XIII международна научна конференция на българските аспиранти в Русия

0

На 12.12.2019 г. в посолския комплекс на Посолството на Република България в Москва се проведе XIII научна конференция на българските аспиранти с международно участие. За разлика от първите единадесет конференции, проведени до 1989 г., когато Съветът на българските аспиранти в СССР е бил член на Организационния комитет, последните две конференции – през 2018 и 2019 г., се организират изцяло от Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия” (СБАР) с любезното съдействие на Посолството на Република България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва, Центъра на промишлеността на Република България в Москва и Московското представителство на Съвета на младите политолози към Руската асоциация за политическите науки. Темата на всички конференции е една: „Актуални проблеми на съвременната наука” за  всяка година.

От миналата година по решение на Управителния съвет на СБАР конференциите се посвещават на значими годишнини в българската история и българо-руските отношения. Миналата XII научна конференция беше посветена на 140 годишнината от освобождението на България и 110 години от независимостта на България: история и поглед в бъдещето, която разглеждаше добрата историческа памет и цивилизационната близост между двете държави. Тазгодишната XIII научна конференция,  посветена на 140 годишнината от българската дипломация и руско-българските дипломатически отношения, бе насочена към развитието на равноправен и ползотворен научен, образователен, културен и дипломатически диалог между двете страни.

На откриването на конференцията гостите и аспирантите бяха приветствани от г-н Атанас Кръстин – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, г-н Любомир Николов – директор на Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Вероника Преждарова – председател на Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия”.

В конференцията участваха видни български, руски и чуждестранни учени от елитни руски и български университети, които на основата на диалога и обмена на идеи очертаха актуалните проблеми на съвременната наука. Сред тях бяха Иво Христов – професор от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Васил Проданов – професор от Университета за национално и световно стопанство в София, Олег Федoрович Шабров – професор от Московския държавен университет, Олга Алексеевна Нестерчук – професор в РАНХиГС при Президента на Руската федерация и Руския университет за дружба на народите, Борис Павлович Голдовский – доктор изкуствовед и художествен ръководител на Московския театър на куклите, Вадим Родомин – доктор на физико-математическите науки и водещ специалист в Руския квантов център към Центъра за иновации Сколково и други водещи специалисти в сферата на науката и образованието. 

Конференцията беше разделена на три секции, в които се разискваха въпроси, свързани със социалните, хуманитарните и природните науки. По този начин проблемите в съвременната наука бяха представени от различни гледни точки в търсене на модерни прийоми за нейното развитие и взаимен обмен между учени от България, Русия и други страни.

Конференцията завърши с Празничен концерт, посветен на втория рожден ден на Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия”, в който взеха участие децата от българското училище „Васил Левски” при Центъра на промишлеността на Република България в Москва. Те изпълниха български народни песни и танци и така дадоха възможност чуждестранните участници в научната конференция да влязат в досег с богатата народна култура и традиции на България.

Организаторите на конференцията – българските аспиранти в Русия, са уверени, че поддържайки жива тази добра традиция, ще спомогнат за продължаването и укрепването на научния и духовния мост между двете страни.

Вероника Преждарова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here