални филма.

Някои от тях ще бъдат показани за първи път в София – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, участвали вече на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“. Останалите пет филма ще имат своята първа среща със зрителите – откриващия „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизайте в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков. Първа среща с публиката ще има още един игрален филм, който допълнително ще обявим, както и българските документални премиери. В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени и българските игрални филми, които са завършени след март 2019 и вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София.

Поради значимостта на темата българско кино предвиждаме специална пресконференция в средата на февруари.

* * *

Акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановения филм „Мера според мера – 3 част“, като неговият режисьор Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга „Биография на моите филми“. Дигиталната реставрация на филма е реализирана в „Доли Медиа Студио“.

* * *

Три години след премиерата на „Белгийският крал“, свитата на Николас III ще представи новите премеждия, през които преминават кралят и героите на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, пред публиката в България. „Босият император“ вече пропътува половината земно кълбо след Канада през Варшава, Гент, Севиля, Загреб, Талин, Торино, Кайро, Палм Спрингс, Ротердам, а през месец март ще очакваме и  специални гости за премиерната за България прожекция, която ще бъде на 20 март в Зала 1 на НДК

Това е и моментът, в който българската публика ще се срещне с една легендарна личност – актрисата ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН. Прекрасна наследница на своя неподражаем баща, Чарлз Чаплин, тя притежава чар и умения, които поразяват и вдъхновяват всички режисьори, работили с нея в дългия й творчески път пред камерата. Публиката у нас ще има възможност да си припомни няколко от нейните емблематични роли в киното и да се срещне с нея отново в „Босият император“: подобно знаменития си баща във „Великият диктатор“, тя изпълнява две роли – на симпатичната и ранима лейди Лиз и зловещата и авторитарна Илзе фон Щрохайм. Великолепната актриса ще бъде и наш специален гост на премиерата на филма в София!

Визитата на Джералдин Чаплин на София Филм Фест е подкрепена от институт „Сервантес“ и Посолството на Испания. Легендарната актриса създава най-забележителните си филмови образи именно в испанското кино, снимайки се в най-добрите испански кинотворби – точно те се открояват най-ярко в паметта на няколко поколения зрители!

* * *

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, отличени на големите световни фестивали, каквито са

Паразит” на Понг Джун Хо („Златна палма“ – Кан, „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, 6 номинации за „Оскар“, включително за Най-добър филм);

Предателят” на Марко Белокио (с номинация за „Златна Палма“ и три номинации на Европейските филмови награди);

Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели);

За безкрайността“ на Рой Андершон („Сребърен лъв“ за режисура – Венеция 2019);

Тяло Христово“ на Ян Комаса (номиниран за международен „Оскар“, с две награди от „Венециански дни“ 2019); „

„Върлината“ на Кантемир Балагов (с наградата на ФИПРЕССИ в „Особен поглед“-Кан 2019, в краткия списък за номинациите за муждународен Оскар).

Специални гости на фестивала ще бъдат световноизвестните режисьори Горан Паскалевич и Милчо Манчевски.

Паскалевич ще представи лично „Въпреки мъглата“, а Манчевски – „Върба“.

* * *

Предварителната програма стартира със специалния фокус върху киното на Аки Каурисмаки. Уникалната ретроспектива включва 14 филмови шедьоври и се организира в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България. В допълнение на прожекциите, които ще бъдат в Дома на киното от 2 март, ще бъдат организирани специална изложба с фотографии, свързани с филмите на Каурисмаки, в галерия „Синтезис“, както и изложба с оригинални плакати на филмите на режисьора – във фоайето на Дома на киното.

* * *

Отново ще присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино – с помощта на ексклузивния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here