Творчески срещи на Владимир Стоянов в Москва

0

Българският поет, литературовед, преводач, композитор и изпълнител на авторски песни Владимир Стоянов тази година отбелязва 60-годишния си юбилей. Творчеството му е тясно свързано с българската, руската и славянската култура. Той е и дългогодишен ръководител на Славянския център в СОК „Камчия“ – културно и духовно средище за провеждане на българо-руски творчески проекти, писателски асамблеи, конкурси за млади писатели и преводачи и др.

Владимир Стоянов в Литературния институт М.Горки

В навечерието на Деня на народните будители Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със Съюза на българските писатели, с любезното домакинство на Посолството на България в Москва и лично на Негово превъзходителство посланик Атанас Кръстин организираха и проведоха творческа вечер на Владимир Стоянов. Гербовата зала в Посолството събра прочути  литератори, творци и преводачи, приятели на България и много наши сънародници, които успяха лице в лице да се запознаят с мъдрите и добри послания на творчество на изтъкнатия български поет, преводач и изпълнител Владимир Стоянов, който се представи с прекрасен авторски спектакъл-концерт. Вечерта беше открита от Посланик Кръстин, който връчи на твореца и подарък за достойния юбилей. Участие в представянето взеха   проф. Борис Тарасов завеждащ катедра за чуждестранна литература в литературния институт М.Горки, проректора на института Сергей Дмитренко, посланик Анатолий Потапов – Председател на Съюза на приятелите на България, председателя на Московската организация на писателите на Русия Владимир Бояринов Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, съветника по култура в посолството ни Десислава Парушева, поетите Владимир Исайчев, Галина Дубинина, Наталия Тахназарова, художника Леонид Феодор, Нина Гром, Лидия Анискович, Виктор Зиновиев и други творци. На срещата присъстваха и много български студенти.

Проявите, организирани от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Съюза на българските писатели в Москва включиха и участието на Владимир Стоянов в още две важни творчески срещи:

На 30 октомври се проведе среща-концерт пред преподавателите и студентите в Литературния институт „Максим Горки“. В представянето участваха завеждащ катедра чуждестранна литература проф. Борис Николаевич Тарасов, преводача Владимир Олегович Бабков, проректора по научна и творческа работа Сергей Фьодорович Дмитренко.

На следващия ден, 31 октомври се състоя среща в Московското отделение на Съюза на писателите на Русия. Срещата беше водена от председателя на съюза Владимир Бояринов  и редактора на вестник „Литературная газета“ Максим Замшев, присъстваха членове на ръководството на Московската писателска организация, писатели, поети и преводачи.

На срещите бяха обсъдени насоки на сътрудничеството и нови съвместни проекти. Особено готовността за приемане за обучение в Литературния институт М.Горки през 2020 година на български студенти в група по художествен превод.

Фондация „Устойчиво развитие за България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here